София и Атина заедно да рекламират туризма

София и Атина заедно да рекламират туризма | StandartNews.com

Гръцкият бизнес създаде 80 000 работни места в България

Димостенис Стоидис, посланик на Гърция

- Ваше превъзходителство, в края сме на 2014 г., в която Гърция започна да излиза от 6-годишната криза, а България, след един продължителен период на нестабилност, има ново правителство. Как се развиха двустранните отношения в този труден и за двете страни период?

- След като осъществи смели реформи, Гърция започна постепенно да излиза от кризата. Това вече е видно от постигането на първичен бюджетен излишък (над 1,86% от БВП) и от същественото намаляване на дефицита. Подобреното състояние на бюджета ни позволява да си поставяме нови цели: Това са привличането на чужди инвестиции, поощряването на конкурентостта и постепенното създаване на нови работни места. Мисля, че същите цели си е поставила и България- страната, с която нивото на двустранните ни отношения се развива непрекъснато и се обогатява. Постоянното и конструктивно сътрудничество в много области, с акцент върху енергетиката, трансграничното сътрудничество, инфраструктурата, транспорта, туризма, има за цел повишаването на жизненото равнище на двата народа, взаимното разбирателство, конструктивната комуникация и в по-широк смисъл стабилността и развитието на целия регион.

- Гърция е един от най-важните икономически партньори на България. Какви са перспективите за следващата 2015 година?

- Гръцките преки инвестиции възлизат на 3 млрд евро и са третите по големина чужди инвестиции в страната, като покриват широк спектър икономически дейности. Същевременно, гръцкият бизнес е допринесъл за създаването на около 80 000 работни места в България.

Двустранният търговски стокообмен възлиза на 2,8 млрд евро, като през изминалата година увеличение отбелязва българският износ към Гърция.

Убеден съм, че икономическото сътрудничество между двете страни ще продължи да се развива и през следващата година ще бъде също на високо ниво. Обнадеждаващ е фактът, че благоприятният инвестиционен климат е допринесъл за една нова, значителна инвестиция на гръцки капитали, с построяването на новия свръхмодерен търговски Sofia Ring.

- Туризмът заема съществена част от двустранното сътрудничество. Рекорден брой българи са посетили Гърция. Какъв е интересът на Гърция към България като туристическа страна и по-специално към зимните курорти?

- Гърция, стремейки се да осъвремени предоставянето на специализирани туристически услуги, като културен туризъм, религиозен туризъм, конгресен, спа туризъм и круизи, иска да повиши качеството на туристическия продукт и да удължи туристическия сезон. Многобройните курорти в страната, които предлагат качествено обслужване и конкурентни цени, са били посетени през изминалата година от повече от 300 000 българи.

Гърците обаче също избират за посещенията си България, преди всичко като зимна туристическа дестинация. Съществени са и гръцките инвестиции в областта на хотелското обслужване в зимните курорти на България.

Гърция и България, две страни, които имат неповторима природа и богата историческа и културна традиция, започват да си сътрудничат все по-тясно при съвместното рекламиране на туристическите си продукти.

- Еврокомисарят Кристалина Георгиева каза, че след спирането на проекта „Южен поток" Брюксел ще съдейства „да се ускорят газовите връзки на България с Гърция и Румъния". Какво практически означава това?

- Факт е, че решението за изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция (ΙGB) и Румъния (IBR) е вече взето, тъй като това ще допринесе за енергийната сигурност на тези страни. Ясен е приносът в този случай на Европейската комисия, тъй като трансадриатическият газопровод (ТАР) и интерконекторните връзки обслужват диверсификацията на енергийните източници и трасетата и са в интерес на енергийната сигурност на Европа. В тази насока се установява и подкрепа за изграждането на вертикален газов коридор с участието на Гърция, България, Румъния и Унгария. Вярвам, че е в наш пряк и жизнен интерес да си сътрудничим тясно за постигането на тази цел, независимо от развитието на други сходни инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай