11:25 ч.

01.06.17

7 мин.

0

7

0

Не можем да си позволим връщане на казармата

от Мира Иванова |

Не можем да си позволим връщане на казармата

По-важно е да модернизираме професионалната армия, казва вицеадмирал Пламен Манушев


Вицеадмирал Пламен Манушев е депутат от ГЕРБ, член на Комисията по отбрана в НС и бивш кандидат за вицепрезидент. Пред "Стандарт" той коментира резултатите от проведения Консултативен съвет по национална сигурност, модернизацията на армията и дали трябва да се върне наборната служба.


-Господин Манушев, какво мислите за резултатите от Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе при президента?
-Радвам се, че имаше такъв позитивен тон от всички политически сили, от изпълнителната власт, от президентство и че излязоха с положителна оценка. КСНС разгледа някои от елементите на системата за национална сигурност. Запознаха се с резултатите, с четирите точки, които трябва да бъдат реализирани, и с актуализирането на стратегията за национална сигурност от 2011 г., с анализа на системата за сигурност, участието на нашата индустрия в модернизацията на българската армия. Също така самата модернизация на армията, запълването на липсата на личен състав, каквато има в цялата система на сигурност, както и планът за достигане на 2% от БВП, които да отиват за отбрана, през 2020 г. Добре е, че участниците в КСНС са достигнали до тези изводи и до тези решения. По първата точка - за корекциите, които трябва да се направят на Стратегията за национална сигурност, мога да кажа, че документът от 2011 г. е много добре разработен. Той не бива да се критикува, че е остарял, защото е актуален. Но не е лошо да се направи един такъв преглед на държавно ниво, тъй като стратегията касае цялата държава, а не само силовите структури като Министерство на отбраната, МВР или службите. Тя касае и енергийна сигурност, но и сигурността на гражданите, защитата от бедствия и т.н. Добре е, че се говори по този въпрос. Много е важно също така, че се обръща внимание на хората в сектора „Сигурност", в отбраната, а и в останалите служби. Трябва да се направи така, че да върнем привлекателността на тази служба не само с повишаване на заплатите, а с отношението към хората - как те могат да се развиват в професията си, как могат да се обучават, какви права ще имат. Да се даде възможност Министерство на отбраната да им заплаща образование, ако искат да учат. Друг много сериозен проблем в армията е жилищният. Важен е и въпросът за допълнителните стимули. В момента в армията се плаща само за звание, независимо къде си – дали си в строя, на бойната машина или на бюро. В това направление ще трябва да се работи. От миналата година има разработен такъв план в МО – попълване на личния състав и за промяна на отношението към тях като категория хора – служещи и работещи. Вярно е, че това е свързано с много сериозни финансови средства. Сега оценката е, че за да се попълни изцяло сектора сигурност в местата, които са вакантни, трябват около 1 млрд лв.
Стои въпросът и колко средства да се отделят за издръжка, колко за заплати на личния състав и колко процента трябва да се дават за модернизация, за капиталови разходи. Това пък е свързано с изпълнение на функционалните задължения, с цялостната служба на хората, които служат в МО. Постигането на едно такова съотношение 60% за личен състав, 20% за издръжка и 20% за модернизация е въпрос на бъдещето. България и българският народ трябва да направят това усилие, за да бъде армията наистина модернизирана. С други думи тези пари трябва да бъдат намерени.
- Това обаче няма ли да наложи корекция в бюджета? Откъде биха могли да дойдат тези средства?
- Има няколко възможности. Първоначално, да се преразпределят парите, които има сега в МО. Т.е. военното и политическото ръководство на това министерство да седнат и да кажат: имаме толкова пари и сега ги даваме за това, това смятаме, че не е ефективно, това ще доведе до по-добър резултат и евентуално да преразпределят парите. Другият начин е, ако се преработят тези планове на национално ниво и се наложи корекция, тогава ще се наложи да се мисли за тази корекция в бюджетите. Трябва обезателно да кажа нещо: в повечето случаи, когато говорим за националната сигурност, за реформи, за корекции, говорим за МО и за армията. Секторът „сигурност" е доста по-сериозен и обхваща и други структури. Досега цялостен стратегически преглед на сектор „сигурност" не е правен. Многократно е правен на военното министерство и на армията, но той не изчерпва въпросите с националната сигурност. Така че един стратегически преглед на целия сектор категорично е необходим.
-Има ли противоречие между правителство и президент за това на кое трябва да се наблегне – на сухопътните войски или на изтребителите?
-Аз мисля, че няма противоречие. Свидетел съм на цялостния процес за модернизация на армията и на проектите в трите вида въоръжени сили. Противоречие няма, тъй като и ние смятахме, че трябва да вървят трите вида въоръжени сили – и ВВС, и сухопътни войски, и ВМС. Те и така щяха да тръгнат, но нямаше готовност да стартира проектът на Сухопътни войски според изискванията, за да може да се разпредели един такъв финансов разход във времето. ВВС и ВМС бяха готови с тези проекти, ние даже смятахме, че трябва да ги гледаме само тях двата. Защото няма време за губене, отлагането води до съвсем други резултати. Ще се загубят способности и за охрана на въздушното и морското пространство на България и изпълнението на задачите, които флотът има. Няма изкуствено разделение на трите вида сили, а просто стана така, че двата проекта бяха готови и се заделиха специално за тях пари. Сега от резултатите от КСНС разбирам, че общите усилия са да се направи така, че евентуално за проектите за ВВС, за многоцелевия изтребител и за модулния патрулен кораб да се намали ежегодната тежест, която трябва да се отделя. За 2017 г. са 400 млн. Ако се разтеглят във времето и се договори с фирмите-доставчици, с държавите или с тези, които евентуално ще строят кораби, да не стане за 5-6 години, а да стане за 7-8, това означава, че годишното усилие няма да е 400 млн., а за флота и за авиацията ще е примерно 250 млн и ще останат 100 млн и за сухопътни войски. Така ще може да стартира и третият проект и да вървят заедно. Не бива да се противопоставят трите вида войски, и трите имат огромна нужда от модернизация.
-Кой според вас е най-добрият вариант за нов изтребител?
-Има три предложения от 2012 г. - за Юрафайтър, за Ф-16 втора ръка и евентуално нов Грипен. През 2012 г. бях член на работна група, ръководена от настоящия президент, който тогава беше зам.командващ на ВВС. Тогава най-добрият вариант беше Ф-16. Но през 2013 г. правителството подаде оставка и проектът не се осъществи. След това започна да се бави във времето, наново започнаха нещата. Може "Грипен", който е предложен от тази работна група, да е правилният вариант. Нещата доста се промениха от 2012 г. Ние изказахме мнение против вземането на това решение, тъй като се бързаше много. Нито комисията по отбрана е запозната, нито хората в НС, които се занимават с тоя сектор, не искахме да се бърза. Пак казвам, може и това да е най-добрият вариант, но нашето виждане е, че купувайки една система въоръжение, тя може да бъде нова, прекрасна, но да не бъде част от система за сигурност. В повечето случаи всичко е в система, не е само една машина да лети. Тогава казахме, че е прибързано служебното правителство да прави такова нещо. Нормално е да има парламентарен контрол, да се гледа в комисия, за да харчим парите най-разумно и прозрачно.
- Какво мислите за връщането на наборната служба?
- Не можем да си позволим подобно нещо. Връщането на наборната армия няма да има този ефект, който се очаква и за който се говори. Тя не може да бъде върната във формата, която беше преди премахването й. Разчетите са, че ще е нужен ресурс от около 100 млн на година за наборна армия. За 6 месеца ще вземаме около 15 000 младежи, но те няма да научат почти нищо освен да държат автомата „Калашников", да лягат и подскачат. Смятам, че тези пари са необходими за модернизацията на българската армия. В закона за резерва сме предвидили на доброволен принцип да се готвят младите българи, които отговарят на изискванията, да минават такава подготовка в националния център в Плевен. Така трябва да запълваме резерва. Казармата няма да се върне в скоро време – нито му е времето, нито е ефективна. Може и да дойде това време, но сега имаме по-важни приоритети – модернизиране на професионалната армия, която трябва да стане наистина елитна, да допринася за общата сигурност на съюза, да си изпълнява конституционните задължения.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:28 · 02.07.2017
АКО СЕ ВЗЕМАТ САМОЛЕТИ ,НЕКА БЪДАТ ПОНЕ НОВИ,НЕ ОТ РЕМОНТ И МОРАЛНО ОСТАРЕЛИ ,НА НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ.КАКЪВ ПО-ДОБЪР ЕКСПЕРТ ОТ ПРЕЗИДЕНТА,НА КОГОТО ВЯРВА НАРОДА,А НЕ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИКАНИ-РОДООТСТЪПНИCИ.
Потребител · 22:19 · 02.07.2017
КУРВА Е 4ОВЕК С ПРОМЕНЛИВИ ,НЕУСТАНОВЕНИ ПОЗИCИИ,А ЗА НАБОРНА СЛУЖБА Е НЕВЪЗМОЖНО,ОСОБЕНО ПРИ ТАЗИ ОБМИСЛЕНА МАСОВА ПЕДЕРАСТИЯ,НАСАЖДАНЕТО НА ГЕИ ДОСТОИНСТВАТА И ГЕИ ПАРАДИТЕ,А УТРЕ БИХА РАЗРЕ6ИЛИ И ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ,ЗА СРАМОТА НА БЪЛГАРСКАТА МЪЖЕСТВЕНОСТ.
Потребител · 22:46 · 17.06.2017
Освен успешно да затривате нация и държава май вие управляващите друго не умеете. Фактите това показват ! Бум на циганизацията и миграция на свестните българи, защото това нашето е геноцид а не демокрация .
Потребител · 17:59 · 02.06.2017
Вицеадмирал на какво
Кандидат президент на кого
Какво още
А да
Реален истински предател на България
Защо като имаш толкова дълъг опит в армията не напънеш пилешкия си мозък за да създадеш нещо продуктивно и работещо за държавата . Армията например да е реална а не ме реална . Защото си един оял се негодник . Човек който като му дойде времето ще си хване самолета и свят широк . А българите в България за тях " Под игото " ама едва ли ще има автор да напише следващата книга
От предател до предател хвани единия удари другия
Потребител · 17:51 · 02.06.2017
Навремето няма да изброявам на коя граница кашиците трябваше да издържат 40 минути до пристигане на подкрепление от вътрешноста на страната ни при евентуално нахлуване от страна на неприятел и след това няколко часа до пристигане на помощ от Русия . А сега къде сме ? Няма армия няма родолюбци , няма политици хулене срещу Русия . Една лесна плячка в предстоящия светове ред
Опомнете се и издухайте продажните боклуци като този с това продажно изявление
Потребител · 22:19 · 01.06.2017
Ако си истински българин няма да даваш такива изявления боклук . Страната ни има нужда от армия . Има нужда младежите да станат истински потомци на Кубрат а не олигофрени живеещи във виртуалния сват на интернета . Или разчиташ да ни брани южната ни съседка мекере продажно
Събудете се българи , потомци на велик народ сте
Потребител · 16:50 · 01.06.2017
НЕ ЧЕ НЕ МОЖЕМ. НЕ НИ ДАВАТ. НИЕ НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ. НИЕ ИМАМЕ КУРВИ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент