Идват нови потопи, реките се вдигат

Идват нови потопи, реките се вдигат | StandartNews.com

Преля язовир край Берковица, подпорна стена затрупа шест коли след буря

Опасни дъждове в половин България днес. Най-много вода ще се изсипе над Северозападна България. Между 30 и 50 л/кв.м ще паднат в областите Видин, Монтана, Враца и София-област, където е обявен оранжев код за дъжд, предупреждават от екоминистерството. Валежите няма да пожалят и централната и западната част на страната, където е обявен жълт код. В Плевен, Ловеч, Пловдив, София, Пазарджик, Кюстендил и Перник се очакват 20-35 л/кв.м. Заради силните дъждове се очаква да се повишат нивата на реките Огоста, Тимок, Искър, Вит, Марица, Места и Струма, съобщават от МОСВ. От ведомството предупреждават, че са възможни локални наводнения.

Късно вечерта в неделя жителите на Берковица се паникьосаха, след като преля язовир "Мишковец" над града. Залят е черен път към хижа в близост до водоема и са били евакуирани 4 възрастни и едно дете. Засега няма опасност за населението. Започнало е контролирано изпускане, за да се освободи обем за следващи приливи, съобщиха от общината.
Колите на шестима летовници пък бяха смачкани до неузнаваемост, след като рухна подпорната стена между хотелите "Лидия" и "Болеро" в курорта Златни пясъци. По чудо няма жертви, тъй като колите са били без хора в тях. Инцидентът е станал в събота през нощта, когато в курортите на север от Варна се разрази буря и падна проливен дъжд.

Жителите на благоевградските села Струмяни и Илинденци пък треперят в последните дни заради непрекъснатите валежи, тъй като шосето между двете селища е на път да рухне. Огромни земни маси заплашват да отнесат целия път, който бе подкопан още през април тази година. Свлачището се активира отново след дъждовете през тези дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай