ГЕРБ: „Богориди“ ще се превърне в пешеходната емблема на Бургас

ГЕРБ: „Богориди“ ще се превърне в пешеходната емблема на Бургас | StandartNews.com

Улица „Богориди" да се превърне в пешеходната емблема на град Бургас след пълна реконструкция. Това е заложено като амбициозен проект в програмата за управление за мандат 2015-2019 на Димитър Николов и подкрепена от кандидатите за общински съветници от ГЕРБ. Пред журналисти днес арх. Димитър Георгиев, Георги Кузманов и Надежда Танева представиха детайли, свързани с реконструкция на централната градска улица, включително цялостна подмяна на подземната инфраструктура.

„Богориди е улица, която е свързана с всеки от нас, носи спомени и е част от детството и живота му. Предвижда се тя да бъде преобразена по програма „Региони в растеж". Тя дава възможност да се реконструират пешеходни улици и тротоари, там където има нужда. Община Бургас участва във всички възможни проекти в тази посока. Търси се най-подходящия момент за извършване на ремонта, за да може гражданите да могат да вършат своята работа и това да не пречи на бизнеса", сподели Димитър Георгиев, кандидат за общински съветник и част от местния парламент през изминалия мандат.

Проектът предвижда в пространството около Грамофона – едно от емблематичните места на Бургас, да бъде изграден кът за почивка с цветарници и морско водно огледало. Така мястото ще се превърне в атракция, където всеки един бургазлия или гост на града може да отпочине, да проведе среща с приятели или да проведе бизнес разговор в уютна обстановка. В протежение на улицата ще се поставят метални перголи и клоцове с увивни растения, за да се подобри комфортът на преминаване. Настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица „Александровска" и отсечката „Александровска" – „Лермонтов". Ще се използват гранит, цветни конгломерати и мозайки. Красотата на улицата ще се подчертава от нощно маркировъчно осветление. При кръстовището с ул. „Стефан Караджа", от фасадите на ъгловите сгради ще се оформи единно площадно пространство.

Кандидатите за общински съветници коментираха и идеята за технически проект, който предлага тунелно преминаване за автомобили по бул. "Демокрация" – при входа на Морската градина. Тунелът ще има достатъчна височина и проводимост, за да се ползва от новите автобуси и тролейбуси на градския транспорт, а пешеходците ще преминават безопасно.

Кандидатите на ГЕРБ подчертаха, че за всичко това първо е необходимо задължителното обществено обсъждане. „Гражданите трябва да си кажат мнението и винаги е било така. Ако те одобрят тази идея, ще се продължи напред". Георги Кузманов сподели, че ще съдейства изцяло за развитието на това емблематично място за Бургас, което е като символ на неговото детство. Надежда Танева добави, че цялостното обновление на ул. „Богориди" ще подобри градския климат за всеки един бургазлия и ще съдейства за развитието на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай