Руският посланик в САЩ: Ударът е по сценарий, ще има последствия

Руският посланик в САЩ: Ударът е по сценарий, ще има последствия | StandartNews.com

Ударът на западните съюзници по Сирия ще има последствия, а отговорността за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж. Това предупреди  руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, който направи изявление във Facebook, предаде Си Ен Ен.

Той обвини Запада в извършването на "предварително разработен сценарий".

"Обиждането на президента на Русия е неприемливо и недопустимо", пише Антонов. И добавя, че САЩ "нямат морално право да обвиняват други страни, тъй като притежава свой собствен голям арсенал от химически оръжия".

Под обида руският посланик явно разбира онази част от изявлението на Тръмп, в която той подчерта, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова пък заяви, че Западът е ударил Сирия в момент, когато страната е имала шанс за мирно бъдеще.  Ето нейният коментар във Фейсбук:

"Отначало върху сирийския народ изпробваха "арабската пролет", после ИДИЛ, сега американските умни ракети. По столицата на суверенна държава, години наред опитваща се да оцелее в условия на терористична агресия, е нанесен удар. Зад всичко това стоят тези, които претендират за морално лидерство в този свят и изтъкват своята изключителност.

Трябва да си наистина много изключителен, че в момент, когато Сирия има шанс за мирно бъдеще, да обстрелваш нейната столица.

И още. Белият дом заяви, че убедеността в химическата атака в Дамаск се основава на "средствата за масова информация, съобщенията за симптоми, видео и фото, а също и на заслужаваща доверие информация". След това изявление американските и другите западни средства за масова информация трябва да разберат своята отговорност за случващото се. Преди 15 години Белият дом използваше епруветки и държавния си секретар, сега вместо епруветки Вашингтон използва средставата за масова информация."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай