Вносът на ГМО в Европа спъва договора със САЩ

Вносът на ГМО в Европа спъва договора със САЩ | StandartNews.com

Намаляват митата за износ на българско сирене за Америка

Разрешаването на вноса на ГМО храни в страните от ЕС е един от въпросите, по които все още не е постигната обща позиция между ЕС и САЩ. Което е причина да се бави подписването на Търговското и инвестиционно споразумение между САЩ и ЕС, което се подготвя от средата на 2013 г. Търговията с ГМО храни е най-сложният казус в преговорите между САЩ и ЕС, заради който вероятно се бави сключването на споразумението, каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика. "Еврокомисията има мандат да не позволи изцяло отваряне на европейския пазар за ГМО. Отделно всяка държава ще може да налага националната си политика", коментира Ганев.

Търговското и инвестиционно споразумение между САЩ и ЕС ще стимулира българския износ отвъд океана и американските инвестиции у нас, сочи анализ на Института за пазарна икономика. За около 40% от изнасяните за американския пазар български стоки ще паднат действащите в момента мита и нетарифни ограничения. Най-високи ограничения в момента има за българските тютюн и тютюневи изделия, млечни продукти, плодове и зеленчуци, дрехи, изделия от мед. Експортът ни за САЩ надвишава 1,5 пъти вноса на американски стоки у нас. На първо място в експортната ни листа влизат машини, електрическо и електронно оборудване, минерални горива и масла, тютюневи изделия, торове и изделия от мед. Близо 700 млн. долара е българският износ на стоки и услуги за САЩ през 2013 г. А като доставчици на компании от ЕС български фирми изнасят стоки и услуги за САЩ за още 200 млн. долара, отчитат от ИПИ. През последните години рязко расте обемът на българския експорт за САЩ, като през 2013 г. увеличението е с 14%, а през 2014 г. - 42%.

"Идеята, че когато една малка страна влезе в свободна търговия с по-голяма и конкурентна страна, ще стане по-бедна, е абсурдна. Пример е членството на България в ЕС - ние живеем по-добре отпреди това въпреки кризата от 2008 г. насам", заяви Петър Ганев.

Според ИПИ през Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение (ТТИС) в никакъв случай няма да е възможно да се заобикалят национални забрани в страните от ЕС. Това важи и за мораториума за добив на шистов газ у нас.

САЩ искат да вкарат в ТТИС възможност за защита на американските инвеститори чрез арбитражни съдебни дела. "Арбитражните клаузи ще защитават всеки един инвеститор от дискриминационно отношение към него от страна на дадена държава, като например национализация и отнемане на инвестицията и не може да се прилагат, ако инвеститорът изобщо не е стъпил в тази държава", обясни Петър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай