Частните школа са първи на изпитите

В топ 25 на София има само 7 държавни училища, казва Милка Славчева

Частните школа са първи на изпитите | StandartNews.com

Държавата по всяка вероятност няма да финансира обучението на децата, които учат в частните училища. Проект за въвеждането на тази мярка бе предложил ГЕРБ, като парите трябваше да започнат да се отпускат от 2016 година. Как ще се отрази отказът на частното образование и къде се намира то в момента в класацията, "Стандарт" попита президента на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева.

- Г-жо Славчева, стана ясно, че най-вероятно децата в частните училища няма да получат държавно финансиране. Вие имахте подобни очаквания, как ще реагирате?

- Новият образователен министър Анелия Клисарова явно направи много голям компромис със своите разбирания. В първото си изявление тя каза, че децата в частните училища имат право да получават тази издръжка, защото родителите им плащат данъци. Във второто си изказване след няколко дни обаче тя зае точно обратната позиция. Искрено съжалявам за тази промяна. Ние обсъждахме този въпрос и продължаваме да твърдим, че в случая не става въпрос за държавна помощ на частните училища. Става дума за права на децата по конституция, които се полагат на всеки български гражданин до 16 години, защото образованието в България е задължително. Има три решения на Комисията за защита от дискриминация, които признават, че неотпускането на тези държавни средства за децата от частните детски градини и училища е вид дискриминация. Това респективно задължава министерството и държавата да изпълнят предписанието на комисията. Вероятно следващата ни стъпка ще бъде сезиране на европейски съд и Европейската комисия по образованието.

- Частните училища ли ще сезират Европа?

- Обмислят го родителите. Те са много огорчени, озадачени от това становище. Ние разбираме, че парадигмата на политиката в образованието се променя, но така се връщаме отново в нулева точка. Тези семейства 20 години чакат държавата да уважи правата на техните деца. Предишният парламент дори прие този текст, наистина с бурни дебати. Но не е честно спрямо децата и родителите. След като те са граждани на България, трябва да бъдат удовлетворени правата им. А иначе излиза, че те ще бъдат санкционирани за това, че са дръзнали да изберат частно училище. Често пъти хората, които се изказват по темата, правят една спекулация, твърдейки, че с парите ще се финансират частните училища и детски градини. Дори в предишния проект на закона бе записано по този начин. Нека да уточним - ние не искаме нищо. Децата и техните родители го искат. Това е принципът "Парите следват ученика".
Нашата асоциация вече две години заявява, че таксите за обучение в частното училище ще се намаляват с тази сума, с която държавата финансира децата. Облекчението е за родителите, защото така ще плащат по-малко. Частните училища нищо няма да спечелят от това. По този начин повече семейства ще могат да си позволят да запишат детето си в частно училище. Големият въпрос, който ние си задаваме, е кой има интерес да подема отново този спор - държавно или частно образование.

- Какво ще се случи с таксите сега, още повече че е криза..

- Някои училища вече увеличиха таксите си с 10-15 на сто. Това означава около 350-400 лева. От една страна, причината е, че всичко в държавата поскъпва. От друга, по решение на предишното правителство се увеличиха заплатите на учителите с 8 на сто. Повечето частни училища отговориха на това решение, въпреки че не бяха длъжни да го правят. Но в морален план прецениха, че трябва да увеличат възнагражденията на своите учители. И това е също един от факторите за нарастване на таксите за обучение.

- Тези дни излязоха резултатите от националното външно оценяване и матурите, при което не бяха оповестени данни за училищата с по-малко от 20 деца. Това до голяма степен засяга и частното образование, където има по-малки випуски...

- Меко казано, това е неразбираемо. А силно казано, възмутително. Какъвто и софтуер да ползват, той трябва да бъде направен така, че да отчита всякакви резултати. Това е абсолютна дискриминация, под която попадаме не само ние, но и държавни и общински училища с по-малко ученици.
Подозирам, че се крият резултатите на частните училища, за да не стане известно на обществеността какъв успех постигат децата в тях на националното външно оценяване. Ако погледнем резултатите в столицата на външното оценяване след 7 клас, от първите 25 класирани училища 18 са частни. В първата десетка са 8. Цифрите говорят по-добре от всичко останало за това какво постигаме ние. Апелирам към Министерството на образованието да проучи добре фактите и тогава да се правят изказвания. Иначе оставаме с впечатление, че се подготвя почвата за ликвидирането на частните училища, като преди това бъдат компрометирани. Това не е в интерес нито на образователната система, защото в нея трябва да има плурализъм, нито е в унисон с европейските практики. В крайна сметка родителите трябва да имат свободата да избират училище на детето си.

- Заговори се за засилване на контрола както над държавните, така и над частните училища, за да не се нароят такива с ниско качество. Вие като асоциация какви наблюдения имате над училищата?

- Разрешителните се дават от министерството. Процедурата е изключително тежка, с по-високи изисквания. Мисля, че всичко е отработено и по мое мнение няма какво да се променя. Но ако министър Клисарова мисли, че има още мегдан за затягане, нека го направи. Но ние питахме още предишните ръководства на министерството, питаме и сегашното защо си затваря очите и мълчи по нашите сигнали, че в София има около 70 нелегитимни предучилищни звена, които нямат лиценз от МОН, а всъщност извършват дейност на частни детски градини. Два пъти сме искали министерството да реагира, защото има текст, според който именно то трябва да организира този контрол. Сега отново очакваме реакция. Ако я няма, ще сезираме прокуратурата и НАП, защото това е чист сив сектор в сферата на образованието. А що се отнася до контрола - да, самата наша асоциация иска да е гарант за качеството на образованието. Частните училища, особено в София, се проверяват и сега повече от държавните. При това от всички институции, почти ежедневно. Нека да контролират, ние ще бъдем партньори при осъществяването на този контрол. Но когато се говори за резултати от обучението - нали засега няма други индикатори освен националното външно оценяване. Така че моля да се гледат тези резултати. А когато става въпрос за отделни недостатъци, кусури има и в държавните и общински училища, никой не е застрахован. Ние сме готови да съдействаме за отстраняването им, когато става въпрос за наши членове. Още повече, че асоциацията ни има вътрешни механизми за оценяване и въздействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай