Японци слушат църковен хор на Царевец за Спасовден

Японци слушат църковен хор на Царевец  за Спасовден | StandartNews.com

Велико Търново. Туристи от Япония, Франция и Израел се изкачиха на Царевец за да участват в празничното богослужение в Патриаршеският храм „Възнесение Христово на върха на хълма. Там през средните векове са служили 17 български патриарси днес бе отслужена Света Литургия за храмовият празник за втори път след 621 годишни прекъсване.

В отслужване на Светата литургия участваха Архимандрит Самуил от Видин, както и отец Стефан – Русенска епархия, два пъти народен представител в 35 и 36 Народно събрание, Отец Петър- Сливенска епархия, отец Сава – Софийска епархия, Отец Добромир – Преподавател във ВТУ –Великотърновска епархия, отец Сава – Архиерейски наместник на Великотърновския митрополит в Никопол. Хор за църковни песнопения „Трисагион" от София огласи храма и направи преживяването за всички незабравимо. Над 70-те души, присъстващи на Светата Литургия заедно на глас произнесоха „Символ на Вярата", което беше своеобразна емоционална кулминация на близо тричасовото богослужение. Специално за отслужване на Светата литургия бе донесена свещ, направена и осветена в манастира „Свети Георги Зограф" в Атон.

След отслуженият водосвет думата бе дадена на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. Той заяви, че възстановеното богослужение в Патриаршеската църква е прекрасен символ на обединението на църква и държава, на българският народ. Той припомни, че преди 621 години служението в храма е било сред печал, мъки, скръб, сълзи и кръв, а днес е време за радост и обединение. След Светата литургия и водосвета празнично проехтяха камбаните на крепостта Царевец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай