Четирима души участвали в измамата с продажба на скъпи коли в Габрово

Снимка: БГНЕС архив

Четирима души участвали в измамата с продажба на скъпи коли в Габрово | StandartNews.com

Участвалите в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли, един от които е ръководен офицер от ОДМВР-Габрово, са четирима, съобщи наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализиране на организирана престъпна група с участието на служители от „Пътна полиция" в Габрово.
Установени са четири лица – една жена, двама мъже, които не са длъжностни лица, и един служител на ОДМВР- Габрово. "Събрани са данни за незаконна продажба на повече от 4 скъпоструващи МПС – става въпрос за кемпери, които са за над 100 хил. лв.", каза още прокурор Кънев.

Той обясни, че групата е действала, като е намирала поставени лица, които срещу ниско заплащане са извеждани в Германия и с истински български и чуждестранни документи им се създава трудов договор там, въз основа който получават скъпите автомобили. „След идването им в България бързо се закарват в гаражи и им се премахват всички видове проследяващи и GPS устройства, сменят се номерата и се продават на добросъвестни лица. Често първо са се намирали клиенти, а после се подхождало към намирането на автомобилите, които клиентите са искали", каза още прокурорът.

Той посочи, че съдействие за преминаването през канала в КАТ и за оформяне на регистрацията е оказвало длъжностно лице, което е било ръководен офицер в отдел „Пътна полиция" към ОДМВР-Габрово – началник група „МПС, водачи и административно-наказателна дейност". „При претърсване са открити негови отпечатъци. Извършени са над 20 претърсвания и 9 обиски за доказване на престъпната дейност. Предстои да се определи точният брой на продадените автомобили
Полицейският служител от ОДМВР- Габрово е взимал около 5 хил. лв. за незаконната регистрация на един автомобил, каза още Кънев. „Другите трима, участвали в престъпната група, са български граждани от Варна - бизнесмени, не са криминално проявени. Възложили сме данъчни ревизии на цялостната дейност на тези лица, за да установим има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. Дамата не работи нищо, двамата мъже, които не са длъжностни лица – единият работи в Германия, а другият в България и дейността им е свързана с продажба на автомобили", обясни прокурор Кънев.

Той уточни, че регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в ОДМВР – Габрово. „Задържаният полицейски служител като офицер последен казва дали събраните документи отговарят на изискванията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има манипулации най-често при преминаване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани много хора. Данните на този етап са за 10 сменени номера, но тепърва ще се събират още доказателства. Имаме съдействие от колегите в Германия", обясни той. Прокурорът уточни, че в конкретното претърсване в колата на полицейския са намерени 5 хил. лв., за да регистрира незаконно един автомобил. „Горе-долу толкова му е тарифата", обясни Кънев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че МВР ще провери дали длъжностни лица от ОДМВР-Габрово са опитали да затруднят разкриването на престъпната група. „Преценяваме, че от ОДМВР – Габрово се опитаха да създадат затруднения на нещата, които Специализираната прокуратура трябваше да свърши. Затова е възложено на МВР да провери ситуацията и да се разбере дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са нарушили законовите си задължения и кои са тези длъжностни лица. Трудно е това да стане без някаква ръководна намеса, на какво ниво е - не мога да кажа. Това е по-скоро мое предположение и ще стане ясно след проверка на МВР. В резултат на всички тези проверки ще се разбере дали става въпрос за административно или някакво друго нарушение", каза още прокурор Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай