Неделчо Беронов: Ако Марковска не се закълне, губи мандат

Утре е последният срок за клетва в КС

 Неделчо Беронов: Ако Марковска не се закълне, губи мандат   | StandartNews.com

София. В едноседмичен срок след избирането им за конституционни съдии те трябва да положат клетва, и едва с полагането й те вече могат да заемат поста. Това каза пред бТВ Неделчо Беронов, бивш председател на Конституционния съд.

Той подчерта, че ако Венета Марковска не положи клетва на церемонията утре, мандатът й може да бъде прекратен. Нарушение на закона за КС е Марковска да не положи клетва в определения срок, каза още Беронов. Клетвата не може да се отлага.

Венета Марковска обяви, че няма да положи клетва като конституционен съдия докато не изчисти името си от появилите се слухове за търговия с влияние и последвалите заплахи от Брюксел да подготви междинен доклад за страната ни по „Правосъдие и вътрешен ред".

Беронов разви и хипотезата, че вносителят на предложението може да оттегли номинирания, ако той работи и на друга държавна длъжност, която е несъвместима със заемания пост.

Основание да се прекрати мандата на Марковска е императивното изискване конституционните съдии да не извършват никаква друга дейност. Венета Марковска обаче е съдия във ВАС. Така, ако тя отложи полагането на своята клетва ще наруши едноседмичния срок и изискването да работи само на едно място и мандатът й може да бъде прекратен, разясни Беронов.

Той поясни, че Европейска комисия може само да ни посочи, че изборът е в нарушение на конституцията, с което по никакъв начин не се бърка във вътрешните работи на страната ни.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай