Алпинистът, който води Банско към върха

Алпинистът, който води Банско към върха | StandartNews.com

Кметът продължава борбата за изграждане на втори кабинков лифт
Когато посоката е правилна, битките си струват, казва Георги Икономов

Никакви компромиси със себе си и останалите, за да е Банско на върха. Работа и отговорност са в основата на всеки успех. Това твърди алпинистът Георги Икономов, който вече над 3 години е кмет на общината. Самият той изкачи доста върхове само за 4 години - от 2007 до 2011 г. Първо стана председател на общинския съвет в града под Тодорка, после бе депутат, а накрая седна в стола на градоначалника на Зимната столица на Балканите. Не крие, че поел по пътя на политиката заради проекта ГЕРБ. "Когато посоката е правилна, няма място за отстъпление. Може да поемеш удари, но рано или късно ще успееш", твърди управникът.

Благодарение на него са асфалтирани и обновени пътищата, в много села се подменя водопроводът, пуска се интернет. Ремонтирани са старото кино, обновени са музеите "Велянова къща" и "Рилски метох" като всички са станали достъпни за хора със специални потребности. Археологическите находки са направени привлекателни туристически атракции. Икономов завършва УНСС през 1993 г., специалност "Счетоводство и финанси". Той е бивш данъчен инспектор, началник сектор, а по-късно и съдружник в частна счетоводна къща. Затова умее добре да разпределя силите и задачите си, за да постига целите си. Категоричен е, че модерният свят се движи по модели и по ясни правила и така всичко е по-лесно. Дългосрочната стратегическа цел на неговия екип начело на Банско е превръщането на общината в сигурна, динамична и икономически силна, в привлекателна европейска туристическа дестинация. Признава, че за тези 3 години не е успял да започне изграждането на нов медицински център, който да работи в Банско и да обслужва местните хора и туристите. "Най-сетне и този въпрос е пред разрешаване. Предстои решение на общинския съвет по казуса, общината също ще е в управлението на медицинския център. Уредени са нещата с имота, на който ще се построи малък, но модерен и функционален здравен център. Мястото е с добра комуникация, ще има и хеликоптерна площадка", разкрива кметът.

Той издава, че преди и по време на всеки зимен сезон напрежението многократно нараства. Проблемите от страна на бизнеса се увеличават, а оттам се увеличават и проблемите на общинското ръководство и администрация. Но за него интересът е един - развитието на Банско и спазването на законите. Води непрекъсната битка със сивия сектор и в туризма, и в останалите сектори. През 2009 г. от туристически данък са влезли в общината 190 000 лв., през 2011 г. те са 300 000 лв., а за тази година са 600 000 лв. Икономов и банскалии продължават борбата за изграждане на втори кабинков лифт. Защото не се ли развива курортът, ще изостане от останалите. Надява се, че моментът за решаването на този проблем е дошъл. Разчита на подкрепа от туристическия бранш и обществото. Убеден е, че поредната му битка е справедлива и ще завърши с успех, а това ще даде нов тласък на курорта и на по-доброто бъдеще на Банско. Като всеки истински банскалия Георги Икономов е привързан силно към планината и природата. Той е и ловец, и риболовец, обича пътуванията и туризма. От младежките си години е запален алпинист. За съжаление намира все по-малко време, за да се радва на своите хобита. Щастлив е, че най-близките му хора са неизменно до него.

"Нужно е да намирам повече време за сина си, който след 3 месеца ще навърши 16 години", казва Икономов. Опитва се поне ден да е свободен през седмицата, за да отиде на лов. Там се зарежда с позитивна енергия. Влече го не толкова преследването на дивеча, а общуването с природата. Той и съпругата му много обичат да приемат гости. Тогава Георги влиза в ролята на изкусен кулинар и главен готвач. "Отговорните" ястия като всички видове скара са негово дело. А когато става въпрос за традиционните бански специалитети, е в стихията си. От баща си се научил да ги приготвя. "И за това вече няма време", допълва Икономов. Защото го чака работа. В името на Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай