Българка превръща елстълбове в скулптури

Елена Парушева пред един от проектите си

Българка превръща елстълбове в скулптури  | StandartNews.com

Признават творенията на художничката за световно откритие

Елена Парушева води дело срещу руски дизайнери за плагиатство

Елена Парушева е българката, която променя облика на електрическите стълбове по цял свят. Как? Просто ги превръща в скулптури. Доскоро беше по-известна във Франция, отколкото у нас - нейните ефектни композиции едновременно шокираха и зарадваха жителите на град Амневил-ле-Терм. Преди повече от 18 години Елена, която живее в Париж от началото на 90-те, разбира за намерението на френска електрическа компания да премахне въздушните проводници и да ги прекара под земята. "Научих за това и реших, че както долените все още ги има, така и стълбовете не трябва да изчезнат. Вместо анонимни кули и антени - гиганти, виждам произведения на изкуството, носители на така необходимата енергия, но и в хармония с човека и природата", обяснява художничката. Предложението, което прави на французите, е да се запазят отделни екземпляри като се превърнат в арт творби. Елена се кандидатира да участва в този проект и го печели.

Така в Амневил-ле-Терм се появяват четири светещи скулптури върху стълбовете, по които текат 400 000 волта електричество. И до днес те привличат вниманието на специалисти и любители на изкуството. Заради тези творби художничката е включена в Зелената книга на Международния съвет по електроснабдяване CIGRE.

Концепцията й за стълбове - скулптури е призната за световно откритие още през далечната 1999-та и е патентована. Нейни подобни проекти са правени и в Бразилия за Мондиал 2014 . Тогава 44 светещи пилона по Авенюто на стълбовете маркират пътя, свързващ летището с центъра на град Куритиба. Парушева е прилагала градското си изкуство още в Холандия, Норвегия, Швейцария, Испания, Чили и много други държави.

Елена е бивша съпруга на покойния вече художник Йордан Парушев. След 10-годишен брак, от който се ражда Деян, те се развеждат. Майката и момчето, днес също художник, заминават за Франция. Първата година живеят в малък провинциален град, след това се местят в Парижкия район. Няколко години по-късно Елена се омъжва за втори път и от този брак има дъщеря. Когато се кандидатира за преподавател по изобразително изкуство, трябва да бъде одобрена от Министерството на образованието на Франция. Оказва се, че

човекът, който я изпитва, е Жорж Папазов, внукът на гениалния български художник

станал световноизвестен именно във Франция. Любопитна подробност е, че Елена се оказва от Ямбол, града, в който е роден и прочутият модернист, писател и критик.

Българката е одобрена и започва да преподава на ученици от 6 до 80-годишни. Междувременно ученичката на проф. Станислав Памукчиев от първия му випуск във Великотърновския университет твори и създава своите причудливи инсталации.

Преди две години, по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, Елена Парушева се оказа в епицентъра на международен скандал.

Защото нейната идея за монументална електрическа инсталация е въплътена в статуя на скиор в града. Тя открива с изненада, че собственият й проект се представя като руска гордост и нещо невиждано до момента по широкия свят. Елена повдига жалба за интелектуална кражба срещу две фирми, издигнали 32-метров електрически стълб скиор за Зимната олимпиада. Жалбата е подадена в Парижкия градски съд и Интерпол. Тя е срещу дизайнерската фирма "Дизайн Депо" и завода "Енергомаш-БЗЕМ", че са копирали нейната артистична идея. Парушева води неколкомесечна кореспонденция с руското дружество за авторски права - РАО, което обаче работи с различни от европейските закони. Руснаците отговарят, че не могат да се ангажират със случая, защото дизайнът на такива електрически стълбове не е защитен от авторското право в тяхната страна. Фирмата и заводът, построил съоръжението, изобщо не отговарят. "Аз си търся правата като автор. В случая съм жертвата, защото името ни никъде не фигурира. Можехме отдавна да стигнем до разбирателство като цивилизовани хора, ако руските отговорни господа - електрическата компания и фирмата, бяха отговорили на тяхното дружество за защита на авторските права. И нямаше да се стига до този скандал по всички медии и до съд. Най-шокиращото за мен бе, че

руските дизайнери си приписват измислянето на изцяло нова концепция в съвременното изкуство

- скулптури електрически стълбове, въпреки че аз творя в тази сфера от 1999-а. Имах усещането, че 15 години от творческия ми труд са задраскани, несъществуващи", разказва Елена пред БиТиВи.

Казусът със Сочи все още не е разрешен, но това не е първият път, когато проект на Парушева със светещи пилони е плагиатстван. През 2008 г. американските архитекти "Choi + Shine Architects" представят инсталацията "Land of Giants", участвайки в конкурс на исландската компания "Лендснет". Той предлага същото, което и Парушева прави. В крайна сметка обаче не е осъществен.

Българската художничка се оплаква, че авторите са зле защитени във всички сфери на изкуството, а правата им са само на хартия. Най-често спасителни са добрите отношения, защото е непосилно всички идеи непрекъснато да се патентоват. Работата на Елена е уникална заради превръщането на едно индустриално наследство в културно, а и носи славата на България по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай