09:35 ч.

10.09.17

4 мин.

0

0

0

"Плантек": Нашата музика е мост между миналото и бъдещето

от редактор |

"Плантек": Нашата музика е мост между миналото и бъдещето

Прочутата група от Бретон излиза на 24 септември в Балчик за 8-ия фестивал "БезГраници"


Френската група „Плантек" от Бретон - привличащи и танцувални, безумни, диви и мощни артисти. Пионерите на новата вълна на бретонската музика през последните десет години ни повеждат със своята иконична визия на фестивалната сцена, като в същото време непрекъснато се развиват, движейки се напред към техния хоризонт. След последното си двегодишно турне, триото се завръща в студио и записва нов албум, където се пресичат акустичен и електронен звук, създаващ свят без граници...


Преживяванията по време на многобройните турнета в Европа и по света през
последните години неизбежно водят до много срещи с други артисти - и така се ражда идеята за сътрудничество с някои от тях. Новият албум "Контакт" съдържа 13 песни и е символ на Бретон без граници. Той ще бъде представен от групата на живо за първи път в България на 24 септември в „Двореца" в Балчик по време на 8-то издание на международния арт форум „БезГраници". Яник Плантек отговаря на Румяна Тенева от името на групата.


- Яник, какво беше усещането, когато за първи път се качихте на сцената?
- Ние станахме музиканти, още когато бяхме тийнейджъри. Но професионалната ни кариера реално започна през 2000 г. като дует - китара и бомбарда. Имахме лудото усещане, че в публиката всички танцуват заедно. Направихме няколкомесечно турне като дует с името „Братя Плантек" и тогава срещнахме други музиканти, но запазихме „Плантек" като име на групата. В продължение на 10 години няколко пъти променяхме тотално състава. Били сме от двама до седем музиканта - и издадохме 6 албума. Тогава


Джибрил се включи като „машинист"


и с него направихме още 3 албума. Последният се казва „Контакт", записахме го в Бретон във Франция и го смесихме в Полша.


- Какво мислите за липсата на граници в изкуството и между хората на изкуството?
- Това е, което търсим в изкуството. Ние настина харесваме всякакви художествени проекти без граници. В началото на историята на „Плантек" работихме с две момичета, които танцуваха и жонглираха на сцената.
Беше фантастично! По същия начин имаме общи проекти с един художник – Винсент Фонф. Той твори заедно с нас на сцената. Неговото рисуване е ритмично, живо и се получава нещо много хубаво и откачено.


- Този септември ще бъде вашето второ посещение в България на форума „БезГраници" - какви бяха впечатленията ви от предишния гастрол преди четири години и какво очаквате от сегашното издание?
- На последния фестивал „БезГраници" срещнахме различни хора - певци, инструменталисти, артисти, художници, журналисти, менажери, музикални агенти... Включително двама шефове на музикални агенции: Патрик де Лоекер и Ян Смит,
с когото работим вече четири години. Имаме усещането, че


форумът е средище на хора с открито съзнание


не само към изкуствата, но и от човешка гледна точка. Ще имаме удоволствието да представим нашия нов албум, както и нашето шоу с видео прожекция на живо. Очакваме да общуваме с личности от различни страни, от различни музикални и артистични вселени.


- Как можете да опишете музикалния си стил на кратко? - Като смес между бретонски народни танцови ритми, собствени композиции и електронна музика. Бик казал, че на сцената имаме някакъв вид рок енергия.


- Има ли връзка между вашата музика и родната ви земя?
- Разбира се, че има. Бретон е уникална земя със собствен език, собствена музика и собствени танци. С всеки ден все повече млади хора започват да учат бретонски
език. Има и много групи, които вдъхват живот на бретонската музика. Наистина е много важно за „Плантек" да създаде мост между миналото и бъдещето. Ето това се опитваме да правим.


- Какво ви предстои?
- Работим върху нашия девети албум, нови композиции и сътрудничество с различни артисти от различни области.


- Посланието ви към феновете в България?
- Ние сме настина доволни да се върнем отново в България, защото запазихме прекрасни спомени.


Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман" за осмото издание на Международния арт форум „БезГраници", продукция на „Стопанска камара"-Варна, „Двореца"-Балчик и арт мрежа "Скендерман".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент