Македонците показаха, че стоят зад политиката на Заев

НИМ е на нивото на Ермитажа, казва проф. Божидар Димитров

Македонците показаха, че стоят зад политиката на Заев | StandartNews.com

- Проф. Димитров, за какво бяха тест местните избори в Македония?

- Много съм щастлив от изхода на изборите в Македония по една проста причина. Съвършено ясно беше, че хората ще гласуват не толкова, оценявайки способностите на кандидат-кметовете, дали ще им правят тротоарите или ще им асфалтират дупките, или ще им осигурят безпроблемно водата, а гласуват за политиката на премиера Зоран Заев. И не просто за сближаването му с България, но унищожаването, макар и постепенно, на македонизма като обществена идеология, която откъсна 1,5 млн българи от етническото тяло на българския народ и от държавата България. Зоран Заев заяви, че българите и македонците са един народ и това бе записано дори в договора, който сключихме с тях. Честно казано, имах известни страхове. Мислех си, македонизмът дълбоко е загнезден в съзнанието на по-младата част от македонското население, макар че имах и много единични примери при моите срещи в Македония, че не е точно така, че дори и младите хора знаят от баби и дядовци, а някои, от майки и бащи, че са българи. Но масата от македонския народ гласува за кметовете на Социалдемократическия съюз.

- Резултатът от изборите какво значение има за България?

- Това показва, че те са зад политиката, която премиерът Зоран Заев ще води. Политика на сближаване с България до пълна интеграция на нашето народонаселение, икономика и т.н., оставяйки си независимо. Т.е. ще се изпълни моят "мокър сън", както го нарече презрително един български социолог, Македония да се превърне във втора българска държава, подобно на Кипър за гръцката нация, Косово за албанската и т.н. В края на краищата това показаха резултатите от изборите - че по-голямата част от македонския народ стои зад политиката, която започна успешно господин Зоран Заев. Да му честитим победата и тази на балотажа, която ще постигне в много общини.
Мисля, че признаването в петък, един ден преди изборите, на българско малцинство в Албания помогна на македонския избирател, имам предвид македонския българин гласоподавател, да се ориентира. Защото македонците научиха, че 8 милиона българи живеят на изток от Осоговската планина, след това 200 км по на запад няма кьорав българин, според македонизма, и след това изведнъж се появяват на границата с Албания 100-120 000 българи, колкото вероятно са албанските българи. Това означава, че Зоран Заев е бил прав, когато е говорил, че българите и македонците са един народ. Така че това помогна.

- Признаването на българското малцинство в Албания означава ли, че е възстановена една историческа справедливост, тъй като българите там са местно население от векове наред?

- Да, разбира се. Всъщност това никога не е отхвърляно, но не е и признавано, защото те си знаят, че са били българи. Аз от 90-те години приемам студенти оттам и те всички са българи. Една от тях, дъщеря на председателя на първото българско дружество там "Просперитет за Голо Бърдо", дори ми беше съветник в политически кабинет, когато бях министър. Те са хубави хора, българи.

- На какъв език говорят?

- На български и то по-чист. Все пак македонският език е нанесъл някакви поражения в езиковата култура на населението в Македония, но там е нямало кой да им се бърка, да ги кара да говорят на този изкуствен език, създаден от Блаже Конески и неговата банда от 12 "специалисти".

- Какво може да се промени занапред за българското малцинство в Албания?

- Би трябвало да се промени, защото България, както е известно, е в икономически възход. Ще има все повече и повече пари да се отделят за училища. След няколко дни ще се открие първата българска църква в Голо Бърдо, възстановена, след като преди 300 г. е била унищожена от мюсюлманите. Сами събраха пари и я възстановиха. Те не са християни, но са приели тихомълком християнството, както между другото правят и много други албански граждани - приемат или католицизма, или православието. Ние вече си имаме своя църква - в село Стеблево. Албанците и досега, казано честно, не са ни пречели много. Те позволиха в град Берат, по-точно в едно съседно село, където е намерен надписа на цар Борис, да се построи паметник, има улица "Свети Цар Борис", ние я асфалтирахме. Сега ще им помогнем вероятно за колеж, ще разширим стипендиите, ще им даваме българско гражданство по-активно и т.н. Досега много пъти са били отхвърляни да получат гражданство под предлог на наши служители в Министерство на правосъдието, че в Албания няма българи. В Албания има българи, както се видя.

- Виждате ли се като български посланик в Скопие?

- Не. В никакъв случай. За съжаление, както един от моите зрители написа, аз съм " остър камък". Виждам се като консултант, съветник по някои въпроси вътре в България, по възстановяването на Голямата Базилика.

- Какво бихте пожелал на вашия потенциален наследник проф. Вера Бонева?

- Пожелавам й успех, тя печели по право. Дано вашего брата да не я нападне, защото разбрах, че някои се готвят да я нападат, че мъжът й бил заместник министър на правосъдието. Аз доброволно се оттеглих и не се интересувам от тези неща и моля да не ме забъркват в тях.

- Ще ви липсва ли работата в НИМ?

- Може би да. Не забравяйте, че има и още едно нещо - многото протоколни срещи ми дотежаха, 30-40 процента от времето ми отива, за да посрещна културното аташе на Бурунди, примерно, и да говорим с него за какво можем да си сътрудничи. Нищо не можем да си сътрудничим. А НИМ е на равнището на Ермитажа, на Бритиш Мюзиъм, на Пергамон.

- Излизате в пенсия от 1 ноември. Какво не успяхте да свършите?

- Не съм възстановил Голямата Базилика, защото ме завари в преход. Строим я в момента, продължаваме. Непрекъснато възникват неща. Ето премиерът Бойко Борисов на посещение в Бургас като видя Морското училище, импозантната сграда на остров Св. Кирик, каза, че от нея става един чудесен музей и правителството ще отпусне необходимите средства. Извинявам се за нескромността, но този, който може да го направи, съм аз. Не могат да го направят местните хора, които са много добри специалисти, но не са толкова добри морски историци, колкото съм аз. Ще се опитам да се вредя там, да направя нещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай