Гонят от Поморие фамилията на убийцата

Искат линч за Атанаска и ексхумация на тялото на пастрока й в Златоград

Гонят от Поморие фамилията на убийцата | StandartNews.com

Бургас. Цяло Поморие е настръхнало срещу убийцата Атанаска, сестра й Северина и майка им Светлана. Местните сипят тежки клетви срещу трите жени и настояват те да бъдат изгонени от града. Повечето от хората са на мнение, че и трите имат вина за смъртта на 8-годишната Александра. "Те сега имат план да освидетелстват Атанаска и да не лежи в затвора. Но да не си правят илюзии, че ще се измъкнат, няма да го позволим", заканиха се присъстващи на погребението на момиченцето вчера. Днес част от тях се готвят да отидат пред съда в Бургас, където ще се гледа мярката за неотклонение на Атанаска. "И луда да е, тя е опасна за обществото, няма да позволим да излезе от затвора, още повече да се върне в Поморие. Почерни града ни, никой не може да прежали Алекс", негодуваха хората.

От МВР все още отказват да оповестят мотивите за тежкото престъпление. Самата Атанаска вече е направила пълни самопризнания. Според слуховете тя е убила детето, защото обидило племенниците й. Друга възможност е зверството да е от завист и за пари. Изненадваща версия пък лансира бургаската журналистка Катя Касабова, която първа съобщи за изчезването на Алекс. Според нея е възможно изобщо Атанаска да не е убийцата, тъй като имало други мотиви от вече обявените. Според журналистиката имало е сериозно напрежение между бащата на детето, зетя на Атанаска и собственика на хотел "Лагун" Веселин Тошев. Хотелиерът, който бил в несъстоятелност, настоявал да се включи в проект на бащата Веселин Тодоров - Германеца за строеж на нова сграда в Поморие. Бащата на Алекс обаче го отрязал за сметка на бургаска фирма.

Междувременно от Златоград, където са родени и трите жени, настояха прокуратурата и полицията да проверят мистериозните обстоятелства, при които през 1998 година е починал вторият съпруг на 61-годишната Светлана Георгиева. Местни искат включително и ексхумация на трупа. 48-годишният мъж се е удавил при неизяснени обстоятелства в река Върбица. Разследващи вече са разпитали съседите на Георгиеви в Златоград. Предстоят още оперативно-следствени действия тези дни. Роднини на починалия Петко Георгиев от Неделино също ще бъдат привикани, за да разкажат за случая от преди 16 години.
 

Удушвачката научила сина си да пуши

Хората от село Ябълково, където Атанаска Георгиева била дълги години снаха, шушукат, че тя била тормозена като малка от майка си и нейни роднини. "Както с нея са се държели, така и тя с момиченцето, за което се говори, че е убила", заключават доскорошните й съселяни. Макар че отявлено се вълнуват и строго осъждат стореното от жената, ябълковчани са си сложили сякаш катинар на устите и не са кой знае колко словоохотливи за нея. Повечето въздишат по бившия й съпруг Стефан, който и до днес живее и работи в селото. Изгоря момчето, още навремето като я доведе, му казвахме, че не е читава! Въпреки това с Атанаска живели 15 години като съпрузи. "За всичко й угаждаше. Поиска компютърен курс - плати й го, после й помогна да се запише да учи за стрелочник", казват бившите свекър и свекърва на Атанаска Данка и Въльо. Когато Атанаска напуснала ненадейно семейството си, малкият й син преживял много тежко липсата й. Въпреки развода от преди две години със Стефан, за който тя подала документите, Атанаска и до днес се води на фамилията на мъжа си - Георгиева. Родителите на Стефан обаче не са много щедри на подробности около бившата си снаха. Леля Дана признава, че Атанаска не била кой знае каква домакиня. С половин уста жената казва и че по-младата жена в къщата била хаотична и трудно се задържала на работа. Атанаска не била и кой знае колко грижовна като майка, дори научила по-големия си син да пуши, докато бил още 15-годишен. "Студено сърце", определи с една дума бившата си снаха бай Въльо. А на въпроса дали Атанаска е имала някакви психични отклонения, леля Дана стиска зъби и само промълви: "По-добре да не говоря". През цялото време двамата съпрузи се споглеждаха сякаш крият нещо наистина съкровено.

Погребаха Алекс с куклата й

Последно сбогом на Александра си взеха хората от Поморие на Цветница. Детето бе положено в бял ковчег - символ на чистотата и невинността. Роднини, приятели и познати не можеха да спрат сълзите си. Най-близките пристигнаха в дома на Ева и Веселин Тодорови още рано сутринта. Сред опечалените, които дойдоха на крака при мъртвото момиченце, бе и кметът Иван Алексиев. В около 8.30 часа ковчегът с момиченцето бе изнесен от дома й. След него едва вървеше майка й Ева. Тя не бе на себе си от мъка. За миг се спря до катафалката и сведе глава пред венец с надпис "ОДЗ Детелина" - детската градина, в която Алекс е ходила до миналата година. Поклонението в ритуалната зала в гробищния парк продължи повече от три часа. "Сбогом, мъничка Алекс", "Почивай в мир, малко детенце", изричаха хората и свеждаха глави пред малкия ковчег. Смазаната от скръб майка бе останала без сили дори да ридае. На моменти плачеше без сълзи. Близките й три пъти я извеждаха от залата за поклонение, защото получи тежки пристъпи на прилошаване. "Оставете ме, оставете ме", повтаряше Ева на роднините, които се опитваха да я утешат. Пред ковчега бе поставен венец във форма на ангел, разперил криле от бели цветя. До крачетата на момиченцето имаше артистична детска капела и миниатюрна чантичка. Алекс бе погребана със своята кукла, с която почти не се разделяла до злокобния ден, в който спря животът й. "Все се надявах, че е отвлечена, че ще поискат някакъв откуп, а са я убили. Посегнаха на най-милото ми", промълви тихо майката край ковчега на детето. От момента, в който детето изчезна миналия четвъртък, Ева е на силни успокоителни. В събота, когато тялото на Алекс бе докарано в дома й от моргата, майката е получила няколко тежки кризи. Стигнало се е до много критична ситуация и семейството е викало линейка. Ева до последно държеше ръчичката на момиченцето си. След дълго и драматично сбогуване, изпълнено със сълзи и покъртителни думи, в 12 часа на обяд малката Алекс бе погребана.

Майката: Моето слънце поемаше вината на всички

Александра беше слънчево и усмихнато дете. Тя винаги понасяше вината за всички. Това сподели през сълзи почернената майка Евалина Тодорова малко преди да погребе детето си. "Някой прави беля - отива и се извинява от името на целия клас", разказа тя пред TV7. Алекс винаги искала да предотврати кавгите и конфронтациите. Била по-особено дете, по-чувствително и много умно. Прибирала се вкъщи и веднага започвала да си учи уроците. Последна си тръгвала от училище.

"Аз не я познавам Атанаска. Сега ако ме питате, няма да я позная коя е", каза Тодорова.
Познавала по-добре майка й Светла. За пръв път видяла семейството на кръщенето на най-малката племенница на Атанаска преди година. Тодорова разказа още, че много често Светла надувала звука на телевизора в 5 часа сутринта точно над стаята на Александра. Въпреки това семейството не правело проблем на наемателите. Алекс само веднъж си играла с децата в семейството на Атанаска, Светлана и Северина. Тогава се обадила на дъщеря си и й казала да се прибере.
Ева призна, че не изпитвала симпатии към наемателите си, но не е имала пререкания с тях. "Аз не ги харесвам просто тези хора", призна опечалената майка. "Атанаска знаеше, че не я одобрявам, нямаше как да ми бъде приятелка, моят кръг е съставен от друг тип хора, но не знаех, че това толкова ще я озлоби, че да убие детето ми", каза още Ева пред Flagman.

Алекс искаше икона, за да се моли вечер

Мариана Соколова е собственик на бургаската фирма за детски тържества "Смарти парти". Тя е организирала посрещането на всичките, за съжаление само осем, рождени дни на убитата в Поморие Александра.

- Мариана, разбирам, че не просто си познавала, а много си обичала убитата Александра. Ще ми разкажеш ли малко повече за нея?

- Алекс беше изключителна. Не влизаше в никакви рамки и сценарии, а ги измисляше. Ако й дадеш думички да учи, тя задължително ще си ги украси, ще си ги вкара в нейна емоция, ще ги преживее. Въображението й беше смайващо и неудържимо. Алекс пееше, играеше народни танци. Но смайваше с много силна привързаност към Бог и голям интерес към духовни въпроси, без никой никога да я е учил. Беше задърпала майка си да й купи икона на Богородица, за да се моли вечер, като си ляга.

- Ти се занимаваш само с деца, какво при нея беше различното?

- Тя имаше болезнено силно развито чувство за справедливост и изригваща емоционалност. Миналата година, на рождения й ден, исках да й дам награда, въпреки че не беше участвала в играта. Категорично отказа да я вземе, защото не я била заслужила. В същото време командваше всички паради - трябваше да става, каквото тя иска. Като каже танцуваме - танцуваме, като каже ядем - ядем. Тя си имаше винаги ясна идея какво и как трябва да се направи и всички й се подчиняваха, и то с желание, а не по принуда. Защото беше любвеобилна - на рождените си дни посрещаше с писък гостите си и ги задушаваше от прегръдки и целувки и задължително им благодареше по три пъти, че са дошли и че са й донесли подарък.

- Какво й харесваше най-много?

- Това е много труден въпрос и няма еднозначен отговор. Та тя още на 3 годинки стана Мини Мис България, но не само защото беше най-красивата, всички деца са красиви посвоему. Тя имаше присъствие, което няма как да пропуснеш. Нея всички я познаваха и всеки я запомняше. Знаеш ли, че Алекс имаше рожден ден миналата събота? Тя се появи така, както само Александра го умее - в бяло. Влезе през вратата и всичко побеля от светлина. Естествено нахлу с трясък, на бегом и с писък. Метна се на врата ми и така, че да я видят и чуят всички, каза - това ще е най-страхотното ми парти, нали? Как да знам, че ще е и последното...

- Има ли нещо вярно, че баща й е виновен за тази трагедия?

- Този въпрос ме влудява. Как е възможно това мислене и такава връзка - бащата е такъв и такъв и затова хайде да приемем за нормална трагедията с едно дете. Бясна съм, гневна съм, идва ми да се разкрещя на този заспал народ, за да видят как простотията не само гони, а отдавна и убива децата ни. Алекс беше възпитана, добра, любвеобилна, умна - направо прекрасна. Значи, какъвто и да е бил бащата, те двамата с майката са си свършили работата като родители. И когато говорим за детето, единствено това има значение и нищо друго. Не мога и не искам да приема, че тази страхотна, сияеща Алекс беше отнета от света по такъв налуден начин. Ако беше катастрофа, падане, нещастен случай, тогава въпреки мъката човек си казва - Божа работа. Но жена с дете да причини това на друга жена с дете!? И то на самото дете - защо? Това е изродско. Не приемам вече търпимостта към простащината, защото търпимост и толерантност към такива хора е също престъпление.
 

Не пуснали сестра й в ареста

"Не вярвам сестра ми да е убийца. Съжалявам и изказвам искрените си съболезнования на родителите на Александра. Имам своя версия, но ще се въздържа да я споделя". Това заяви Евгения, по-голямата сестра на Атанаска Георгиева, пред Нова тв. Тя пристигна спешно от Гълъбово в Поморие при майка си Светлана и по-малката си сестра Северина. Евгения се усъмни в самопризнанията на сестра си, защото според нея била подложена на психологически натиск, възможно е да е била и тормозена. Последните няколко дни според сестра й Атанаска била болна от грип и се нуждаела от лечение. Евгения е направила опит да се види с нея в ареста в Бургас, но от полицията й казали, че ако има нужда от лекарства и лечение, ще ги получи.

Според нея синовете на Атанаска, които са гимназисти и живеят в хасковското с. Ябълково с баща си, научили за страшното обвинение на майка си от интернет. Северина пише в профила си в социалната мрежа, че е завършила основното училище "Васил Левски". В него обаче нямат спомен за такава ученичка.

Увили плика с тиксо да не влиза въздух

Убийството не е било планирано предварително, а е станало инцидентно, твърдят криминалисти. Роднините на детето обаче са убедени в обратното. "Открита е торбата, с която са я удушили. По нея има тиксо. Когато са й сложили торбата на главичката, са я увили с тиксо около шията, за да не влиза въздух. А този таван е два на два метра, откъде ще има тиксо там. Значи предварително е било купено специално за това", разказаха близки на почерненото семейство. Бащата Веселин не вярва, че задържаната и обвинена Атанаска Георгиева е единствената убийца. "Едната е държала Алекс да не мърда, а другата я е удушила през това време. Затова са се получили и тези синини по крачетата и ръчичките - там, където са я стискали. Детето е едричко и силно. То се е съпротивлявало, борело се е за живота си. Сама жена не може да го убие точно по този начин", категоричен е бащата. Той смята, че в жестокото престъпление освен Атанаска са замесени още сестра й Северина и майка им Светлана. Роднини потвърдиха, че детето е убито веднага преди първото обаждане за откуп. "В смъртния акт пише, че смъртта е настъпила в 18.00 часа, а първото обаждане бе в 18.45 ч, след това в 20.00 часа дойде и съобщение", разказаха роднини на семейство Тодорови.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай