Обвиниха приятел на убийците от Сан Бернардино в терористичен заговор

Обвиниха приятел на убийците от Сан Бернардино в терористичен заговор | StandartNews.com

Енрике Маркес, приятел на двамата убийци от Сан Бернардино беше обвинен за участие в терористичен заговор, незаконно закупуване на автоматично оръжие и за измама на имиграционните власти, съобщиха световните агенции, цитирани от "Дарик".

24-годишният бивш съсед на Ташфин Малик и Сайед Ризван Фарук е планирал през 2011 г. заедно с Фарук да извършат атентати срещу магистрала и срещу местна гимназия. След 2012 г. той се е отдръпнал от Фарук, съобщава Асошиейтед прес.

Освен това Маркес е купил незаконно двете полуавтоматични пушки за двойката от пакистански произход, която уби 14 души на 2 декември. По-рано беше съобщено, че Маркес е купил оръжията законно.

Маркес е обвинен и в заблуда на имиграционните власти чрез сключване на фиктивен брак с жена от семейството на Фарук, съобщава Франс прес. Маркес и братът на Фарук са женени за сестри от Русия.

Ташфин Малик и Сайед Ризван Фарук нахълтаха в център за подпомагане на инвалиди и откриха стрелба с автоматично оръжие, припомня ТАСС. Загинаха 14 души и 21 бяха ранени, а нападателите бяха ликвидирани при задържането си. По предварителни данни те са подкрепяли групировката "Ислямска държава", която по-късно пое отговорността за случилото се.

Това беше атентатът с най-много убити в САЩ след атентата от 11 септември, при който загинаха близо 3000 души, припомня АФП.

В. "Лос Анджелис таймс" съобщава, че Маркес до скоро е работил като охрана в един от супермаркетите на американската верига Уолмарт и мечтаел да се присъедини към морската пехота на САЩ. Той изглеждал силно повлиян от Сайед Фарук, с когото заедно поправяли стари коли и приел исляма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай