Гърмен иска събаряне на незаконните ромски колиби

Гърмен иска събаряне на незаконните ромски колиби | StandartNews.com

Протестиращите от Гърмен излизат в 8.00 часа на мирен протест пред общината. Те настояват за събаряне на незаконните ромски колиби в квартала извън регулация, който местните наричат "Кремиковци", предава "Дарик".

Напрежението в селото възникна в събота привечер след сбиване между роми и българи. Четирима души бяха ранени, а 8 - отведени в полицията.

Проблемът ще бъде обсъден на работна среща при областния управител, каза кметът на Гърмен Минка Капитанова: "Поддържаме постоянна връзка с областна администрация. Организираме работна среща между областния управител, кмета на общината и началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, на срещата ще присъстват и представители на инициативния комитет.
Ще обсъдим нещата и ще вземем решение какви действия да предприемем".

Капитанова подчерта, че каквото изисква законът, ще бъде свършено: „Не искам да правим уговорки нито с едните, нито с другите, или да замазваме временно положението. Генерално трябва да се намери решение".

Междувременно стана ясно, че "Патриотичният фронт" ще преразгледа отношението си към управляващата коалиция, ако не бъдат взети спешни мерки срещу битовата престъпост. Съпредседателят на парламентарната група Валери Симеонов поиска да има доброволни отряди за самозащита на населението. "Абсолютно нищо не предприемат управляващите през тези седем месеца за ограничаване на битовата престъпност. Трябва да има възможности за активиране на доброволните отряди в съответните форми на самозащита на населението. В нашата програма сме поставили увеличаването на правото за самоотбрана", каза той пред агенция "Фокус".

Другите мерки са увеличаване на полицейското присъствие в критични райони със съответните цигански гета. На основните възлови пътно-транспортни връзки трябва да има видеонаблюдение.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал „Кремиковци" в Гърмен, където живее основно ромско население: "Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища."

Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай