Медии в Македония: Терористите от Куманово охранявали Али Ахмети (ОБЗОР)

Медии в Македония: Терористите от Куманово охранявали Али Ахмети (ОБЗОР) | StandartNews.com

Групировката е планирала много нападения и хаос в страната, каза Георге Иванов, паника затресе и Тетово

Двама от терористичната група, която два дни сееше терор в македонския град Куманово, са били охранители на лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети и на бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай. Това твърди македонското електронно издание 1мк. Става дума за лидерите на групата от над 50 души Дене Шеху и Бег Ризай. Атаката срещу Куманово, в който има голямо албанско население, завърши след 30 часа със смъртта на 8 македонски полицаи и 14 от терористите. Те са планирали много нападения в страната, каза президентът Георге Иванов.

След приключването на акцията в Куманово говорителят на македонското МВР Иво Котевски съобщи, че петима от лидерите на групата терористи са косовари. Медии на албански език твърдят, че Дене Шеху бил член на Армията за освобождение на Косово и участвал в конфликта в Македония през 2001 г. След това станал охрана на Али Ахмети, чиято партия в момента е част от управляващата в Македония коалиция. Бег Ризай също бил член на АОК в зоната Дукаджин в Косово, която ръководел Рамуш Харадинай. След войната станал охрана на бившия премиер на Косово.

Групата от Куманово е планирала много нападения с цел дестабилизиране на страната. Това заяви късно в неделя в телевизионно обръщение македонският президент Георге Иванов след извънредно заседание на македонския Съвет за национална сигурност. "Полицията предотврати координирани терористични нападения в различни райони на страната, които щяха да предизвикат сериозно дестабилизиране, хаос и страх", заяви президентът. "Членовете на групата са екстремисти и престъпници със забележителна военна подготовка и умения. Ето защо ние платихме толкова скъпа цена със загубата на човешки животи", добави той. Днес стана ясно, че Али Ахмети и лидерът на другата албанска партия, Демократическа партия на албанците, Мендух Тачи не са отишли на заседанието на Съвета за национална сигурност. Георге Иванов каза още, че службите са знаели за терористичната група още в началото на 2015 г.? "За тази група в началото на 2015 г. писмено информирахме 17 партньорски служби от ЕС и НАТО, както и от страни от региона. Бих искал да констатирам, че обменът на информация, с цел превенция на намеренията на групата, не даде резултат", заявил Иванов. Междувременно посланиците на САЩ, ЕС, НАТО и ОССЕ в Скопие публикуваха съвместна декларация по повод кървавия инцидент. "Легитимните политически фактори в страната и региона отхвърлят насилието. Въоръжените групи в Куманово са изолиран феномен", се казва в документа. Възможно е еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан да посети в скоро време Скопие. В същото време спецчастите свалиха блокадата и евакуираните жители започнаха да се връщат в домовете си в Куманово. Там те откриват разруха като след истинска война, съобщи Би Ти Ви. Гилзите по улиците показват, че над мястото на сраженията са пускани и ракети от хеликоптерите. Днес информации за масирано полицейско присъствие в селата около Тетово разбуни Македония. Според публикации в социалните мрежи градът в северозападната част на страната бил обкръжен от униформени, а в небето било пълно с хеликоптери. Официалните власти не пожелаха да потвърдят дали се провежда акция като тази в Куманово.

Обвиниха в тероризъм нападателите

Прокуратурата в Македония повдигна обвинения в тероризъм срещу 30 души заради насилието в Куманово, предаде АФП. Съдът в Скопие определи мярка за задържане в срок от 30 дни за членовете на терористичната организация. Арестуваните са обвинени в тероризъм, нарушаване на конституционния ред и сигурността, сдружаване с цел вражеска дейност и неразрешено производство, държане и трафик на оръжия и взривни вещества.

От 30 арестувани 18 души са от Косово, двама са македонски граждани с местожителство в Косово, 9 са граждани на Македония и един е албански гражданин с местожителство в Косово. Повечето от тях са заявили, че са влезли в Македония нелегално. Междувременно президентът на Косово Атифете Яхига и премиерът Иса Мустафа осъдиха участието на свои граждани в нападението в Македония.

Сърбия: Предупредихме още миналия месец

Сръбските служби за сигурност предупредиха македонските си колеги още през април, че е възможно да има нападения в Македония. Това е заявил директорът на военното разузнаване Петър Цветкович, съобщи сръбското радио b92. Според Цветкович албанските терористи, които са нападнали Куманово, дълго време са оперирали в тази част на Македония. "Македонските колеги смятаха, че тези информации са преувеличени", заявил Цветкович. Той посочил, че повечето терористи са били от Косово, но и от Македония и от южната част на Сърбия. Армията на Сърбия вдигна нивото на бойна готовност и е готова заедно с останалите сили по сигурността в страната да запази нейната териториална цялост. Това каза сръбският министър на отбраната Братислав Гашик по време на обиколката на базата "Цворе" на границата с Македония. Гашик посети "Цворе" заедно с ръководители на структури по сигурността, а преди това бе и в град Прешево. "Подготвени сме заедно с останалите структури по сигурността в Сърбия да отговорим на всички предизвикателства, които могат да застрашат суверенитета на страната", допълни министърът. След събитията в Куманово и информацията, че в терористичната група е имало граждани на Косово, страната засили контрола на границата с Македония, съобщи пък косовската телевизия.

Митов говори с македонския си колега

Политическата стабилност на Македония и запазването на териториалната й цялост са особено важни за България, заяви външният министър Даниел Митов в телефонен разговор със своя македонски колега Никола Поповски. Топдипломатът на Македония даде информация за актуалната ситуация в страната. Митов отбеляза, че липсата на диалог с опозицията води до нестабилност, от която се възползват елементи и групи, които целят дестабилизацията на Македония. Министърът подчерта ключовото значение на запазването на гражданския и етническия мир в Македония и увери своя колега, че България е готова да даде своя принос както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай