2-годишната Сияна приучена на бой

2-годишната Сияна приучена на бой | StandartNews.com

Майка й е в ареста за 72 часа, май е признала за терора

Не е бита вкъщи, гледахме я с любов, твърдят бабата и дядото

Невръстната Сияна е приучена на бой и болка. Това признаха лекарите от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, където 2-годишното пребито момиченце бе докарано по спешност на 2 май. Майката на Сияна - 21-годишната Любослава, бе арестувана вчера за 72 часа, потвърди наблюдаващият прокурор Валентин Василев от Търговище. Запознати с разследването разкриха, че тя вече е признала, че е виновна за травмите на невръстната си дъщеря. Любослава обаче още не е обяснила кога, как и защо е малтретирала детето, научи "Стандарт".

Сияна е в стабилно, но все още критично състояние, съобщи проф. д-р Виолета Йотова, завеждащ детската клиника в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна. Момиченцето е настанено в детското интензивно отделение на здравното заведение, където лекарите продължават да се борят за живота му. "Момиченцето е в съзнание, но все още не се храни през устата и самостоятелно. В момента се извършва съдебномедицинската експертиза, която ще даде информация за характера на травмите, довели до състоянието на детето", допълни проф. Йотова. Тя признава, че от дългогодишния си опит смята, че детенцето е с белег на странно поведение - приучено е да понася тормоз,

да търпи на болка и да не издава никакви емоции

"Явно става въпрос за системно насилие и побой над Сияна", смятат и психолози.

Панкреасът и далакът на детето бяха оперирани по спешност. Според официалната информация, която излезе от полицията в Търговище, Сияна е с 4 счупени ребра и увредени вътрешни органи. "Засега няма индикации да се правят други операции", каза още проф. Йотова. Според нея наистина детето е все още в риск, но днес състоянието му може да се подобри и тогава ще излезе от интензивното. Тогава с него ще работят социални работници и психолог. Майката на Сияна е била с нея при приемането й в болницата във Варна, но след това полицията я отвела. Никакви близки досега не са идвали на свиждане на пребитото детенце. Момиченцето е на 2 години и половина, първоначално бе настанено в болницата в Търговище

с множество синини по тялото

а впоследствие, заради тежкото му състояние, беше транспортирано до Варна.

"Няма съмнение, че детето е било бито, има следи от насилие, това не е трудна диагноза за нас", призна и доц. д-р Добринка Радойнова, шеф на клиниката по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Марина". Очакваше се вчера да бъде назначена съдебномедицинска експертиза. Но съдебните медици са направили първоначален оглед и са категорични, че момиченцето е в болницата след нанесен побой. Тежките травми не дават такъв оток като при възрастните, но си личат ясно, обясниха лекарите. Засега се смята, че момиченцето е бито с ръце, няма данни за използвани предмети. Но експертизата ще покаже дали е така.

Роднините на Сияна обаче отричат детето да е било малтретирано у дома им. 21-годишната майка на момиченцето Любослава е от видинското село Раброво. Преди два месеца тя дошла да живее в търговищкото село Кралево, където пристанала на Ахмед Мустафа. Мъжът бил разведен и от първия си брак имал две деца, които живеят при бившата му съпруга. Малката Сияна била единственото дете, което е отглеждано в къщата в момента. Родителите на Ахмед - дядо Мустафа и баба Айше твърдят, че са

приели булката и детето с радост

и всички се грижели за момиченцето. Купували й дрешки, лакомства и никой не е вдигал ръка срещу нея. "Ако детето е било малтретирано, това не е станало в тяхната къща", категорични са в новото семейство на Сияна.
Проблемът със здравето на момиченцето се появи в края на миналата седмица. На 30 април майката извикала спешна помощ, защото детето било отпуснато, повръщало и видимо било зле. Прегледът в търговищката болница установил, че Сияна е в тежко състояние, а по тялото й има множество синини. Била консултирана от детски хирург и заради възможно усложнение я изпратили на лечение във Варна.

След като докторите от морския град установили, че Сияна носи белези от насилие, районната прокуратура в Търговище започна разследване по случая. Вчера майката на момиченцето бе задържана със съмнения, че тя е причинила наранявания на детето. В момента Любослава е в ареста като първоначалната й мярка за неотклонение е увеличена на 72 часа, потвърди наблюдаващият прокурор Валентин Василев.

Междувременно доведеният баща на момиченцето заяви пред национална телевизия, че не вярва

жена му да е била детето "чак толкова"

Хората в Кралево не се ангажират с мнение по случая. Местните почти не познават Любослава, но са категорични, че Ахмед и роднините му не са лоши хора. И доведеният баща, и майката на Сияна работели, а денем детето било оставяно при бабата и дядото, които се грижели за него с внимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай