Ромските гета на карта до 2013 година

Ромските гета на карта до 2013 година | StandartNews.com

София. До март 2013 година всички ромски гета ще бъдат нанесени на карта. Това предвижда проект на социалното министерство, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. 

Освен картата ще се направи и комплексна оценка с характеристиките на всеки един проблемен район и проблемите на хората в тях, каза зам.министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. 

Изпълнението на проекта е спечелен от консорциума "Сега". Той ще начертае адекватни мерки за решние на проблемите в гетата. Ще се направи обучение на общините как да работят с маргинализираните групи и как да ги приобщят към останалите. Проектът ще е в помощ и на кметовете, които ще изграждат стратегии за интеграция. Стойността на проекта е 798 хил. лв.

600 общински служители ще бъдат включени в обучение за повишаване на уменията за формулиране и изпълнение на мерки за интеграция на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства.

Според Росица Иванова, ръководител на проекта, с него ще се осъществи първата стъпка за решаване на всички проблеми, които до момента са маргинализирани. Специфични проблеми по основните направления на политиката за интеграция са здравеопазване, образование, заетост, доходи и жизнено равнище, жилищни условия и други.
Проектът е в съответствие с националните стратегически документи, насочени към интеграция на етническите малцинства. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай