Ивет е на финал на 200 метра с нов личен рекорд

Ивет е на финал на 200 метра с нов личен рекорд  | StandartNews.com

Лалова пренаписа историята на 200 м

Сега е твоят шанс, не го изпускай и казал треньора Бономи преди полуфинала

Брилянтната Ивет Лалова написа нова страница в историята на българската атлетика. Пред 40 000 зрители на ст. "Птичето гнездо" в Пекин красавицата изригна в полуфинала на 200 м и с личен рекорд от 22,32 сек се класира за днешната битка за медалите. Ивет завърши трета в серията, но влиза на финала, като най-бързата извън първите 2 от всяка полуфинална серия. За Лалова това е първи финал на световно на 200 м на открито. Постижението и е второ в историята на България след това на Анелия Нунева от 22,01 сек. За последно пък българка е бягала на финал на 200 м на световно през 1987 г в Рим, когато Надежда Георгиева е осма с 22, 55 сек. Преди това през 1983-а на световното в Хелзинки Анелия Нунева е шеста с 22,63 сек. След полуфинала Ивет, която бе в първата серия стоя до пистата докато минат и останалите 2, за да види наживо, че няма по-бърза от нея извън първите 6, които отиват по право напред.

"Точно преди да излезем на стадиона, треньорът ми Роберто Бономи ми каза - това е нашия шанс, не го пропилявай, каза пред сълзи Ивет. - Бягах и заради него, защото той е изключителен човек и го заслужава. Знае кога да ме натовари на макс и кога да отпусне. Сега обаче намеква да бягам и 400 м. Наистина съм изключително щастлива. Да бягам във финал на 200 м бе една от мечтите ми. Това че бягах в девети коридор само ми помогна. Все едно не бягах 200 м, а само 150 м".

Тя предположи, че на финала ще бяга във втори коридор, както и стана ясно след минути. Според жребия днес тя ще бяга в трети, който всъщност e втори поред, защото се пълнят от №2 до №9. Преди нея е само Вероника Кембъл-Браун от Ямайка. В четвърти е Дина Ашър-Смит (Англия). Следват Илейн Томпсън (Ям), Дафне Шлеперс (Хол), Кандис Макгрон (САЩ), Джанеба Тармо (САЩ) и Шерън Симсън (Ям).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай