Европейското решение за Гърция идва във вторник

Европейското решение за Гърция идва във вторник | StandartNews.com

Лидерите на страните от еврозоната ще се срещнат във вторник в Брюксел, за да решат какви ще са общите им действия след победата на "не" на референдума в Гърция. Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум вече определи резултата от Атина като "достоен за съжаление", предава БГНЕС.

От своя страна Европейската комисия "отбелязва и уважава" резултата от гласуването, според кратко изявление. "Този резултат е достоен за голямо съжаление заради бъдещето на Гърция", заяви Йерун Дейселблум, който е министър на финансите на Холандия и председател на еврогрупата.

"Приех за сведение резултатите от референдума. Това е резултат, достоен за съжаление от гледна точка на бъдещето на Гърция. Сложните мерки и реформи, за да бъде възстановена гръцката икономика, са неизбежни. Ще очакваме инициативи от гръцките власти", отбеляза той.

Във вторник ще има среща на министрите от еврозоната, преди срещата на върха на държавните глави и правителствените ръководители на 19-те, насрочена за 18:00 часа в Брюксел.

Провеждането на среща на високо равнище бе заявено преди другите от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, които говориха по телефона в неделя вечерта и ще се срещнат в понеделник в Париж.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който направи кампания в подкрепа на гръцко "да", ще направи официално изявление за резултата във вторник на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

След като станаха известни резултатите от гласуването в Гърция, Юнкер започна в неделя вечерта консултации с лидерите на "останалите 18 други страни от валутния съюз и европейските институции", уточниха от ЕК, като така изключиха Гърция от консултациите на своя председател.

В понеделник Юнкер ще има конферентна връзка с Доналд Туск, Йерун Дейселблум и председателя на ЕЦБ Марио Драги.

От своя страна, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, демонстрира своята загриженост за последиците от "не" на гръцкия народ, и определи като "опасно" напомнянето на гръцкото правителство за предстоящо възобновяване на работата на банките, заради риска от банкова паника.

Той мисли, че трябва да се включи в дневния ред на разговорите на върха във вторник "програма за хуманитарна помощ за Гърция". "Гръцкото правителство трябва да се направи в следващите часове последователни и конструктивни предложения", в противен случай "ще влезем в много труден и дори драматичен период", допълни германският социалдемократ.

Азиатските пазари отвориха със спад в понеделник, еврото временно ограничи загубите си в резултат на "не"- то на гръцкия референдум срещу кредиторите и изискванията им към Атина. Този резултат сочи към заплаха от напускане на еврозоната от страна на Гърция.

Окончателните официални резултати от гласуването на неделния референдум в Гърция бяха публикувани в Атина. Голямо мнозинство (61,31%) от гласувалите избра да не се съгласи с натиска на Брюксел. От другата страна са 38,69%, които избраха "да".

Поздрави пристигнаха от испанската "Подемос". Евроскептиците и националистите като Найджъл Фарадж от Великобритания и французойката Марин льо Пен приветстваха "не" в Гърция като "победа над диктата на Брюксел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай