ТЕМА НА "СТАНДАРТ": 3 часа решават съдбата на света

След срещата Путин-Тръмп ще има или обтягане на отношенията, или нов ред на планетата

ТЕМА НА "СТАНДАРТ": 3 часа решават съдбата на света | StandartNews.com

Най-дългоочакваната среща на година - между президентите на Америка и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, започва днес в 13 ч. в президентския дворец в Хелзинки. Следващите три часа ще дадат отговор на въпроса дали деградацията в двустранните отношения ще продължи, дори с по-голяма сила от последните месеци или светът ще бъде свидетел на нов световен ред, начертан и приет от двамата държавни мъже с най-голяма власт на планетата.

Готови сме да гледаме буквално всички теми от двустранната и международната програма. С приоритет ще са състоянието и перспективата на двустранните отношения, заяви президентският съветник на Путин Юрий Ушаков. Така той максимално разтвори ветрилото от теми, които ще са на масата на преговорите. Двустранните отношения Америка - Русия, в чиито измерения влизат както чисто търговските, така и геополитическите интереси, отдавна не са били толкова турболентни. Съмненията за участието на Кремъл в кампанията на Тръмп, нажежи до последно страстите от двете страни на планетата в последната година. Три дни преди срещата дойде и кулминацията от Вашингтон. 12 руски шпиони са обвинени за пробив на компютърните мрежи на демократите и на техния кандидат-президент Хилари Клинтън в последната предизборна кампания, гръмна Ройтерс. Обвиненията бяха повдигнати от спецпрокурора Мълдър и досега това е най-сериозното обвинение спрямо Русия за намеса в американските избори. Заговори се, че отговорът на Путин ще бъде даден по категоричен начин на днешната среща. Руският президент със сигурност ще повдигне и въпроса за американските санкции спрямо Москва, още повече че Тръмп вече няколко пъти се усъмни в тяхната ефикасност. Пробив в това отношение обаче едва ли ще има, още повече че тяхното действие вече беше удължено само преди няколко седмици.

Ядрената програма на света, и специално на Иран, се очаква да бъде основна тема на дискусиите. Въпросът върви успоредно с обстановката в Сирия. Очаква се решение по въпроса за ракетите със среден обсег на действие и противоракетната отбрана. В тази връзка отсега е ясно, че конфликтът в Сирия ще заеме основна част от темата Близък изток. След 7 години война там, където сега се водят боеве със затихващи функции, Америка си постави нова стратегическа цел, а именно - намаляване на влиянието на Иран в следвоенна Сирия. Позиция, която Израел горещо подкрепя. По този въпрос вече има сходни позиции, тъй като Путин лансира идеята проиранските военно- специализирани отряди в Сирия да се изтеглят от граничните зони с Израел и на тяхно място да се настанят войските на режима на Дамаск. Срещата на израелския премиер Нетаняху с Путин дни преди разговорите в Хелзинки също показва, че двамата президенти са близо в позициите си.

Какъв обаче ще бъде финалът на разговора и дали ще има само формално изявление за ограничаване на ролята на Иран в Сирия или ще се подпише по-мащабно ядрено споразумение, е много трудно да се гадае.
Взаимоотношенията на двамата големи през призмата на Европа и НАТО, са най-обсъжданата тема през последните дни. Особено след срещата на НАТО в Брюксел, където Тръмп настоя за увеличаване средствата на отделните държави първоначално до 2, а после и до 4 процента от националните им бюджети. Вместо различията да намалят, краят на срещата доказа, че Америка и Европа запазват своите позиции, които стават все по-отдалечени. Същото важи и за отношенията Америка - ЕС. Председателят на европейският съюз Доналд Туск само преди ден обтегна допълнително отношенията с изказването си, че адашът му от Америка не подкрепя достатъчно съюзниците си и определено не е фен на НАТО и ЕС, а си говори по-лесно с лидери като северно-корейския и руския президент. Това пък провокира Тръмп да произнесе фразата: "За мен Путин не е враг, а конкурент", и да отприщи допълнително лавината от русофобски изказвания. Най-цветистото от тях беше на държавния секретар на Полша, който изказа притеснения, че с огромния си чар Путин може да омае американския си колега, който полякът ласкаво нарече: "Нашият президент".

На фона на разделението на света и взаимните упреци и обиди, прогнозата на Тръмп - всичко ще бъде прекрасно на срещата, звучи доста абстрактно. Но пък без съмнение втората му реплика - готов съм за тази среща, защото се готвя за нея цял живот, показва, че днес може да сме свидетели на началото на нов световен ред, който да внесе поне малко успокоение на планетата.

Вестник им напомни
"Духът на Хелзинки"

Най-големият финландски вестник "Хелзинкски саномат" написа отворено писмо до президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп часове преди началото на днешната им среща на върха. Писмото е на три езика фински, руски и английски.

Предстоящата среща на високо равнище - се казва в писмото, навява на жителите на Финландия спомени за подобни срещи и в минали години. Често дните преди началото им са преминавали в атмосфера на напрежение, но после лидерите са се разделяли с усмивка на лицата. Този феномен даже има свое име - "Духът на Хелзинки".
Вестникът подчертава, че заради бързо променящата се ситуация в последно време както в Русия, така и в Америка, е изключително сложно да се прогнозира изходът от срещата . Но изданието изрази надежда, че лидерите на двете супер сили няма да разрешават "европейски въпроси без участието на самите европейци".

За стоте години независимост на Финландия ние, финландците, сме осъзнали, че демокрацията, правовата държава и свободата са най-важни за развитието на гражданското общество. От постоянната деградация на отношенията Америка - Русия не печели никой, затова срещата на върха е особено важно събитие, независимо от всички сложности, подчертава още "Хелзинкски саномат" .

Хотелите вдигнаха
3 пъти цените

Хотелите в Хелзинки вдигнаха трикратно цените в дните около срещата на върха Путин - Тръмп. Въпреки това празни места в столицата на Финландия почти няма. Там вече пристигнаха над 400 представители на двете държавни делегации. Събитието се отразява от над 1400 журналисти от 61 държави.

За спокойствието и реда в столицата се грижат близо 2000 полицаи и агенти на тайни служби. Все пак това ще бъде първото посещение на американския президент Доналд Тръмп във финландската столица, отбелязва местната преса.

Във всеки морски залив около Хелзинки дежурят катери на бреговата охрана. Над града постоянно прелитат полицейски хеликоптери. Полицаи в пълно снаряжение патрулират с коли, а полицаи по шорти - с бели велосипеди.

Матрьошки и бира
посрещат гостите

Руският символ - матрьошките, този път с лика на Путин и Тръмп, са сувенирите, сложени на най-видно място във всеки магазин в Хелзинки в навечерието на срещата между президентите на Русия и САЩ. Ликовете на двамата държавни мъже са на фона на националните им флагове. Безспорната атракция преди срещата обаче е специалната бира, която местната пивоварна пусна. Тя е с любопитен етикет: "Хайде да уредим нещата като възрастни хора". Доколко е реалистичен надписът, предстои да разберем днес, но е факт че специалната партида вече се изчерпа и се очаква фабриката да пусне нови количества.

Путин пристига на подводница

Руският президент Владимир Путин ще пристигне днес в Хелзинки на „гигантска подводница", пише финландското издание Ilta sanomat. Това щяло да стане в хода на започнатите от руснаците в Балтийско море морски учения с участието на множество кораби от различен клас. Корабите още в сряда вечерта преминали в пролива Скагерак южно от Норвегия. Маршрутът продължава през Дания, после източно от шведския остров Готланд на път за Финския залив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай