Черни кутии ще записват причините за катастрофите по пътищата

Черни кутии ще записват причините за катастрофите по пътищата | StandartNews.com

Анализът на тежките катастрофи от последните дни е показал, че причините за инцидентите са човешки грешки и неспазване на правилата за движение. Това отчетоха на пресконференция след извънредно съвещание министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и главният секретар на МВР.

Всеки в своя ресор е докладвал на премиера и на колегите си какво може да се направи и как да продължи работата съвместно, за да няма повече такива случаи. 

В последните години жертвите на ПТП намаляха от 1000 до 600 на година, всяка година намаляват с по 50-60 надолу, отчете министърът на вътрешните работи Валентин Радев. "Опитваме се да натискаме надолу това число, но това е статистиката", каза той. 

"Очакваме промените в Закона за МВР бавно да окажат влияние и до 2020 г. да стигнем наполовина на тези числа и да стигнем до нивата на Европа", заяви министърът. 

От думите му стана ясно, че МВР ще направи предписание за съществуващи опасни участъци от пътя, за които се знае. На 66 км от Магистрала "Марица", наример, а и други. Там ще бъдат направени подобрения, дори ако трябва препроектиране на пътищата, но да избегнем обективни причини за ПТП. 

Предвиждат се и промени в Закона за движение по пътищата. Министър Радев заяви, че и сегашните мерки са добри, но правилата не се спазват. "Увеличихме двойно глобите за превишена скорост. Всеки трябва да знае, че качвайки се в автомобила, освен собствения си живот, застрашава и другите", посочи той и призова всички да спазват правилата. "Ще въведем и много по-драстични мерки от досегашните. И сега има гаранции, че ако се спазват правилата, няма да има такава ситуация по пътищата", каза Радев. "Какво да направим? Да стреляме по тях? Има едни хора, които не знаят какво правят по пътищата. Идеята е върху тях да има натиск чрез закона и правилата", каза мниистърът в отговор на журналистически въпрос. 

С този призив започна изказването си и министърът на транспорта Ивайло Московски. "Каквито и дейности и активности да извършват органите, докато хората не осъзнаят, че носят отговорност освен за себе си, а и за всички останали на пътя, докато манталитетът не започне да диктува по-отговорно поведение, нищо няма да постигнем. Да призовем всички, така, както се държат в чужбина и спазват ограниченията и правилата, така да управляват и в България", каза той. 

"Изключително трагичните събития от последните дни принудиха премиера да ни събере. Ще бъдем безкомпромисни към водачи и събития, които могат да доведат до инциденти", обобщи той решенията на извънредното заседание. 

Чрез наредби ще задължат всички средства за обществен превоз да се оборудват с видео регистратори - камери, които заснемат цялата пътна обстановка. Те са една своеобразна черна кутия за външната обстановка и биха били от полза и на МВР, обясни транспортният министър. 

Като техническа препоръка, е важно, без значение на годините на превозното средство, да бъде задължено да оборудва всички места с колани, които отговарят на съвременните изисквания. 

"Това, което касае закон: Ще приложим изискване за евростандарт, който ще води до изисквания за технически характеристики на превозните средства, за да имат съвременни системи за безопасност", заяви Московски. 

Начини на управление и грешки на водачите са основните причини за тези трагедии, което означава, че ще направим преглед на цялата система за подготовка на водачите, заяви още министърът. Повечето са били с необходимия опит, но например, ако един квалифициран шофьор преживее заболяване, което да промени неговите способности, системата няма механизъм да отчете това. Ще се работи със системите на Автомобилна администрация, за да бъде адекватно отчетено това нещо, посочи Московски. 

"Като говорим за транспортни средства за обществен превоз, наясно сме, че в градски транспорт няма как да няма правостоящи, няма как да рестриктираме и превозните средства като маршрутките, но човешкият живот трябва да бъде запазен", каза той и намекна, че ще се затягат мерките и за градския транспорт

Започват интензивни проверки на пунктове за технически прегледи, стана ясно още от пресконференцията. Скоро ще бъде внесено предложение за законопроект за регистрационен режим на автосервизите и автоморгите, за гарантиране на безопасност и техническо качество на превозните средства, по-скоро като превенция. 

Много други мерки се изпълняват и в момента. Ако в момента все още има празноти, след въвеждането на тол-системата те ще отпаднат, завърши Московски и предаде думата на колегата си Николай Нанков. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков също призова водачите да спазват правилата и оганиченията. 

"Забелязваме обратна пропорционалност между качеството на пътя и концентрацията на ПТП-та", посочи той. Пътят, за който става дума в последните дни, е основно ремонтиран 2015 г., само тази година са инвестирани над 500 000 лева за маркировка, разчистване, знаци и т.н. Но се повишават инцидентите, резултат на човешка грешка, отчете министърът. 

Като републикански път трафикът по него е нараснал със 70%, за товарни превозни средства - три пъти. Следователно трябва възможно най-скоро да се работи за завършването на АМ "Хемус", категоричен бе министърът. Тя е едно от основните решения не само като икономически и социални ползи, а и за пътната безопасност. 2018-2019 г. в този участък ще стартира реално физическо изпълнение на АМ "Хемус", обеща той. 

Тол-системата, освен основната й функционална характеристика да генерираме повече ресурси, ще даде възможност да имаме в реално време изключително добър контрол на трафика с монтиране на камери и функционалното им свързване със системата на полицията. Тя ще бъде изградена през 2018 г. 

Настоящият участък не се нуждае от допълнително обезопасяване, с изключение на една малка отсечка - спускането от АМ Хемус към Ябланица в посока Варна. Там още във вторник ще бъде положена хоризонтална шумяща маркировка, която ще подобри безопасността, обеща регионалният министър. 

Главният секретар на МВР, който заедно с министъра беше снощи на спешна проверка на проблемния участък, заяви: "Проверихме и установихме, че пътното съоръжение е по европейски стандарт, с ясно видима светлоотразителна маркировка, мантинели, знаци и всичко необходимо. Оказа се, че въпреки всичко, това не е достатъчно. Затова, в името на човешкия живот, ще предприемем още по-рестриктивни мерки срещу нарушителите".

Още от днес, при констатирано тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите да се извеждат от автомобилния поток и наказанията да се налагат в най-близкото районно управление на МВР, което на междуградски път може да не е толкова близко. С това предупреждение главният секретар отново призова шофьорите да спазват правилата на пътя и да бъдат отговорни към собствения си живот и този на останалите участници в движението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай