Заради Сорос Европарламентът наказва Орбан

Заради Сорос  Европарламентът наказва Орбан | StandartNews.com

Иска да отнеме правото на глас на Унгария, чака се трус в ЕК

Европeйският парламент тръгна да наказва унгарския премиер Виктор Орбан заради политиката му и отказа да приема мигранти. Брюксел стартира най-тежката наказателна процедура срещу държава - членска на съюза - отнемане правото на глас. Това решиха 448 евродепутати, 197 бяха против, 48 се въздържаха. Докладът с предложението е дело на "зелената" Джудит Сарджентини. Според нея Унгария създавала опасност за нарушаване на европейските ценности.
Свидетели сме на недопустима външна намеса във вътрешните работи на пълноправен член на ЕС, заяви в гневна позиция българският евродепутат Ангел Джамбазки. И разкри, че зад решението стои Джордж Сорос. "ЕС трябваше да представлява съюз на суверени държави! А не федерален съюз от брюкселски провинции, в които европейската анонимна и неизбирана бюрокрация може да налага конюнктурен политически инженеринг, мотивиран финансово от скандалния спекулант Джордж Сорос и мрежата му от платени лъжеграждански организации", заяви Джамбазки.
Когато не харесваш джендър кампаниите им, отнемат ти правото на глас. Когато не искаш милиони афганистанци и африканци в дома си, отнемат ти правото на глас, се казва още в позицията на Джамбазки.
"В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения", коментира още преди деп по време на дебатите премиерът Виктор Орбан. "Дребно отмъщение на промигрантските политици", допълни вчера външният министър на Унгария Петер Сиярто. Той заяви, че страната му ще търси законови средства, за да оспори решението на евродепутатите, което според него е взето "по измамен начин".
В доклада на Джудит Сарджентини са изброени 12 области, с които управлението на Виктор Орбан е предизвикало тревога. Сред тях са конституционната и избирателната система и независимостта на институциите и правата на съдиите.
Европарламентът изготвя подобен доклад за първи път. Той е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Процедурата по него бе стартирана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша, но по инициатива на Европейската комисия. Според източници от Брюксел едва ли ще се стигне то отнемане правото на глас на Унгария. За да се случи това е нужно единодушното одобрение на другите държави-членки, a първата против отсега е ясно, че е Полша.
Евродепутатите от ГЕРБ са защитили Орбан, въпреки че за наказателната процедура са гласувани и депутати от ЕНП, в която членува партията на Виктор Орбан "Фидес". Пред журналисти в Брюксел Асим Адемов и Емил Радев заявиха, че са против наказателната процедура срещу избрания с 2/3 от народа си унгарски премиер.

Решението за Унгария не е окончателно. То влиза в Европейския съвет, където няма да мине, ако държава - членка наложи вето. Очакват се най-малко три страни да бъдат против - Полша, Италия и Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай