"Цанков камък" - от "Осанна!" до "Разпни го!"

Политически решения, взети на "юруш", доведоха до грешки при реализацията му

"Цанков камък" - от "Осанна!" до "Разпни го!" | StandartNews.com

Хидровъзел "Цанков камък" е гордост за енергетиката ни и срам за всички политици, допуснали той да струва толкова много. Това беше заявил в интервю бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преди откриването на обекта преди 7 години. Днес, 14 години след стартирането на проекта и 7 години от началото на експлоатацията му, реалната оценка на "Цанков камък" е същата.

Проектът на хидровъзела "Цанков камък" е най-добре структурираният в търговско-финансово отношение за 2003 г. в Европа. Това е записано в излязлото на 2 април 2004 г. авторитетно британско списание Euromoney. Рамката на финансирането на проекта има комплексна структура с много източници, включваща консорциум от банки и експортни кредитни агенции, действащи като презастрахователи, пишат английските експерти.

Как и защо този толкова венцехвален проект се превърна в обект на политически ежби и борби?

Идеята за "Цанков камък" е на повече от четвърт век, но започва да се изпълнява едва след прекратяването на проекта "Горна Арда".

Хидровъзелът започва да се изгражда в резултат на подписаните от България документи - Протокол от Киото за намаляване на вредните емисии и Меморандум за разбирателство с Австрия за съвместна реализация на проекти. "Цанков камък" се изгражда по механизъм, при който спестените след въвеждането му в експлоатация количества въглеродни емисии ще се продават на Австрия по 10 долара за 1 тон СО2, за да изпълни тя задълженията си по Протокола от Киото.

Общата стойност на проекта при подписването на договора за финансирането му е 220 млн. евро. Самото финансиране се осъществява изцяло чрез банкови кредити, отпуснати без държавни гаранции. Договорите за финансиране са подписани на 14 ноември 2003 г. във Виена. 100 млн. евро от инвестицията са експортен кредит, гарантиран от австрийската банка OeKB. Останалите 120 млн. евро са търговски кредит, предоставен от VA Tech Finance, Bank Austria Creditanstalt, Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale и Credit Suisse First Boston.
Съгласно тогавашния Закон за обществените поръчки Австрия като инвеститор посочва като изпълнители фирмите Alpine Mayreder Bau - за строителството, VA Tech Hydro - за електрическата част от проекта и Verbundplan - за инженерига. Техни подизпълнители са 10 наши фирми, най-голямата от които е "Минстрой".

Самият хидровъзел „Цанков камък", както и всички останали големи ВЕЦ у нас (всички, включително и самия "Цанков камък" - собственост на НЕК), е предвиден да работи във върхов и подвърхов режим, т.е. - като резерв при авария на базова мощност като АЕЦ или ТЕЦ.

Поради допускане на грешки в предварителните геоложки проучвания, както и поради наложилото се изместване на пътя Девин – Михалково заради заливането му от вода, а също и поради почти 2-годишно забавяне, проектът се оскъпява от 220 млн. до 476 млн. евро. Според ръководството на Alpine Mayreder Bau повече от 20 години в Европа такъв сложен обект не е изграждан. Това наложило да се инвестират средства за обучение на персонал, което също довело до оскъпяване на проекта. В крайна сметка, по времето на кабинета "Борисов 1" с анекс цената се намалява до крайната - 379 млн. евро.

Поради забавянето на проекта изтича срокът за ползване на заемите и банките кредиторки спират отпускането им, а НЕК продължава финансирането му със собствени средства.

Би следвало да си зададем въпроса защо са били допуснати грешки при геоложките проучвания? Въпреки че всички специалисти твърдят, че в световен мащаб няма нито един хидроенергиен проект, започнал и завършил при предварително разчетените суми и срокове, което навярно е така, у нас се появява още една причина. И тя е, че чисто по политически причини кабинетът "Сакскобургготски" взема решението за изграждането на хидровъзел "Цанков камък" на "юруш" - както като заместващ спрения съвместен проект с Турция "Горна Арда", така и за да се реализира меморандумът с Австрия. Това налага използването на стари проекти, което съответно води до изненади - като тектонски пукнатини в основата на язовирната стена и пр. Това налага препроектиране, допълнителни работи и материали, които оскъпяват и забавят проекта с почти две години. Така че, прав е с констатацията си ексминистър Трайчо Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай