Спечелих $1000 за една нощ бридж с Омар Шериф

Спечелих $1000 за една  нощ бридж с Омар Шериф | StandartNews.com

Разбихме английския посланик и партньора му след 8-часов маратон, разказва Владо Береану

Отиде си великият Омар Шериф. Инфаркт покоси плейбоя на източното кино на 83 години. Гениалният актьор, познат с ролите си в "Лорънс Арабски", "Златото на МакКена" и "Доктор Живаго", участва в близо 100 филма.

Още през 60-те години на миналия век се прочува като първокласен играч на бридж. Дори списва колонка по темата в "Чикаго трибюн" и издава няколко книга за бриджа.

Обичах Омар може би защото беше изключителен като актьор, обаятелен и омайващ като мъж с невероятна харизма и присъствие. А може би защото той бе роден в Александрия. Не знам какво ме свързваше с него, но при всяка една негова поява на екрана аз изтръпвах и го гледах в захлас. Може би малцина знаят, че Шериф е снимал един от филмите си в България. За това уникално преживяване разказа пред "Стандарт" журналистът Владо Береану.

- Владо, как се запозна с Омар Шериф?

- Историята се случи по времето на соца. Годината бе 1981 или 1982. Омар пристигна в България, строго охраняван от службите. Никой не можеше да припари до него. Дойде с неголяма група известни египетски актьори, начело с режисьора на продукцията. Впечатлен от българската природа, екипът на арабския "Холивуд" тръгна за нос Калиакра, където бяха планирани снимките на египетски екшън. Именно Египет е център на близкоизточната кинематография. Той е Меката на арабските филми: любовни саги, драми и комедии, в които Омар Шериф е изиграл стотици роли. Някои критици се шегуват, казвайки, че ако Омар не е в египетския филм, значи "лентата е осветена". Наистина актьорът присъства почти във всички картини на местната киноиндустрия, а този път съдбата го доведе в далечна и неизвестна за него България. По време на престоят му аз бях назначен за негов официален преводач. Така съдбата ме пренеса на снимачната площадка с великият актьор.

- Що за човек бе Омар Шериф? Как се държеше с екипа?

- Придружавах го навсякъде през целия му престой в България. Официалният език бе английски. Бързо се сприятелихме. Той бе много дружелюбен и общителен както с неговия екип, така и с българските си колеги и помощния персонал. Имаше невероятно чаровна усмивка. Беше мил и любезен с всеки, но се държеше на ниво. Осъзнаваше, че е звезда. Но нас ни свързваха не само работните дни, през които бяхме заедно, но и общият интерес към бриджа.

- Какво обичаше да хапва в България?

- Организаторите много се грижиха за звездата и предлагаха чудесни ястия, много от тях типично български. Омар оцени всичките гозби, и трябва да кажа, че ги консумираше с голям апетит. Изобщо не мислеше за теглото си. Беше бохем.

- Преследван ли беше от жените времето на престоя си у нас?

- Естествено. Омар беше обаятелен чаровник, тогава на 52 години, в разцвета на силите си. Всички жени го заглеждаха
Елегантен, облечен в изискан бял костюм, изгладен по ръбовете.

- Какъв филм снимаха в България?

- Не си спомням заглавието му. Филмът беше типичен египетски екшън. Омар е изиграл стотици роли в местните филми, които самият той не помнеше. Египтяните бяха изключително впечатлени от нос Калиакра. Там екипът им засне епизод от филма. В него колата на главния герой, който е преследван от "лошите", се преобръща и пада от носа в морето. Единствените българи в египетската лента бяха каскадьорите, които много професионално се изявиха. Тогава за пръв път видях колко е тежък и рискован техният труд. Естествено, Омар игра главния герой, някакъв бос.

- Обичаше ли Омар ходи по заведенията?

- Не мисля. Снимките свършиха и Шериф трябваше да се прибере в Египет. Пристигайки в столицата, той бе настанен в Гранд хотел "София", сегашният "Радисън". През социализма това беше един от най-реномираните хотели, само за видни личности, звезди и държавници. В програмата на актьора беше предвидено и посещение в нощния бар, който бе най-популярен заради вариететната си програма и българските естрадни звезди. Но Омар Шериф категорично отказа да го посети. "Какво да правя там! Я, моля ви се, без барове!", отсече звездата.

- Имахте ли "екшъни" извън снимачната площадка? Вярно ли, че си играл бридж с него?

- Разбира се. С личност като Омар Шериф не би могло да е скучно. Въпреки, че охраната не даваше на никой да припари до него. Преди да отлети, Омар имаше напълно свободен ден и се чудеше какво да прави. Тогава той ми предложи да играем бридж, по който беше много запален.

Гардовете от УБО отцепиха на секундата втория етаж на лоби - бара на Гранд хотел "София". Всички се втурнаха да търсят маса и специална зелена кадифена покривка за бридж. Оставаше само да си намерим партньори. От дума на дума накрая си подсигурихме още двама играчи, и то не кои да е, а тогавашният посланик на Великобритания и аташе от посолството на кралството. Играта започна точно в 20 часа и продължи до 4 сутринта. Омар играеше страхотно, невероятен бриджьор.Имаше безупречен усет и познания. Играта ни беше много интересна, въпреки, че играеше спортен бридж, а не робер-бридж.

- Как реагираха околните на играта?

- Изпълняваха капризите на Омар Шериф. Непрекъснато се носеха плата с най-разнообразни плодове, храна, питиета. Актьорът поръчваше изобилие от деликатеси, докато играехме. Бяхме много силни партньори. Освен че играехме силно и картата беше в наша полза.

- Как завърши битката с карти?

- С Омар Шериф смазахме английския посланик и аташето му! Въпреки ниската миза, загубата на нашите опоненти беше малко под 1000 долара. Какво са за една световна кинозвезда и английски дипломат една хилядарка. Омар най-учтиво ме попита дали ще имам нещо против, да опростим на британците залога. Може ли човек да се противопостави на желанието на такава личност, като Омар и то по онези времена!

И така, нощният бридж с Шериф в София остана в историята като чисто спортно забавление. Английският посланик и колегата му не бяха ощетени благодарение на благородството на актьора. На сутринта се разделихме официално и Омар Шериф излетя за родината си. Впоследствие видях плик в джоба на сакото си, в който имаше 1000 долара бакшиш. Проява на щедрост от страна на Омар за моята работа. Така че губещи в случая нямаше. Жалко, че светът загуби един невероятен актьор и личност. Омар Шериф напусна сцената на живота, но остави след себе си стотици филми, които ще ни напомнят за неговият голям талант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай