56 000 молби за гражданство на етнически българи залежавали

Премахнахме търгашите на визи от консулските отдели, обяви Валери Симеонов

56 000 молби за гражданство на етнически българи залежавали | StandartNews.com

Облекчава се процедурата за получаване на българско гражданство за етническите българи от трети страни. За целта правителството подготвя законодателни промени, които ще бъдат завършени до дни, заяви вицепремиерът Валери Симеонов след среща на координационния съвет за връзка с българите в Украйна, цитиран от "Дарик".

В момента има 56 000 заявления за придобиване на българско гражданство, които не са рагледани, разкри Симеонов. "Новият режим отнема една седмица. В консулските служби вече са премахнати всякакви посредници, търгаши на визи и на работни места. Говоря конкретно за Украйна, тъй като там може да се подават документи само лично и евентуално с нотариална заверка, но по никакъв друг начин", каза още Симеонов.

Вече се водят разговори и за възстановяване на корабната връзка между пристанищата на Силистра и украинския град Измаил. "Към настоящия момент движението с автобус е нещо като пътуване през ада заради изключително лошите пътища особено в Молдова", отсече вицепремиерът. 

По време на днешната среща на съвета за връзка с българите в Украйна е станало ясно, че само за две години над 2500 етнически българи от тази държава са пристигнали у нас и са намерили работа и дом в старозагорския град Гурково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай