Корнелия да се пази от хора, които зад идеята крият интереси

Корнелия да се пази от хора, които зад идеята крият интереси  | StandartNews.com

Навръх 24 чай бившият министър на културата Стефан Данаилов, избран наскоро за зам.-председател на БСП, гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви.

- Какъв беше първият ви 24 май, помните ли го?
- Беше доста отдавна, помня го с много цветя. Имаше главно люляци и божури. Украсявахме вратите, някакви венци се плетоха и пишехме тия буквички. Аз много грозно пишех, защото почнах с лявата ръка, а след това с дясната. Последната ми манифестация беше като министър на културата, заедно с тогавашния министър на просветата, от НДК правихме марш по Витошка, покрай Президентството и до Народната библиотеката.
- Първото стихотворение помни ли Стефан Данаилов?
- Стига, бе! Никога не съм знаел стихотворения. Последният път, когато съм запял "Върви, народе, възродени!", беше на 24 май м.г., когато ми връчиха "Аскеера". И като млад и като средно млад и като стар, винаги очите ми са пълни със сълзи.
- А можем ли като българи да се възраждаме постоянно?
- Ами трябва, трябва. Аз съм оптимист, сега вече започвам да ставам умерен оптимист, но все още не са ме налегнали песимистичните мисли, макар че на тази възраст е редно да идват и такива. Но аз продължавам да бъда оптимист в това, че нашият народ и нашата България ще се възроди. Трябва да се възроди, не може. Какво ни пречи?
- Културата не е приоритет на държавата, защо е така?
- Това доста вече нахално става, толкова години да ни държат на 0,5% от брутния вътрешен продукт. Не можеш да правиш реформа без пари. В този смисъл аз се надявам, ако БСП се върнем във властта, процентът да бъде 1 за българската култура.
- Казахте на Корнелия Нинова по-малко да мечтае...
- Трябва да бъдем реалисти, а тя се изхвърли в мечтите си - щели сме да правим телевизия и други неща. Това са неща, които съм ги мислил много преди тя да се занимава с тази дейност. Има неща, които могат да станат и такива, които не могат. Мисля, че тя се вслушва в това, което й споделих тогава.
- Добре де, имаше ли един момент, когато Стефан Данаилов се почувства излъган. Бяхте със Станишев на трамвая, до партията в най-трудните моменти ?
- Излъган от кого? Аз знам какви хора седят зад мене, бе, човек. Какво са виновни затова, че .
някой е направил грешния ход и сме направили кабинет да ти умре коня и да не може една година да изкара? Щото аз знам какво е да застанеш пред хората и да обещаеш нещо, а после не го направиш. Обещах преди време да възстановим Белене, че ще направим подоходното облагане. Бях убеден и в един момент - такова нещо няма. После, ела да връщаш доверието. Много е трудно днес на Нинова и на това Изпълнително бюро, понеже много хора са за първи път в него. Как наистина ще върнем доверието на хората - това е най-важното, за да кажат "Да, тези хора могат".

- Идеята ли е най важна за вас специално?
- Идеята е най-важна. Това ме възмущава, че има хора, които зад идеята крият интересите си. От От тази гледна точка искам да помогна на Корнелия.
- Питам не за друго, защото бяхте заедно в президентска кампания плътно зад Калфин?
- Калфин беше зад мене в кампанията. Не искам да влизам в спорове. Скоро чух, че той е донесъл милион и 300 хиляди гласа, значи за мен остават 100 000 гласа само. Аз съм бил зад него, защото съм вярвал в него и в качествата, които има.
- Остана ли разочарованието след това?
- Ами как няма да остане? До онзи ден сме заедно и след това "Айде, довиждане" и сега -"Елате пак". Как ще стане тази работа ? Няма как да стане по този начин, при това така наставнически. Аз съм убеден, че за президентските избори трябва да има единна кандидатура на левите. Левите не са само "АБВ", "21" и "Ние". Има много ляво мислещи хора, които трябва да спечелим. Затова смятам, че идеята за допитване вътре в партията е много хубава и трябва да се случи. Досега тесни кръгове решаваха какво да се прави, трябва да дадем думата на хората. Аз се радвам, че Корнелия това го е разбрала.
- Оценката за маньовъра, който направи Росен Плевнелиев?
- И какво трябваше да направи, след като тия му извадиха очите? Който и да е на негово място, така би постъпил.
- Говорите ли си с Бойко Борисов?
- Не, не се виждаме. Аз винаги съм си говорил с Бойко, но като беше ранният Бойко. Сега един -два пъти "Здрасти, здрасти, как си, имаш ли нужда от нещо".
- Разликата между ранния и късния Бойко?
- Ами ранният Бойко ми беше по-голям фен, гледахме филми заедно с него, "На всеки километър", тук, на площада. Бойко си е Бойко, той си има достатъчно дертове на главата. Аз съм от хората, които си говори с опонентите.
- Съвет бихте ли дали на Бойко?
- Давам съвети на който иска.
- А той поискал ли е?
- Не. Абе той си има свои съветници, ама трябва да внимава и той с тях, защото не че съм някаква прокоба, но просто приятелски го съветвам.

- Ще оцелее ли кабинетът до края на мандата си?
- Сега аз трябва да кажа: "Не трябва да оцелее", "Долу", "Вън" и т.н. Мисля, че трябва да има известно време покой, спокойствие в държавата.
- БСП с нова енергия ли е, или е по спиралата надолу?
- БСП трябва да спре с тази спирала надолу. Продухаха ми се ушите, че едва ли не сме станали трета политическа сила. Това няма да го доживея. Пък и трета да станем и то нашите бивши партньори от ДПС, предишното ръководство много държеше да се случи това.
- Казах, че отваряте вратите на дома си. Имало ли е момент, когато Стефан Данаилов е отворил сърцето си?
- Моето сърце е отворено, ама я нещо друго ще попречи. Седя си вкъщи, макар че и на мен ми се ходи на дискотека, както и моите студенти онзи ден, дипломираха се децата. Едно време щуреех, сега краката не ме държат, но това не значи, че съм се затворил и изолирал.
- Има ли умора у Стефан Данаилов?
- Има яд, че не мога вече да бъда този, който бях преди година и половина. И защо така ми се случи, не мога да разбера. Аз съм активен човек, но все нещо ме дърпа да си стоя вкъщи като пукал на туй диванче и да полудявам, да се ругая.
- Страхове има ли?
- Наясно съм, че колкото ти е дадено, толкова. Ама почвам да се вглеждам в това, което съм правил. В душата започнах да се вглеждам. Човек има нужда на един етап да остане сам със себе си, за да се огледа, да види какво е направил, къде са му греховете. Аз през тази година и половина това направих".
- Говорите ли си със съпругата си Мери?
- Непрекъснато. Не я бях сънувал от години. От една седмица вече два пъти я сънувам, говоря си с нея. Много тъгувах, че не я сънувам, ето, тръгна сега. Дали я сънувам или не, тя си е с мене.
- Предмет, който ви връща към нея?
- Всичко ме връща. Тя си стоеше на това диванче, аз на другото. Като се обърна, все едно винаги я виждам там. Но не съм променил нищо след смъртта й. Само боядисах. Всичко си е, както е било.
- Няколко въпроса, свързани с България. В правилна посока ли сме?
- Мисля,че сме в правилна посока. Много години пропуснахме за съжаление.
- Не успяхте да се изцапате в политиката, не се поблазнихте. Значи е възможно да имаш морал.
- Възможно е, трябва да има.
- Какво виждате в очите на младите хора?
- Младост, енергия, секс, живот, живее им се. Младите хора да внимават с наркотиците, защото оглупяват много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай