Проф. Троев: Можем да правим CD-та от автомобилни газове

Проф. Троев: Можем да правим CD-та от автомобилни газове | StandartNews.com

- Проф. Троев, вие от известно време лансирате идеята да създадем звено за проучване на въглеродния диоксид. Какво ще спечелим от това?
- Може би от три години насам правя всичко възможно в България да се създаде научно звено, което да работи по приложение на въглеродния диоксид. От началото на XXI век за страни като Япония, Германия, САЩ и Китай това е суровинен източник, от който се получават полимери и горива. Ние нямаме залежи от нефт и газ, имаме обаче въглища, имаме топлоцентрали, където се отделят огромни количества въглероден диоксид. Природата преработва около 203 гигатона въглероден диоксид всяка година. Но тя не може да преработи всичко, което се отделя от тези производства и от автомобилите. Ние имаме въглероден диоксид колкото искате. А ЕС съвсем скоро ще ни задължи за всички тези производства да плащаме за вредни емисии. Сега е времето да започнем да го усвояваме.

- Какви са приложенията му като суровина?
- През 2007 г. най-широко използваният полимер, който се нарича поликарбонат, намира приложение в електрониката за запис на информация. Всички дискове са поликарбонатни. Досега се произвеждаше на базата на фосген, който е бойно отровно вещество. Японците обаче вече са го разработили на базата на въглероден диоксид. Южна Корея, Саудитска Арабия, Русия са закупили тази технология. Този полимер се използва широко в автомобило- и самолетостроенето - от него например се правят устойчиви на огнестрелно оръжие стъкла на автомобили. Въглеродният диоксид се ползва в строителството - като се прибави към бетона, това ускорява неговото втвърдяване. В Германия и в САЩ се получава полипропиленкарбонат от въглероден диоксид. В Норвегия има разработки, при които от въглероден диоксид се произвеждат опаковки, които са нетоксични и по-лесно разградими.
В Исландия има завод за производство на 5 млн. литра годишно метанол от въглероден диоксид. Като се прибави 10% към бензина, отделящият се въглероден диоксид се намалява с 16 грама. За 1000 км са тон и половина.

- Как се преработва въглеродният диоксид?
- Изключително интересно направление е отглеждането на морски водорасли, които улавят и преработват въглеродния диоксид. Има ги и в Черно море. В страни като Холандия, Дания култивират морски водорасли и ги използват за получаване на горива. ЕС миналата година финансира холандски проект точно за водораслите за 13 млн. евро.

- Ние имаме ли шанс да кандидатстваме с такива проекти в Европа?
- Нямаме такъв шанс, ако не създадем такова звено. В Института по полимери при БАН се провеждаха изследвания върху приложението на въглеродния диоксид, но няма финансиране. Аз още през 2010 г. изпратих това предложение на президента Георги Първанов. Ясно и точно бях написал, че това е най-подходящото направление за България в момента. Защото имаме изобилие от тази суровина. Има ниша за нас, убеден съм. И колкото повече напредва времето, толкова повече тази ниша става по-малка и по-малка. Дори само 1 млн. да отпусне държавата, може да се създаде такава група. Изпратил съм писма до министрите на образованието, икономиката, до председателя на комисията по енергетика в парламента. Засега нямам реакция. В момента мисля, че има и интерес от община София във връзка със завода за боклука, който също ще отделя големи количества въглероден диоксид. Може те да бъдат улавяни и преработвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай