Цената на горивата пада

Цената на горивата пада | StandartNews.com

Горивата ще падат още, но бавно

Явор Алексиев, ИПИ

Основният фактор, който оказва влияние върху цената на суровия петрол, а оттук и върху цената на горивата (и в България), е по-слабият растеж на китайската икономика - на първо място. На второ са влошаващите се перспективи пред световната икономика. Трябва да вземем предвид и факта, че от началото на годината тече един процес на преразпределяне на пазара на петрола от гледна точка на предлагането. Това се случи заради т. нар. шистова революция в САЩ, с което Щатите станаха всъщност един от водещите износители и по този начин заеха част от дела на страните членки на ОПЕК. В тази ситуация обаче ОПЕК не намалиха обема на своето производство и по този начин се получи презапасяване с петрол - прекалено голямо предлагане на фона на недостатъчно търсене. А причината за последното, както вече казах, е положението със световната икономика и ситуацията в Китай. Всичко това ориентира цената на суровината надолу. Това, което виждаме в последно време, заедно с лошите резултати на борсите в последните два-три дена, проблемите в Китай, показват, че в един средносрочен план цените на петрола най-вероятно или ще останат на сегашните нива, или ще тръгнат надолу. Като дори се прогнозират дъна от 30 долара за барел, които наистина не сме виждали много отдавна. Това са важните неща от гледна точка на самата суровина.

В България, както и във всички останали страни, това оказва съществено влияние върху крайната цена на бензина и на дизела по бензиностанциите. И посоката е надолу, към поевтиняване. Въпросът обаче, който от две-три седмици се дискутира у нас, е защо не се следват тези темпове на поевтиняване на суровината и по колонките в бензиностанциите. Защо в България по-бавно поевтиняват бензинът и дизелът? Има няколко неща, които трябва да се имат предвид. Едно от най-важните е, че в страната ни като членка на ЕС огромна част от цената, която потребителите плащат, се формира от данъци и такси, част от които са твърди. Например акцизът, който е 71 стотинки на литър при бензина. Което означава, че колкото повече пада цената на крайния продукт, толкова по-голям е делът на данъците в него. Теоретично е възможно, ако цената на петрола продължи да се срива, в един момент да плащаме повече за данъци и такси, отколкото за самия петрол, за производството и съхранението му. Ако цената на всичките разходи за производството на 1 л. суровина, нейната преработка, съхранение и разходи за продажба се съберат в 10 стотинки на литър, цената по колонките трябва да стане 1 лев. Това е заради данъчната система, която имаме в момента - само твърдият акциз е 70 стотинки, след което върху цената се добавя и ДДС.

Мъчително надолу

Георги Даскалов, ekipnews.com

Бавно и мъчително, с много скърцане и с открита съпротива търговците на горива почнаха да свалят цените. На фона на рекордното поевтиняване на петрола - "Брент" е под 45 долара, а американският лек суров петрол - под 40, и след продължил три седмици медиен натиск от страна на незахлебени медии, както и след пряката намеса на министър-председателя и на шефа на митниците цените паднаха с 6 стотинки.

Това е откровена подигравка - при по-високи цени на петрола през зимата и при същите акцизи цената беше 1,88 за бензин А-95 и 1,92 за нафтата.

Има само две обяснения за продължаващата скъпотия. Или правителството не е в състояние да въздейства. Или е в състояние, но не иска, а "мероприятието" с пломбирането на колонките и проверките по бензиностанциите са за заблуда на електората. Но, както е модерно сега да се казва - да гледаме позитивно. Цените тръгнаха надолу. Значи може.
Работата е в това, че става бавно и мъчително. И задължително след натиск.

В нормална икономика търговецът не чака министър-председателят да му каже да свали цените. Това със свалянето на цените го има в Съветския съюз, т.е., днешна Русия, в която Путин обикаля пазарите и супермаркетите и въздава справедливост.

В нормалните държави търговецът отчита всяко движение нагоре-надолу и когато разходите му намаляват, сваля и цената, понеже това ще увеличи продажбите и ще му донесе повече печалби.

В ненормалните държави всяко нормално нещо трябва да бъде "заповядано", за да стане.
Да не бъда разбран криво. Не е работата само в цените на бензина и нафтата. За почти всичко е така. Бавно, мъчително и дори и да стане нещо, щом натискът отслабне, се връща старото.
Кръговрат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай