6,5 терабайта пиратски филми спипа ГДБОП

Нелегалната продукция била равна на 13 хиляди компактдиска

6,5 терабайта пиратски филми спипа ГДБОП  | StandartNews.com

Хасково
 
6,5 терабайта нелегални филми, музика и софтуер са открити при проверка на хасковски интернет-доставчик вчера.

Операцията е извършена съвместно от  ГДБОП и сектор БОП при ОДП Хасково. При проверката са иззети 4 сървъра с пиратско съдържание, съобщи на брифинг в полицията началникът на сектор в ГДБОП Явор Колев.

Акцията е тръгнала след  сигнал на асоциацията на музикалните продуценти и е била съгласувана с районната прокуратура в Хасково.

Проверени са 2 доставчика на интернет. В една от фирмите са взели мерки и сървърът е бил изключен.

При другия доставчик полицаите са открили работещи компютри с нелегално съдържание, до което са имали достъп над 5 000 абоната.
Прибраното  количество филми, музика и софтуер се равняват на 13 000 компактдиска.

Санкцията, която ще понесе фирмата, ако престъплението срещу интелектуалната собственост бъде доказано, е до 10 000 лева глоба. Освен това нарушителите могат да бъдат осъдени и на 6 години затвор.

На пресконференцията днес стана ясно, че по същото време, когато е била извършвана проверката във фирмата, във Върховния административен съд е имало насрочено дело срещу нея за подобен случай в Кърджали.  Подобни дела, които са завършили с присъди има в цялата страна. Един от най-големите удари напоследък върху злоупотреба с ителектуалната собственост е бил в Добрич, когато  от интернет -  доставчици са иззети 25 терабайта информация, разпространявана без знанието на авторите.

Красимира Славова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай