21:00 ч.

15.01.16

3 мин.

2005

0

0

Дори 30 мл метанол са опасни за живота

от Антония КЮМЮРДЖИЕВА |

Дори 30 мл метанол са опасни за живота

"Снежна буря" пред погледа издава ракията менте, обяснява д-р Шасине Вели от Клиниката по спешна токсикология във ВМА


- Д-р Вели, крие ли рискове употребата на нелегална "домашна" ракия. От 1 януари влиза в сила и промяна в условията и сроковете за варенето й...


- Домашна ракия в истинския смисъл, сварена в качествени казани и от хора, които се занимават с това, не крие рискове. Но при направената от сини сливи например, без да бъдат отстранени костилките, е по-голяма вероятността да съдържа метанол. Така или иначе, всичко е до технология, до обработка и до хората, които правят домашната ракия. Разбира се, когато е спазен технологичният процес, не съдържа метанол или други алкохоли, оцветяващи вещества и т.н., тя не е опасна. Опасна става тогава, когато съдържа метилов алкохол основно или други видове алкохоли и оцветяващи вещества. Но най-опасен остава метанолът. В количества само от 30 до 100 мл чистият метанол може да бъдат животозастрашаващ и опасен.


- Кое е различното в промишленото производство и нелегалното с цел печалба?


- Приемаме, че в промишленото производство контролът е по-строг. По отношение на домашната ракия, знаете, има случайни хора, които решават, че ще се учат да варят ракия. Това е случаят, в който могат да настъпят по-често грешки и да се стигне до производството на некачествен алкохол.


- Чували ли сте да се правят в Западна Европа напитки в домашни условия?


- Легално - не. Но нелегално съществува вероятно някъде, особено българин, който се е изнесъл да живее в чужбина, със сигурност ще намери начин да си направи един казан и да си свари ракийка. Стига да иска.


- Какви са симптомите на алкохолното отравяне с метилов алкохол?


- Първоначално с нищо не се различават от обикновеното опиянение. Особено в първите часове. Симптомите са гадене, повръщане, световъртеж, обща слабост, главоболие. Впоследствие се проявяват и симптоми от страна на очите. Те може да се явят от 12 до 24 - 48 часа след приемане на фалшив алкохол. Т.нар. "снежна буря" - светкавици, светлини, замъгляване на погледа. Когато човек си мисли, че е махмурлия и всичко е нормално, изведнъж нещата излизат извън контрол и това е алармиращото. Всеки, изпитвал чувството да е махмурлия, знае, че след време нещата отшумяват. Тук се задълбочават. В рамките на часове понякога се стига до кома. Нещата се случват много бързо.


- Каква е първата помощ при първите симптоми на отравяне с метилов алкохол?


- Ако пациентът е в съзнание и е вкъщи, може да му се даде чист алкохол - водка, ракия - да предизвикат повръщане. И да потърси по най-бързия начин специализирана лекарска помощ.


- Има ли последици от това отравяне?


- Има. Първата е летален изход от алкохолно отравяне. Трайните процеси са от страна на зрението, нервната система, а може да бъде засегната и бъбречната функция.


- Метилов алкохол се използва и в течностите за чистачки, може ли да бъде опасен, ако вдишваме изпаренията, които попадат в купето на колата?


- Течности с по-високо съдържание на метанол могат да предизвикат главоболие, световъртеж, нарушени концентрация и внимание, които за един шофьор биха били опасни състояния, криещи рискове от пътнотранспортни произшествия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент