Възраждат конака в Мелник с 1,8 милиона лева

Възраждат конака в Мелник с 1,8 милиона лева | StandartNews.com

Спасяват паметника на културата с европейски пари

Една от емблематичните сгради в Мелник – турският конак, се руши в продължение на дълги години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град. Целта на община Сандански е да спаси от разруха зданието с европейски средства. Преди двадесетина дни е внесен в Солун проектът, който е съвместен с гръцката община Софлу, по програмата за трансгранично сътрудничество. Заради опасното рушене на уникалната сграда преди няколко години се направи основен ремонт на покрива, който спря течовете. Но конакът остава затворен за туристите, които всеки ден посещават градчето. Съхраняваната в него материална и документална история пък е под реален риск.

„Проектът в частта си, която касае цялостната консервация, реставрация и социализация на конака, е на стойност 1,8 милиона лева. Искаме да го превърнем в музей за история на Мелник. Акцент ще са етнографията и археологията. Населеното място през Възраждането е имало огромно значение за българската култура, за съхраняването на българщината. Ще бъдат изложени уникални находки в конака", разкри директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков. Идеята е да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика. Посетителите ще могат да изработват керамични изделия на място.

„Вярваме, че проектът ни ще бъде одобрен и финансирането му осигурено най-после. За да спасим за поколенията тази великолепна сграда", допълни Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай