Българин създаде опасен компютърен вирус

98% от обикновените хора не са интересни за кибер престъпниците, казва Стивън Уилсън, шеф на Центъра за кибер престъпления в Европол

Българин създаде опасен компютърен вирус | StandartNews.com

- Г-н Уилсън, кои са големите предизвикателства пред Европол в областта на кибер престъпността?

- Основните заплахи са измами с непаричните плащания - високотехнологични и невъзможни да бъдат проследени от паричните системи. Наблюдаваме ATM системите за теглене на пари в брой, както и пробитите системи за финансови отчети. На второ място са онлайн сексуалните посегателства, за съжаление има огромно нарастване на тези случаи. Опитваме се да засилим сътрудничеството и да координираме европейските действия с международните ни партньори, така че да използваме същите тактики и начини на противодействие в определени региони. Крайната ни цел е да засилим нетолерантността към подобни престъпления. Накрая, работим по високотехнологичните престъпления, които нарушават работата на частните, правителствени и корпоративни структури. Защото интернет е глобална пространство, границите на отделните страни не съществуват в него.

- Кои са успешните примери в дейността на полицейските структури в Европа срещу кибер престъпленията?
- Несъмнено най-голямата операция е "Лавина". Тя показва, че криминалният синдикат използва най-усъвършенстваните технически начини за защита на системите им, както и най-добрите технологични нововъведения, за да прикрие дейността си. Тези хора биха могли да използват познанията си и способностите си за добро, но са избрали да бъдат от другата страна на закона. Тези престъпници бяха създали мрежа, наречена "Лавина", която осигурява абсолютно всички услуги за престъпния свят - най-вече рансъмуеър, който криптира информацията в компютрите и само този, който я криптира, може да я върне в първоначалния й вариант. В групата имаше българин, който беше разработил изключително сложен продукт - малуеър, наречен Goznym, който беше пуснат през мрежата "Лавина". Българинът го беше разработил и го беше пуснал в продажба чрез тази платформа. Изключително талантлив българин, сега е на 45 години.

-Каква беше идеята му да пусне този зловреден код - малуер?
- Да направи пари. Членовете на този престъпен синдикат бяха разработили мрежата си "Лавина", за да разпространяват всякакви услуги, чрез които увреждат компютри, криптират информацията в тях, след това изнудват за пари собствениците им. Чрез тази мрежа бяха компрометирани 880 000 устройства, чрез нея се разпространяваха абсолютно всички "оръжия" и продукти на кибер престъпността.

- Колко държави участваха в разкриването на тази мрежа?
- Разследването ни започна в Германия, но скоро включи в себе си и други държави - 37 служители в 7 страни. Но имахме 55 души в центъра ни в Хага, които 24 часа поддържаха връзка с всички държави от ЕС. Успяхме да арестуваме петимата топ ръководители на мафиотската организация.

- Българите са лоши момчета, така ли?
- О, не. Моята лична практика показва, че вие сте от добрата страна. До мен седи Аглика Клайн, българка, която работи в офиса ми в Хага. Тя е моята и дясна, и лява ръка, така да се каже. Българите са прекрасни професионалисти и наистина отдадени на работата си.

- Как работите с офицерите от българската ГДБОП?
- Те работят прекрасно, участват в почти всички наши големи операции. Но, ако се вглеждате страна по страна, няма да можете да видите целия мащаб. В това е ролята на нашия Център за кибер престъпления - взимаме информацията от една държава, след това от друга, събираме цялата информация и едва тогава можем да видим взаимовръзките на хората, включени в престъпния синдикат.

- Към кого са насочени усилията на вашия център - към обикновените граждани или към големи предприятия?
- Правоохранителните органи трудно могат да играят на всички фронтове и да предпазват. Взимаме добрия опит на професионалисти на високо ниво и прехвърляме техния опит към малките бизнеси, които нямат ресурсите да осигурят професионална защита. Нека хората просто да следят акаунта в туитър, например на центъра ни ЕС3, където всяка седмица излиза нова информация, нови предизвикателства, както и нови съвети как да се пазим от компютърни атаки. Тази превантивна работа изисква много усилия, но е високоефективна. Големите корпорации ни помагат, защото знаят, че доверието в правоохранителните органи е високо и техните съвети ще намерят добра почва за развитие.
В това отношение приличаме повече на компанията "Юбер". Те нямат собствени таксита, ние нямаме собствени разследващи на място, но можем да обединим всички заедно и с общи усилия да се предпазим.

- Едно от нещата, по които работите, е т.нар. "тъмна мрежа", където хората имат достъп до различни незаконни материали като оръжие и наркотици?
- Тъмната мрежа се достига през браузър "Тор", нещо направено да служи за доброто - да пази твоята идентичност. Там можете да намерите практически всичко - от най-жестоките посегателства над деца до наркотици. Имаме бум на предлагане на синтетични психоактивни вещества, които убиват деца в цяла Европа. Сред тях най-опасен е синтетичния опиат фентинол - имаме регистрирани 60 000 смъртни случая в САЩ миналата година. Този наркотик е 300 пъти по-силен от хероина, хората си го инжектират и това ги убива. Виждаме невероятно увеличение на продажбите на фентинол през тъмната мрежа. Но по-важното е друго. Анонимността на тази мрежа привлича хора, които преди това са с чисто минало и нямат предишни криминални деяния. Това е новото предизвикателство за нас - да следим какво се случва там и да намираме методи как да се борим с нелегалните сделки в тъмната мрежа.

- Като част от разследване бяха открити два сайта, които продават незаконно лекарства. Единият е в САЩ, другият е в Гърция. Търгува се с биткойни заради анонимността. Как се справяте с подобни неща?
- Първото нещо е да спрем и разрушим сайта, другото е да вземем мерки срещу организаторите. Това е задача на новото подразделение в центъра за борба с тъмната мрежа. Опитваме се да разберем новите заплахи и очевидно това са финансите, фентинола, посегателствата над деца.

- Има ли нови идеи около присъдите за кибер престъпност в страните от ЕС?
- Разследването на кибер престъпност изисква специални умения от прокурорите и разбиране от съдиите. Затова в рамките на Евроджъст се правят обучителни програми за хора от съдебната власт как да въздаваме справедливост в областта на компютърните престъпления. Част от тези обучения е разпространението на добрите практики от една страна на ЕС в другите държави. Така можем да създадем общ стандарт за сигурност. Европейската комисия предлага общи стандарти и достигане на достатъчно близост на законодателствата. Опитваме се да постигнем общи стандарти във всяка област, например запазените данни за проведените телефонни разговори да се пазят в базата данни на съответния мобилен оператор за един и същ период. В момента все още няма хармонизация на тези правила. Това е предизвикателство за нас на този етап, защото нямаме важни данни, нужни ни за разследването.

- Какво ще посъветвате обикновените българи, как да се пазят от компютърни атаки?
- На първо място да обновяват компютрите си с най-новата операционна система, на второ да имат добри антивирусни програми и да имат добри пароли за защита - не много дълги, но в тях да има малки и големи букви, цифри и други специални знаци. Това ще ви предпази от много голяма част от рисковете, защото 98 на сто от обикновените хора не са интересни за престъпниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай