Камен Петков: Българските политици се държат като щрауси

ДПС е единствената партия, в която има личности, а не послушковци, обяви кандидатът за депутат

Камен Петков: Българските политици се държат като щрауси | StandartNews.com

Камен Петков е кандидат за депутат от Движението за права и свободи в 25-и МИР в София. По професия Петков е икономист, говори четири езика и развива успешен бизнес.

- Г-н Петков, защо решихте да се върнете в политиката? В биографията ви виждаме, че сте били депутат в 41-вото народно събрание?
- Тук е моментът да ви напомня една известна сентенция от зората на демокрацията. "Човек може да бъде махнат от политиката, но политиката не може да бъде махната от човек, в който има ясна нагласа и мислене, за да се занимава с политика". Това, което мен ме заведе първо в политиката и продължава да е най-важното, е моето убеждение. Трябва да е ясно, че ако за някой политиката е поминък, то за мен е кауза.


- А как избрахте този път да се кандидатирате за народен представител от ДПС, след като преди това сте били в редиците на "Атака"?
- Аз съм човек, който при взимането на каквото и да решение се водя не от конюнктурата, а от принципите си. На политическата сцена днес ДПС е единствената партия, която държи да се състои от личности, а не от послушковци. И тук е моментът да кажа, че за мен е по-важно да си спорна личност, отколкото да си безспорен безличник. В този смисъл единствено ДПС е водена от безспорна личност и това е почетният председател д-р Ахмед Доган. Ако човек има мисия, той трябва да избере дали да реализира мисията си, или да се хареса на хората. Много често хората с мисия не са обичани. Аз вярвам, че Ахмед Доган има мисия в историята на България. И вярвам, че моята малка мисия ще е част от неговата. Не ме е страх какво ще кажат хората за мен. Страх ме е какво ще стане с България. Заради това съм готов не да следвам, а да застана до почетния председател Ахмед Доган в битката му за запазване на целостта на България.


- От ДПС ли ви поканиха да станете част от техните кандидатдепутатски листи за вота на 26 март?
- Да, те ме поканиха. И искам още веднъж да кажа, че ДПС е патриотична партия. Защо не го офишират ли?! Защото за разлика от всички останали политически партии ДПС притежава една политическа скромност в това отношение. Ахмед Доган е мъдър и знае, че един ден не хората, а времето ще го признае. Но ще започнат и хората да го признават. Приемете, че съм един от първите.


- Важният въпрос е какво ще се случи след нощта на 26 март. Предричате ли трудно сформиране на следващо правителство на България?
- Не обичам пророчествата. Знам само, че всяка трудна политическа ситуация е тест за мъдростта и чувството за отговорност на политиците. След изборите ще разберем от кои партии са излизали само лъжи с претекст - "в името на България". Всички знаем как преди изборите повечето партии говорят само в името на България, а след изборите са водени само от личните си интереси.


- Какви приоритети си поставяте в работата, ако влезете в следващия парламент?
- Това са националната сигурност и енергетиката. Имам самочувствието, че съм компетентен и в двата сектора. Доказателство за това е и активното ми участие в ресорните комисии в 41-вия парламент. Мисля, че мога да бъда полезен както в законодателната, така и в изпълнителната власт.


- Споменавате енергетиката. Каква е позицията ви по отношение на спорния проект АЕЦ "Белене", на чийто гръб често премерват сили политическите партии в предизборни кампании?
- Всички проекти, които ще се оценят във времето, а не сега, трябва да се реализират. Тук трябва да споменем както АЕЦ "Белене", така и "Южен поток". Това са проекти, които ще дадат плод след дълги години, но за сметка на това именно благодарение на тях България ще остане една абсолютно независима енергийна страна. Доказателство е фактът, че заради нашата АЕЦ "Козлодуй" много държави са се съобразявали с България. Една държава, където има ядрена централа - ако тя сама не може да се пази, то другите ще я пазят.


- А по отношение на националната сигурност? Тук засяга проблема с мигрантската криза, с битовата престъпност. По какъв начин следващият парламент и в частност всеки един депутат може да допринесе за това българите най-накрая да се почувстват сигурност в държавата си?
- Това, което задължително трябва да се случи в Европа и в частност в България, е на всяка цена да се запази етническият мир. Много е важно да успеем да го съхраним у нас. Лош пример е всичко това, което наблюдаваме в съседните Македония, Сърбия. Това е буре с барут. Единствената страна на Балканите, където няма никакво напрежение на етническа основа, е България. Това трябва по всякакъв начин да бъде съхранено. До сега ДПС са били гарантът за етническия мир на страната. И те трябва да останат такъв. Именно заради това не трябва да се допускат партии като тази на Лютви Местан - ДОСТ. За тази политическа формация виждаме ясната подкрепа от страна на Турция в лицето на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, а целта е - нарушаване на етническия мир. Аз като български политик призовавам посланика на Турция да бъде обявен за персона нон грата и да напусне страната ни в рамките на 24 часа.


- А това не е ли опасно решение за двустранните ни отношения с южната ни съседка?
- На първо място трябва да поставим сигурността на България и запазването на суверенитета ни. Във всеки един момент преди всичко трябва да гледаме българските интереси, а не да се съобразяваме с чуждите.


- А според вас тази намеса от страна на Република Турция с оглед на призивите за гласуване за ДОСТ, могат ли да повлияят на резултатите от вота?
- Вярвам, че българинът е отговорен и ще направи всичко възможно да не се допуска подобна намеса.

- Как гледате на т.нар. идея за Европа на две скорости?

- От предстоящите парламентарни избори зависи нашето бъдеще. Аз не знам кой ще води България и коя политическа партия ще понесе след това отговорността дали ще бъдем първа или втора скорост, и дали въобще ще имаме скоростна кутия.

- Какво трябва да се промени в българската политическа система, г-н Петков?

- През последните 30 години всички български политици се държат като щрауси, заровили си главата в пясъка, наречен "България". И излизат само тогава, когато трябва да целунат някой задник в Европа и Америка. Другият проблем на българския политик е, че го е срам да си признае, че греши. А то е естествено да греши, защото няма човек, който да не бърка. Въпросът е какво научаваш от грешките си и какво правиш, за да не ги повториш. Човек научава много през годините, ако поиска. Научава не толкова какво и как да прави, а какво и как да не прави. Вярвам, че аз съм взел моите уроци. Заставам зад това, че България преди всичко е на българите и преди всичко трябва да се защитава националният интерес, а след това да се гледат интересите на наши партньори. Друг е въпросът, че за да се промени България, трябва да се променим и ние, хората. Докато ние нямаме този морал и чувство за отговорност, които очакваме от политиците ни, няма да имаме морални и отговорни политици.

- Вие сте кандидат за депутат в 25-и МИР в София. На какво ще заложите в разговорите си с хората. Защо да гласуват? Защо да подкрепят ДПС?
- ДПС е национално отговорна партия. ДПС следва личността, а не идеолозите около нея. Няма друга партия, която е освободила председателя си, за да защити интересите на България. Това го направи ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай