Студенти от 3 университета искат втори лифт в Банско

Студенти от 3 университета искат втори лифт в Банско | StandartNews.com

Студентските съвети на Нов български университет, УНСС и Университета по архитектура, строителство и геодезия подкрепиха исканията на община Банско и местното население за изграждането на втори лифт в курорта. „Туризмът формира 16% от българската икономика и е един от стратегическите отрасли на България.

Около половината от този дял се пада на зимния туризъм, който доказано привлича туристи от по-висок клас, които разполагат както с повече средства, така и обикновено са с разбирания, съвместяващи до голяма степен туристическата дейност с опазването на околната среда", твърдят студентите.

Въпреки всички противоречия и проблеми, точно туризмът е секторът в българската икономика, който за последните 7 години е успял да реализира непрекъснат растеж. Смятаме, че този потенциал трябва да се използва максимално, за да се постигне баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. Още повече, когато през последните години почти всички проучвания в сфера показват положителна корелация между икономика и опазване на природата – т.е. богатите държави са и най-зелени, се казва в позицията на възпитаниците на висшите учебни заведения.

„Подкрепата, която получаваме от младите и образовани хора, е резонна. Това са хората, които ще работят, ще се развиват и ще създават семейства в нашата държава. Нормално е те да имат високи очаквания затова в каква посока трябва да се развива страната ни в икономически план, както и по отношение на запазването на природните ни богатства" коментира получената подкрепа кметът на Банско Георги Икономов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай