Баку е готов за лятна олимпиада

Баку е готов за лятна олимпиада | StandartNews.com

Домакините на европейските игри показаха как да се сближат различните цивилизации и религии

Нашите консерви имат голям шанс да се върнат на пазара в Азербайджан, казва посланик Мая Христова

Мая Христова е извънреден и пълномощен посланик на България в Азербайджан и Туркменистан, със седалище в Баку. След края на първите европейски игри тя отговори на въпросите на "Стандарт".

- Госпожо Христова каква е вашата оценка за първите европейски олимпийски игри в Баку?

- Организацията на първите европейски игри, които се проведоха в Баку, бяха предизвикателство за Азербайджан, с което страната се справи много успешно. В игрите участваха над 6000 спортисти от над 50 страни и се проведоха състезания в 20 дисциплини. Този формат на европейски игри се провежда за първи път и в този смисъл представлява важен етап от спортната история на континента. Домакините в Баку направиха необходимото за осигуряване на отлична техническа база за подготовка на спортистите, за провеждане на самите състезания и заредиха всички участници със спортен дух. Игрите показаха гостоприемството и желанието на Азербайджан да популяризира пред света постиженията в развитието на страната след възстановяването на независимостта й през 1991 г.

- Споделяте ли мнението, че Азербайджан вече е готов и за домакинство на най-големия спортен форум - лятна олимпиада?

- Огромната работа по подготовката на Първите европейски игри в Баку, изградената отлична спортна инфраструктура и демонстрираната от домакините организация, ме карат да смятам, че Азербайджан действително е готов за домакинство на лятна олимпиада.

- Успяхте ли да видите на живо повечето от българските успехи в Баку?

- България бе представена на най-високо равнище по време на церемониите по откриването и закриването на игрите в Баку. Премиерът Бойко Борисов бе официален гост на церемонията по откриването на спортното събитие. На него присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и Стефка Костадинова председател на БОК. Президентът на Република България Росен Плевнелиев бе официален гост на церемонията по закриването на първите европейски игри. Българските спортисти имаха изключителната подкрепа както на най-високо равнище, така и на всички български фенове в Баку. Аз имах възможността да видя състезанията по борба (жени), както и изявите на отбора ни по волейбол (мъже), включително финалния мач с Германия, след който спечелихме сребърните медали.

Много се гордеем с нашите златни момичета сестрите Габриела и Стефани Стоеви

които донесоха първа титла по бадминтон за България на игрите в Баку.

- През пролетта Азербайджан бе домакин на третия международен форум за интеркултурен диалог и обяви желанието си да стане врата на азиатската култура към Европа. Каква е българската позиция по този въпрос?

- Форумът, който се проведе в Баку от 18 до 20 май т. г., беше организиран от Азербайджан в партньорство с ЮНЕСКО, Алианса на цивилизациите към ООН, Световната организация по туризъм към ООН, Съвета на Европа и Организацията за ислямско образование, наука и култура. Участие в него взеха вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на туризма Николина Ангелкова. Изказване пред присъстващите представители от над сто страни направи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Чрез форума, на който беше домакин за трети път, Азербайджан се стреми да допринесе за сближаване на различните цивилизации, култури и религии и насърчаване на културното многообразие и взаимното уважение. Този принос е изключително важен на фона на конфликтите, показващи засилване на екстремизма и на религиозни и етнически конфликти в различни точки на света.

- Защо според вас Азербайджан успява да запълни тази ниша, а Балканите - не, още повече че сме външна граница на Европа?

- Балканите, както и регионът, в който е разположен Азербайджан, са пресечни точки на различни цивилизации, култури и религии. Балканите имат също своята важна роля и принос за запазването на етническия мир и за сближаване между народите посредством културен диалог. В процеса на насърчаване на интеркултурния диалог Азербайджан и Балканските страни са призвани към сътрудничество.

- Кое определя интереса на Азербайджан към България - икономиката, туризма или културно историческото наследство?

- Азербайджан и България имат традиционно добри приятелски отношения. Интересът към България не е лимитиран в една или друга сфера. Извън важното стратегическо партньорство между нашите две страни в енергийната област, проектът на Фондацията "Гайдар Алиев" с председател първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, който

дари сериозни средства за възстановяване на хълм "Трапезица"

във Велико Търново, показва широкия хоризонт на взаимодействие, който двете страни имат.

- Какъв в момента е стокооборотът между България и Азербайджан?

- Двустранният стокообмен с Азербайджан възлиза на над 40 млн. щатски долара и се характеризира с положително за българската страна търговско салдо. Налице са много по-големи възможности за по-нататъшно нарастване на стокообмена.

Отчитайки ускореното икономическо развитие на Азербайджан, ние се стремим към увеличаване на българския износ на утвърдени наши стоки, например - продукти от хранително-вкусовата промишленост, медикаменти, парфюмерийно-козметични стоки, облекла, а също - продукти на машиностроенето, електрониката, подемно-транспортни съоръжения и др.

- Има ли интерес от български фирми и в каква област за съвместен бизнес с Азербайджан?

- Да, интерес има със сигурност, особено в областта на селскостопанското оборудване и машиностроенето. Има и интерес за създаване на смесени предприятия и производства.

- Реален ли е според вас шанса България да изнася за Азербайджан селскостопанска продукция?

- Азербайджан разполага с възможности за собствено производство на селскостопанска продукция, като паралелно осъществява внос, основно от своите съседи - Казахстан, Грузия, Турция, Иран. Същевременно Азербайджан се стреми да изнася нарастващи количества пресни плодове и зеленчуци за Русия.

Смятам, че износ на българска селскостопанска продукция за Азербайджан е възможен, но бих поставила акцент по скоро на готова консервирана продукция.

- Не крия, че много хора в Баку ми разказваха с умиление за годините, в които са купували български зеленчуци и консерви.

- Действително България е била известна в Азербайджан със своите плодове и зеленчуци и със своите консерви, а също - с млечни и тютюневи изделия. Например и сега в Азербайджан

червеният пипер продължава да бъде наричан "болгарский перец"

За съжаление, тази пазарна ниша отдавна е редуцирана. Работим за това в Азербайджан отново популярните български консервирани храни и готови изделия да намерят своето пазарно присъствие.

- Фондацията "Гайдар Алиев" с председател първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева дари сериозна сума за реставрацията на крепостта "Трапезица". Има ли интерес от тяхна страна към други културни обекти у нас?

- Бих искала да подчертая изключителната роля на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева за реализацията на проекта, който е на стойност 1,250 млн. евро.

Смятам, че в областта на културата, както и в областта на образованието и науката, съществува сериозен потенциал за развитие на двустранното сътрудничество.

- Защо според вас Азербайджан проявява интерес да инвестира в българското културно наследство?

- Фондация "Гайдар Алиев" има сериозен опит в подпомагане на редица културно исторически проекти в Европа, например в Италия, Черна гора, Чехия. Историческото и културно наследство са богатство за всеки един народ, както и основата за изграждане на бъдещето. Това разбиране е напълно споделено от Българската и Азербайджанската страна в духа на традиционните приятелски отношения между българския и азербайджанския народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай