За ООН, гнилите коалиции и посланици

За ООН, гнилите коалиции и посланици | StandartNews.com

Не е важно какво е вярно. Важно е какво се казва. На този принцип говорителите на новата родна коалиция ООН втори ден облъчват държавата: ако не беше "факторът Кристалина Георгиева", Ирина Бокова щеше да е генерален секретар на ООН. Пълни глупости. Вчера стана ясно, че това никога не е било възможно. Както разкри евродепутатът Андрей Ковачев, още преди 26 септември и властите у нас, и самата Бокова, вече са знаели, че кандидатурата й ще получи двойно вето - от САЩ, и от Великобритания. Със или без Кристалина Георгиева или някой друг.

Още една опорна точка на новите съюзници БСП, АБВ и ДПС също рухна вчера: "Кристалина пише санкциите срещу Русия, затова Русия 100% ще я бламира". Според експерти двете червени бюлетини за българския еврокомисар са били от Китай и Франция. Русия е невинна. Дали в последния телефонен разговор на Борисов и Путин е ставало въпрос за ООН, едва ли ще разберем. Пък и може би вече няма значение. Защото преди фаталния шести вот за генерален секретар, Москва официално заяви, че иска да види на първия пост в ООН жена от Източна Европа. С това даде да се разбере, че

няма да наложи вето на нито една от българките

И спази обещанието си.
Защо обаче Франция да е против Георгиева? Преди дни "Гардиън" писа, че отношението на Париж към Кристалина е хладно, защото Франция не приема опитите на германския канцлер Ангела Меркел да лобира за кандидатурата й. Но Кристалина Георгиева бе официалният кандидат не на Германия, а на България, а българо-френските отношения са традиционно добри. Франция винаги е помагала на България. Примери бол: от закуската при Митеран до спасяването на осъдените в Либия български медици.
На този фон един въпрос все още няма отговор. Чий кандидат бе Бокова на последното гласуване? Може би на Франция, с която е много по-тясно свързана, отколкото с България, още от времето, когато бе наш посланик в Париж. Неслучайно лично Франсоа Оланд й даде подкрепа в кампанията за ООН. И точно тук идва още нещо, което прави особено неприятно впечатление. Човекът, който бе най-тясно ангажиран с избирането на Бокова - Соломон Паси, направи онова прощално "парти" в бившия "Шератон" на скандалния посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Помните ли, и на изпроводяк, Дьо Кабан нахока България, грубо се намеси във вътрешната й политика, лепейки етикети, позволи си за кой ли път да ни дава акъл и за външната политика, и за отношенията с Русия. Публиката, която го бранеше с дюдюкания от неудобните въпроси и която с овации го изпрати за Буркина Фасо, бе само от протестъри. Ксавие Лапер дьо Кабан

остана печално известен с лобизма си

за "Белведере", заради която нарече българската съдебна система "гнили ябълки". И с даренията, които получи от същата фирма, събирайки уж помощи за реставрацията на част тракийските ни съкровища, изложени в Лувъра. Както разкри проф. Божидар Димитров, нито лев от даренията не е влязъл нито в НИМ, нито в регионалните музеи. Може би трябва да се запитаме за кого е лобирал лобиста Кабан пред Париж в кампанията за ООН. И да се надяваме, че наследникът му ще е сърцат дипломат, който ще работи за междудържавните, а не за личните си интереси.
Що се отнася до партиите в новата коалицията, които правят президентската си кампания с грижа за ООН, вместо за държавата, техният съюз е обречен. Защото единственото нещо, което ги свързва в момента, е името на Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай