Божо си мери вишните с магнолиите на Бойко

Божо си мери вишните с магнолиите на Бойко | StandartNews.com

Професорът прави райска градина в НИМ, има 140 лъжника в "Бояна"

1 795 лайка и 1758 споделяния - толкова събра само за 24 часа фотосесията на премиера Бойко Борисов с магнолиите в двора му в Банкя. Снимките отприщиха лавина от коментари, а знайни и незнайни "Фейсбук" потребители си показаха магнолиите в социалните мрежи. Цъфналите в розово и бяло дръвчета веднага събудиха асоциации с бившия премиер Иван Костов, който обичаше да си говори с теменужките в "Драгалевци". А "фенове" на евродепутата Николай Бареков не пропуснаха да се изгаврят пак с неговата снимка от 18 март, пусната във "Фейсбук" под наслов: "Днес си купих лимоново дръвче от кварталния магазин. Животът ми поднася лимони, смятам да си направя лимонада".

Магнолиите на Бойко Борисов може и да са за градинарски журнал, но шефът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров си прави райска градина в "Бояна". Ден след като премиерът "изгря" край цъфналите дръвчета в Банкя, историкът се похвали пред "Стандарт" с японските си вишни. "Преди време прочетох във вестниците, че имало императорско общество, което разпространява по целия свят дървото символ на Япония. И че на следващия ден ще подарят на Софийска община 30 фиданки", разказа професорът. Впечатлен, историкът иска от столичния кмет 10 дръвчета дарение за музея. "Засадихме ги, грижихме се много за тях и всички се хванаха. Двайсетте дървета на общината обаче до едно изсъхнаха. Не ги бяха посадили на подходящо за вида място", призна проф. Димитров, уточнявайки, че в "Бояна" условията са много благоприятни. Подобно на премиерските магнолии, вишните в НИМ са в розово и бяло.

Сега е разцъфнала бялата

Розовите са все още само напъпили. След някой друг ден ще цъфнат и те", горд е професорът. И признава, че магнолиите не са му тръпка. "Не са ми интересни. В парка може би се среща някое и друго останало дърво от времето на Тодор Живков". За градината на Борисов обаче споделя, че е красива и добре поддържана. "Високи са му дърветата. Личи си, че и той има любителски интерес. Даже едно от кучетата, които охраняват градината ми, съм го кръстил на него - Бойко", смее се шефът на НИМ.

Истината е, че в градината на музея има над 20 вида дървета. Но най-голямата страст на проф. Димитров са дъбовите овошки. "Дъбът е символът на България и българщината, това са писали още византийците - че сме силни, здрави и вечни като дъб". Затова и в НИМ растат над 200. "Вече ме научиха, че ми е хоби. И когато ме канят на лекции, вместо хонорари - им взимам дъбове", признава проф. Димитров. Интересът му към овощарството не е от вчера. "Всичко започна преди десетина години. Бях човек без хоби, хобито ми беше професията. При една случайна среща лесовъд ме запали, като ми каза, че в малката градина в Созопол има 160 редки вида дървета", спомня си професорът. От мъжа научава, че в града преди много години се заселва белогвардеец и поръчва на гемиджиите, които скитат из цялото Средиземноморие, да му носят семена и фиданки. "Затова в Созопол има няколко много редки дървета, уникални за Европа, едното е африканско", уточнява проф. Димитров. Странджа пък е съкровищница за редките видове. Там има дървета, оцелели от ледниковия период. Измежду тях е и прародителят на всички дъбове - т.нар. лъжник, разказва професорът. "Оказа се, че в цяла Странджа има само 6. Аз отидох и по най-простия начин, не бях започнал да чета,

събрах голяма торба с жълъди и ги посадих

в музея", разкрива проф. Димитров. В началото никой не приема идеята му сериозно. Странджа е далеч от Витоша и завъждането на дръвчетата е под въпрос. Но напук на скептиците преди 6 г. всички дръвчета до едно изникват. "В момента имам над 140 лъжника, а в цяла Странджа са 6. От Лесовъдския институт сега идват тук и изучават редките дървета, въпреки че в началото много ми се смееха", доволен е професорът. А райската градина в НИМ се разраства. Ето, тази година от Елин Пелин дарили 30 дръвчета, а от Белозем - тракийски дъб. А проф. Димитров се заканва, че ще продължи да събира редки видове в полите на "Витоша".

КОД СИНЬО

Екипът на Борисов кадем за "Челси"

Снимката на Бойко Борисов до магнолиите разгорещи страстите и сред футболните фенове във Фейсбук. Премиерът се щракна в екип на "Челси". Часове по-късно неговите любимци в Англия удариха 1:0 "Манчестър Юнайтед" и на практика си осигуриха титлата. "Бойко ви подсказа на кой за заложите", шегуваше се любител на тотото.

Премиерът редовно носи фланелки на "сините" от Лондон, както и на "Реал". Облича и екипа на "Тигрите" от Бистрица, където играеше като таран с номер 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай