22:30 ч.

16.03.16

5 мин.

5564

0

0

Във ВМА: Изследват червата с видеокапсула

от Антония КЮМЮРДЖИЕВА |

Във ВМА: Изследват червата с видеокапсула

Методът е алтернатива на колоноскопията, казва проф. д-р Крум Кацаров


Уникален метод за изследване на тънките черва и дебелото черво въведе Клиниката по гастроентерология към Военномедицинска академия, ръководена от проф. Крум Кацаров.


Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видеокапсула с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. Какво представлява методът, какви заболявания диагностицира, има ли противопоказания при използването му и колко струва? За отговор на тези и други въпроси потърсихме проф. Кацаров.


- Проф. Кацаров, откога съществува системата за капсулна ендоскопия?


- Първият чисто инженерен дизайн е през 1997 г., първият пациент е през 1999 г., а през 2001 г. Американската агенция за храни и медикаменти го одобрява и оттогава до момента има може би близо милион и повече хора, на които е направено това изследване в света.


- А кога "пристигнаха" капсулите у нас?


- През 2008 г. беше най-ранният вариант на системата, която внесохме у нас. Поради чисто субективно-обективни причини тя не проработи. Направихме единични капсули, но не ги въведохме масово. За този период от време техническите параметри на самата система се подобриха спрямо изходните стойности. Вече имаме модели и с втора камера, така че капсулата може да се завърти на 360 градуса и да снима.


- Какво представлява въпросната капсула и как се поема?


- Гълта се. Тя е малко по-голяма от антибиотично хапче. Изглежда елегантна и лесна за употреба. В нея има устройство, което заснема - видеокамера. Трансмитер предава и приема тези образи, поставен на колан, който се закачва на кръста. После тези образи се разглеждат на един монитор. Оглеждат се целият път на пасажа и зоните на интерес, където се очаква патология. Когато изследването се прави при деца, с местна анестезия, капсулата може да се вкара с ендоскоп в стомаха. Не се препоръчва при деца под 2 г. или 10 кг телесно тегло.


- Еднакви ли са капсулите за изследване на хранопровод, на дебело черво и на тънки черва?


- Те са видове капсули, т.е. има капсула за хранопровод, за тънко черво и за дебело черво. Дизайнът първоначално е бил за тънко черво, защото там ние много трудно влизаме ендоскопски и трудно диагностицираме. Този образ, също при компютърна обработка, ни дава възможност да видим вътре при увеличение 8 пъти. Можем да видим обекти на наблюдение с размери около 0,1 мм. Резолюцията на изображението е много голяма, което е изключително ценно.


- Какви заболявания се откриват с тази процедура?


- Тя е разработена на първо място за откриване на източниците на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт. Тънкото черво, което е дълго 6 метра, обикновено е енигма. Тогава пускаме въпросната капсула и тези кръвоизливи и източници на кървене се виждат. Методът се прилага и за предполагаеми тумори в тънкото черво, оценка и проследяване на уврежданията. Доказва се, че тях ги има и съответно приемаме мерки към тях- медикаментозно или хирургично лечение.


- А ако по някаква причина капсулата не успее да мине по хода на червата, които изследвате?


- Основният проблем при капсулата е дали ще мине, ако имаме участъци по червата, които са стеснени. Ако има клинични данни, че има някакъв проблем в пасажа по хода на червата, най-вече тънките, тогава има една тест-капсула, която се спуска предварително. Ако застане и не може да мине, се разгражда от организма. И ако тя не излезе, това означава, че не можем да продължим с оригиналната капсула.


- Какви са противопоказанията при използването на метода?


- Невъзможност по някаква причина да се гълта - проблеми в хранопровода или чисто клинични, неврологични заболявания, които участват в акта на гълтането, очаквана стеноза, фистули. Не бива да се прави при пациенти с пейсмейкъри или други имплантирани електронни медицински изделия. Ако се прави лъчетерапия на кухи органи, там се получават сраствания, така че там се действа с повишено внимание в тези случаи.


- Как се изхвърля капсулата?


- По естествен път, от 20 до 24 часа след приемането й. Ако пасажът е ускорен, може и по-бързо.


- Необходимо ли е прочистването на червата преди самото изследване?


- Нещо специално - не. Специално за изследването на дебелото черво, преди това може да се проведе изчистване, което значително ще подобри това, което се вижда.


- От какво спасява капсулата?


- Бягаме от инвазията. Колкото и да е напреднала апаратурата и техниката на човека, който борави с нея, винаги съществуват рискове от перфорация и кървене. При метода на изследване с капсула увеличението, което дава изображението, е много голямо и добре обучен лекар може да реши много сложни диагностични казуси. Има и не малък процент от пациентите, които не искат да им се правят инвазии, четат в интернет едни страховити неща, а капсулата е начин да си решат проблема. При повечето ендоскопски операции, особено при колоноскопията, задължително правим седация и анестезия- т.е. отнемаме съзнание. С прием на капсулата пациентът е в състояние на комфорт и може да върши ежедневната си работа. Като изключим това, че има вързан колан, нещо като уокмен, няма нищо друго затормозяващо.


- Какъв е минусът на капсулата?


- Че тя не може да взема биопсия. Капсулата е само метод, с който гледаме, въпреки че образите са достатъчно показателни в повечето случаи, за да вземем решение как да лекуваме пациент.


- Има ли пациенти у нас, при които вече се прилага този метод?


- Вече имаме пациенти, при които се прилага. Д-р Александър Петков е ходил на специализация в европейския център за капсулна ендоскопия в Турция.


- Как може хората да се свържат с вас?


- Лесно. Академията е отворена. На разположение е нашият 233-и кабинет, гастроентерологичният. Извънболничният е 20-и кабинет, където има практика, която е на клиниката.


- Какво от лечението се поема от здравната каса?


- Капсулата не се поема от здравната каса. Пролежаването тук и всичко, което се прави тук, са по здравна каса. Когато през 2008 г стартирахме, капсулата беше около 1600 лв., сега е с 300 лв по-евтина. Предполагам, че ако върви така добре, вероятно ще свалят цената.


- На прага на пролетта сме, а тя е проблем за язваджиите, хората с гастрити, колити. Има ли някаква профилактика за тях?


- Язваджиите, особено тези, които са кървели, още през първия пролетен месец март трябва да вземат по една капсула инхибитор на протонната помпа сутрин. Счита се, че има ефект, тъй като намалява киселинността.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент