16 часа терор в Сидни (ОБЗОР)

16 часа терор в Сидни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Действа сам, поиска знаме на "Ислямска държава" и телефонен разговор с премиера
Ирански духовник взе заложници в кафене в центъра, убиха го при щурма, загина и отвлечен

49-годишен ирански духовник побърка Сидни, като взе близо 15 души за заложници в кафене на улица "Мартин Плейс" в центъра на града, държа ги 16 часа и в крайна сметка бе убит при щурм на полицията. Съобщава се и за убит заложник, като до последно не бе ясно как е загинал. По непотвърдена информация седем души са били ранени, на снимки от мястото на инцидента се виждаше как санитари изнасят хора на носилки.

Щурмът започна в около 17,15 ч българско време, след няколко изстрела и хвърляне на шокови гранати. Журналистът Крис Риазон от 7 News Sydney написа в социалната мрежа "Туитър", че 30 минути по-късно спецоперацията приключила. Властите обещаха да дадат подробности по-късно.

Кореспондентът на британския в. "Гардиън" Елън Дейвидсън съобщи, че преди началото на щурма прозвучали три изстрела. Веднага след това от кафенето избягали няколко заложници - от 5 до 7. Пред сградата пък имал робот сапьор, който след изстрелите влязъл в кафенето. Журналистката твърди, че най-малко един от заложниците бил ранен при спецоперацията. "От сградата се чуват виковете му", написа тя.

Няколко часа преди щурма полицията обяви името на въоръжения мъж - Мен Харон Монис, прочут и като "шейх Харон" и Мохамед Хасан Мантеги. Той получил политическо убежище в Австралия през 1996 г., след като избягал от родината си Иран. Тази година срещу него били повдигнати обвинения в няколко десетки престъпления от сексуален характер, но по-късно бил освободен под гаранция. Той също така бил обвинен в съучастие в убийството на бившата си жена. По-рано той бил осъден на 300 часа общественополезен труд за разпространение на "гневни писма" в знак на протест срещу присъствието на австралийски военни в Афганистан. Монис обаче не бил свързан с нито една ислямистка групировка и експерти твърдят, че действал сам. Смята се за спец по астрология, нумерология, медитация и черни магии. Явява се ислямски проповедник.

Иранецът нахлул в кафенето "Линд" в около 9 ч сутринта местно време и взел посетилите и персонала за заложници. По-късно "назначил" един от тях за свой говорител и поискал черно знаме на "Ислямска държава" и личен телефонен разговор с австралийския премиер Тони Абът. Това били единствените му искания. Докато вървели преговорите с властите, той изключил светлината в кафенето. В суматохата петима от заложниците успели да избягат няколко часа след началото на драмата.

Молитви на три религии за заложниците

Остри изказвания срещу случващото се в кафенето в Сидни се появиха в социалните мрежи в страната. Джамии, синагоги и църкви в цяла Австралия призоваваха хората да се съберат тази вечер и да се помолят за мирно решение на заложническата драма.

"Призоваваме всички онези, които вярват в молитвите, да се молят за безопасността на заложниците, а също и за това нашата нация да не се превърне в заложник на страха и омразата", каза пастор Джаред Маккен.

Мюсюлмански организации в Австралия пък осъдиха действията на евентуалните ислямисти и призоваха хората да запазят спокойствие. Местният сайт 9News пък съобщи, че мюсюлманските лидери в страната са направили спешна среща, на която било решено да окажат на властите цялата възможна помощ в усилията им да спасят заложниците.

Туристи си правеха селфита пред кафенето

Туристи предизвикаха гнева на австралийците, след като цял ден си правеха селфита пред кафенето, където иранецът държеше заложниците., съобщиха местните медии. За да бъдат снимките по-автентични някои позираха така, че да хванат в кадър тв камерите и полицаите зад себе си. Повечето туристи дори се снимаха, ухилени до уши, все едно че се намират до прочутата опера в града, и бързаха да публикуват селфитата си в социалните мрежи. "Срамота! Нямат ли чувства? Държат хора за заложници, а те си правят селфи!", възмущава се австралиец в "Туитър". "И аз обичам селфитата, но дали това е наред?", добавя друг потребител в социалната мрежа.

Очевидци пък твърдят, че една от заложниците била явно принудена от похитителя да се покаже на прозореца и да направи знак с палеца си, все едно прерязва гърлото си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай