ГЕРБ прояви здрав разум като отказа на Патриотите

ГЕРБ прояви здрав разум като отказа на Патриотите | StandartNews.com

- Г-н Георгиев, ГЕРБ първо обяви, че ще подкрепи кабинет на Патриотичния фронт, защото им дължали жест заради тяхната подкрепа. После обаче Цветан Цветанов огласи, че няма да има такава подкрепа Как да си обясним промяната в позицията им?
- Ами като проява на здрав разум. Не е ясно какви са точно мотивите, дали неразбирателството за минималните пенсии, дали мажоритарните избори, които Патриотите нямаше да подкрепят, ще видим скоро.
- А принципно възможен ли беше кабинет „Каракачанов". И кой би спечелил и кой щеше да загуби ако той се състоеше?
- Разбира се, че беше възможен. Това е въпрос на парламентарна аритметика и известна доза безпринципност от политическите сили. А кой щеше да спечели? Щеше да спечели статуквото срещу което до голяма степен гласуваха на президентските избори българските граждани. Печелеше управляващата политическа класа, печелеха свързани с управляващата политическа класа икономически кръгове. Нищо нямаше да спечелят гласоподавателите и така нареченият народ. Ако се беше състоял кабинет "Каракачанов", всичко това отново щеше да бъде опаковано в "спасението на България". А големият проблем на България е бил винаги да се спасява от спасителите си.
- Бойко Борисов ли пресметна риска с кабинет на Патриотичния фронт и се отказа? Има коментари, че ако бяха приели мандата, на патриотите ще им се услади властта и ще гледат вече към други коалиция като с БСП?
- Не трябва да подценяваме изобретателността на управляващите. Но и не бива да забравяме, че не могат да отложат момента на наказанието. Така се развиват социалните процеси, толкова расте социалното неравенство, толкова много расте отчуждението от политическата класа и институциите, че така или иначе ще бъдат наказани в подходящия момент. Това е необратимо и неизбежно. Иначе предсрочни парламентарни избори може да има в няколко случая, но преди всичко това се решава от волята на депутатите. Ако те решат могат си изкарат така ценния за сигурността на страната и за техния бит и душевност мандат. Разбира се това, което може да ускори нещата, е и евентуалният социален протест, но не съм сигурен че има предпоставки. Но ако продължи това безхаберие може да се стигне и до там.
- Имаше мнения, че за Брюксел по-добър вариант за даване на мандат, биха били реформаторите. Европейският съюз не приема много благосклонно патриотите, както и всички националистически формации.
- Аз не знам вече какво зависи от Брюксел. Те са толкова зле със собствените си проблеми, а и Европа е горе-долу в ситуацията, в която сме и ние. И там предстоят драматични избори, които радикално могат да променят разположението на силите и бъдещето на Европейския съюз. Така че нашият политически елит почувства, че в момента никой не го наблюдава и в такива моменти обикновено се правят най-големите поразии.
- Изглежда всички, освен гласувалите на референдума, са против мажоритарния вот на два тура. Това значи ли, че вероятно отиваме към смесена система?
- Ако има някакъв елементарен разум и познаване на политическите технологии, каквито са и изборните процеси, ще се разбере че мажоритарният избор в два тура е високо рисков. Той не е рисков само в страни с много стабилна политическа култура. И където има прекалено много работещи гаранти, че с него няма да се злоупотребява с власт. В страни като нашата рисковете са десетократно повече отколкото някакви плюсове. За волята на хората да избират личности и политическата представителност в парламента си има отдавна работещи системи, които са съчетание от пропорционална система, която гарантира че всички значими политически партии и граждани, гласували за тях, ще бъдат представени в парламента. Тези системи дават възможности за мажоритарен избор, при това не за един спуснат от партиите кандидат както е по чистия мажоритарен избор, а измежду повече личности. Това са преференциални системи за гласуване само че без праг. Наличието на праг обезсмисля мажоритарния избор. При прага в моя многомандатен район ще избирам не между 20 кандидати, излъчени от партийни централи, а ще избирам примерно между пет-шест кандидата, представени от всяка една партия. Без праг нараства възможността да избирам и измежду партии, и измежду личности. А иначе и сега системата горе-долу работи.
- Има много опасения че с мажоритарния вот в два тура ще се получат на места гласувания етнос срещу етнос.
- Освен етнос срещу етнос ще се изправи и групировка срещу групировка. А пък където е само една групировка нещата отсега са ясни. Аз мога да ви изброя 20 общини, където ще бъде избран човек извън партиите.
- Местен феодал ли?
- Не, човек на местна групировка При това при едномандатен район с 20-25 хиляди гласа, с хиляда купени гласа той вече е влязъл в парламента.
- Май няма да има време за промени в изборния кодекс, които да влязат в сила още на очаквания извънреден парламентарен вот. Това за добро или за лошо е?
- Не, все още има време за промени. Особено за някои неща, които просто се дискредитираха – като секциите в чужбина например. Има да се направят две-три важни поправки, което се прави в рамките на един работен ден. Добре е депутатите да го направят, дори ако мислят за собственото си оцеляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай