Шато на Дунав смени американска мечта

Любен Рабчев успява да премине желязната завеса от трети опит

Шато на Дунав смени американска мечта | StandartNews.com

Надява се внуците му да продължат винарската традиция на рода

Доброто се връща многократно. Това е формулата на успеха за преуспелия в Америка Любен Рабчев, който избра да се върне в родината. Звучи почти невероятно, но след 40 години българинът поемa обратния път към дома, за да възроди една семейна традиция. Любен Рабчев е пето поколение винар. Затова и избира района на село Мечка, за да се отдаде на винопроизводство край Русе. Местните хора силно вярват, че предприемчивият мъж е на път напълно да преобрази района и да върне туристите в живописния край на брега, близо до Дунав. Още повече че селото е разположено само на 25 км от областния център, по древния път, водещ към историческата крепост "Червен".

Любен Рабчев е роден през 1942 г. в село Бяла Черква, Павликенско. В Русе завършва Механотехникума, а първия си опит да напусне комунистическа България е само на петнайсет години. Успява да премине желязната завеса от третия път, спомня си той. Тогава вече е 26-годишен, женен и в очакване на първото си дете. Дъщеря му Албена се ражда в емигрантски лагер в Австрия. Скоро след това младото семейство пристига и в Америка, където се установява в малък град в щата Ню Джърси. Трудностите не плашат младия мъж, който е твърдо решен да успее. През 1970 година Рабчев прави първия си бизнес. Българинът купува стара газстанция и я пуска в експлоатация. Един ден при него спира мъж, който се оплаква, че мигачът му не работи. Повредата е дребна и предприемчивият българин

оценява труда си за 1 долар

въпреки че автомобилът е престоял почти цял ден.
После помага на втори, идва и трети клиент.

Връщайки се назад във времето, Любен Рабчев е убеден, че находчивостта и честността са му помогнали най-много в този период от живота му. Клиентелата постепенно се увеличава, а след 3 години нашенецът отваря магазин за авточасти. После търговските обекти стават няколко, а след известен период от време бизнесменът заминава за Тексас. Находчивият мъж пробва и в строителството, инвестира също във фабрика за производство на пластмасови опаковки за плодове, зеленчуци и медицински и индустриални цели.

Успехите се редуват с трудности и обратно, но предприемачът не се уморява да продължава да е упорит в разнородните си начинания. След четири десетилетия зад океана преуспелият мъж решава да се върне към своите корени. Понеже родът на Рабчев по бащина и по майчина линия е въртял винарски бизнес в Бяла черква, първоначално той се насочва натам. Възможността да се върне точно там обаче се оказва трудно осъществима. И предприемачът решава да купи земя и построява къща край Русе. После купува малък гроздов масив в землището на с. Мечка, който

с времето достига над 1200 декара земя

Винарският комплекс кръщава "Седем поколения", а мечтата на успелия българин е тримата му внуци да продължат традицията на рода Рабчеви. И да запазят тайната на ароматните вина, възродена от Любен. "Каберне Совиньон", "Каберне Фран", "Розе" и "Кюве" са сортовете грозде, които се отглеждат в имението край Русе. Изработват се по класическа рецепта и отлежават в дъбови бъчви. БГ милионерът успешно замени САЩ за шато на Дунав.

В района на Мечка и Стълпище вече има китен хотел и нови лозя. Предстои да бъде изграден рибарник, да има къщи за гости, които да направят мястото райското кътче за релакс и туризъм.

Българинът признава, че много наши емигранти искат да се завърнат у дома, но все още не смеят. Той обаче е зареден с оптимизъм. Американската му съпруга Джо пък съвсем наскоро положи успешен изпит по български език в Русенския университет. И очаква своето българско гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай