Дори 30 мл метанол са опасни за живота

Дори 30 мл метанол са опасни за живота | StandartNews.com

"Снежна буря" пред погледа издава ракията менте, обяснява д-р Шасине Вели от Клиниката по спешна токсикология във ВМА

- Д-р Вели, крие ли рискове употребата на нелегална "домашна" ракия. От 1 януари влиза в сила и промяна в условията и сроковете за варенето й...

- Домашна ракия в истинския смисъл, сварена в качествени казани и от хора, които се занимават с това, не крие рискове. Но при направената от сини сливи например, без да бъдат отстранени костилките, е по-голяма вероятността да съдържа метанол. Така или иначе, всичко е до технология, до обработка и до хората, които правят домашната ракия. Разбира се, когато е спазен технологичният процес, не съдържа метанол или други алкохоли, оцветяващи вещества и т.н., тя не е опасна. Опасна става тогава, когато съдържа метилов алкохол основно или други видове алкохоли и оцветяващи вещества. Но най-опасен остава метанолът. В количества само от 30 до 100 мл чистият метанол може да бъдат животозастрашаващ и опасен.

- Кое е различното в промишленото производство и нелегалното с цел печалба?

- Приемаме, че в промишленото производство контролът е по-строг. По отношение на домашната ракия, знаете, има случайни хора, които решават, че ще се учат да варят ракия. Това е случаят, в който могат да настъпят по-често грешки и да се стигне до производството на некачествен алкохол.

- Чували ли сте да се правят в Западна Европа напитки в домашни условия?

- Легално - не. Но нелегално съществува вероятно някъде, особено българин, който се е изнесъл да живее в чужбина, със сигурност ще намери начин да си направи един казан и да си свари ракийка. Стига да иска.

- Какви са симптомите на алкохолното отравяне с метилов алкохол?

- Първоначално с нищо не се различават от обикновеното опиянение. Особено в първите часове. Симптомите са гадене, повръщане, световъртеж, обща слабост, главоболие. Впоследствие се проявяват и симптоми от страна на очите. Те може да се явят от 12 до 24 - 48 часа след приемане на фалшив алкохол. Т.нар. "снежна буря" - светкавици, светлини, замъгляване на погледа. Когато човек си мисли, че е махмурлия и всичко е нормално, изведнъж нещата излизат извън контрол и това е алармиращото. Всеки, изпитвал чувството да е махмурлия, знае, че след време нещата отшумяват. Тук се задълбочават. В рамките на часове понякога се стига до кома. Нещата се случват много бързо.

- Каква е първата помощ при първите симптоми на отравяне с метилов алкохол?

- Ако пациентът е в съзнание и е вкъщи, може да му се даде чист алкохол - водка, ракия - да предизвикат повръщане. И да потърси по най-бързия начин специализирана лекарска помощ.

- Има ли последици от това отравяне?

- Има. Първата е летален изход от алкохолно отравяне. Трайните процеси са от страна на зрението, нервната система, а може да бъде засегната и бъбречната функция.

- Метилов алкохол се използва и в течностите за чистачки, може ли да бъде опасен, ако вдишваме изпаренията, които попадат в купето на колата?

- Течности с по-високо съдържание на метанол могат да предизвикат главоболие, световъртеж, нарушени концентрация и внимание, които за един шофьор биха били опасни състояния, криещи рискове от пътнотранспортни произшествия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай