70% от българите крият, когато са щастливи

Най-важни за нас са здравето и децата

70% от българите крият, когато са щастливи | StandartNews.com
 София. Българите не са нещастни, а по-скоро си мислят, че са такива.  Около 70 % от хората у нас предпочитат да крият щастието си от околните. Това сочи проучване на Института за социални изследвания и маркетинг на Мира Радева. Проучването е правено по поръчка на фондация Credo Bonum сред 1000 българи. В изследването има участие и социалния антрополог Харалан Александров.
Като най-щастливи и удовлетворени се определят младите хора (18 - 35 години) с високо образование, живеещи в големите градове. Най-нещастни и недоволни са възрастните хора над 55-годишна възраст, ниско образовани от малките градове и селата, обясни Мира Радева. 44% от анкетираните са на мнение, че здравето ги парви най-щастливи.
27% смятат, че това е хармонията в семейството, 26% спокойствието и сигурността.  На пето място са класирани високите доходи – 25% мислят, че те ги правят щастливи.Любовта е класирана на шесто място с 10%.

Най-щастливата нация е Дания, която е с 7,60 точки от общо 10 възможни. Европейците са с 6,44 точки. Българите сме по средата с 5,57 точки от десетстепенната скала. Светът е по-нещастен от нас – с 5,33 точки, каза още социоложката Мира Радева. Най-нещастни хора живеят в Того -  с общо 3,40 точки.
Българинът трябва да има деца, за да е щастлив. След това залага на доброто здраве, отношенията в семейството и с партньора, душевното спокойствие, показва проучването.
В дъното на неговата таблица за щастие е усещането, че страната просперира. Най-щастливи са тези, които смятат, че са по щастливи от другите. “Ако си казваш – нещастен съм, си оставаш такъв”, обобщи социоложката Мира Радева. И допълни, че в народопсихологията на българина е заложено да не показва колко е щастлив. Не случайно имало поговорки от сорта на: Много добро не е на добро, Да чукна на дърво.
Според Радева мнозинството от хората не обичат да показват, че са щастливи. А това не трябва да е така, защото щастието било заразно. И можем да увлечем и другите покрай нас. Изследването показва, че има нагласа българите да чакат  някой друг да ги ощастливи. “Всеки индивидуално трябва да търси щастието. А не да чака на другите”, каза банкерката Цветелина Бориславова, която е основател и председател на фондация CREDO BONUM.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай