Юнкер: Западните Балкани първо да си решат конфликтите и след това да влизат в ЕС

Юнкер: Западните Балкани първо да си решат конфликтите и след това да влизат в ЕС | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове преди да се присъединят към съюза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени преди да предприемем по-нататъшна стъпка", заяви Юнкер на годишната конференция по сигурността в Мюнхен.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, допълвайки, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на ЕС.

Юнкер заяви още, че споразумението за сигурност между ЕС и Великобритания ще се запази и след Brexit. Той говори, след като британският премиер Тереза Мей призова в Мюнхен партньорите от ЕС да не допускат "закостенелите институционални ограничения" да пречат на едно широко партньорство в областта на сигурността.

"Смятам, че тъй като не сме във война с Обединеното кралство и не искаме да му отмъщаваме за решението, взето от британците, този съюз в областта на сигурността - мост на сигурността между Великобритания и ЕС - трябва да се запази. Ние продължаваме да се нуждаем от него", каза председателят на ЕК.

Той обаче отбеляза, че отношенията в сферата на сигурността не бива да се смесват с други свързани с Brexit теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай