Макрон готви единен фронт срещу Тръмп на Г-7 и предупреди: Никой лидер не е вечен!

Макрон готви единен фронт срещу Тръмп на Г-7 и предупреди: Никой лидер не е вечен! | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че никой лидер не е вечен, което намеква за по-конфронтационно отношение към президента на САЩ Доналд Тръмп на започващата днес среща на върха на Г-7 в Канада, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

На журналистически въпрос дали проблемът с Тръмп е, че "не го е грижа дали ще бъде изолиран", Макрон отвърна: "Казвате, че президентът на САЩ хич не го е грижа. Може и така да е, но никой не е вечен. Шестте страни от Г-7 без САЩ взети заедно са по-голям пазар от американския."

"Няма да има световна хегемония, ако знаем как да се организираме. А ние не искаме да има", каза френският президент на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо в Отава. Досега Макрон се държеше по-сговорчиво с Тръмп, когото нарича свой приятел. Вчера обаче той заяви намерение да е в единен фронт с другите лидери от Г-7, макар и да посочи, че е важно да се запази учтивост, отбелязва "Ройтерс".

"Може би американският президент не го е грижа, че ще бъде изолиран днес, но ние нямаме нищо против да останем шест страни, ако се наложи. Защото тези шест страни представляват ценности, представляват икономически пазар и най-вече представляват реална сила на международно ниво днес", заяви френският президент.

Макрон съобщи, че ще събере днес лидерите на Германия, Великобритания и Италия и представителите на ЕС преди началото на срещата на върха на Г-7 с цел укрепване на съюза пред Тръмп, предаде "Франс прес". Той припомни разногласията с американския президент за промените в климата, иранското ядрено споразумение и въведените мита върху вноса на стомана и алуминий от европейски страни в САЩ. .

В подготвителната среща преди началото на форума на Г-7 ще участват германският канцлер Ангела Меркел, британският министър-председател Тереза Мей, новият италиански премиер Джузепе Конте и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, уточни френският президент.

Според германски представител, цитиран от "Ройтерс", европейските държави ще представят единна позиция по въпроси, обхващащи теми от Иран до климатичните промени, на започващата днес среща на върха на Г-7, която може да приключи без традиционната заключителна декларация.

В такъв момент е много важно да имаме такива срещи. Дали ще има декларация или не, не знам, каза източникът на "Ройтерс". Необичайно би било за срещата на върха да приключи без заключително комюнике. Целта ни е да имаме обща декларация, но имаме своите позиции, от които няма да се откажем, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай