20:45 ч.

24.11.17

3 мин.

0

13

0

Руски и наши деца рисуват битките за Шипка и Плевен

от редактор |

Руски и наши деца рисуват битките за Шипка и Плевен

Начинаещи живописци от цяла Русия ще претворят в рисунки героичните битки за Шипка и Плевен от Руско-турската война, която донесе освобождението на България. Темата за Освободителната война, чиято 140-годишнина честваме през 2018 г., ще бъде включена в следващото издание на международния конкурс за детска рисунка "Надя Рушева" по идея на най-голямата руска информационна агенция РИА "Новости" и вестник "Стандарт". Надпреварата носи името на трагично починалата на 17 години изключително талантлива художничка Надя Рушева (1952-1969 г.), смятана за дете чудо.


В тазгодишното издание на конкурса участваха 15 000 деца, а авторите на най-добрите 350 творби бяха отличени на тържествена церемония в Руската художествена академия.


За 2017 г. бяха определени пет теми: "170 години "Золотое кольцо" (туристически маршрут с древноруски градове с уникални паметници на културата), "260 години Руска художествена академия", "Образът на Анна в искуството", "Култура и традиции на моята страна" и "Екология на моята страна".


Представените творби впечатлиха журито, което с огромни усилия определи победителите.


"Аз съм във възторг ! Уверен съм, че


много професионалисти отстъпват по майсторство на тези деца


Те са богатство на Русия", заяви в обръщението си към отличените таланти президентът на Руската художествена академия Зураб Церетели.


Инициаторът на една от най-интригуващите номинации в конкурса Павел Каплевич заяви, че името Анна в съзнанието на много хора от различни страни се асоцииира именно с Русия заради героинята на най-преиздавания роман на Лев Толстой Анна Каренина, поетесата Анна Ахматова и балерината Анна Павлова. "Според мен Русия ще спечели, ако обогати колекцията си от национални символи с този бренд, по аналогия с френската Мариана", каза още Каплевич. Той лично награди победителя в раздела "Образът на Анна в изкуството" -деветгодишният Ярослав Кравчук от Павлодар (Казахстан).


Той и останалите призьори в конкурса получават възможност да участват в тематични изложби, които се провеждат в най-добрите галерии в Москва, в залите на Руската художествена академия, Министерството на образованието и науката, парламента и в МИА "Россия сегодня".


На финала на церемонията беше огласено, че за конкурса "Надя Рушева" през 2018 г. е учредена номинация "За 140-годишнината от войната за освобождение на България" по инициатива на "Стандарт" и медийния холдинг МИА "Россия сегодня", в който влиза и РИА "Новости".


"За юбилейната дата младите художници от двете страни


ще отразят подвига на двата наши народа


Най-добрите творби ще бъдат представени в изложба, която се открива на 3 март в София. В Москва те ще бъдат показани в Обществената палата на Руската федерация и в международния пресцентър на "Россия сегодня"", пише РИА "Новости". Специален луксозен каталог ще събере отличените рисунки.


Разделът за Освободителната война в конкурса "Надя Рушева" е част от големия проект на "Стандарт" и МИА "Россия сегодня" за 2018 година. Той предвижда изложба с творби на ученици и студенти от арт гимназии и художествените академии в двете страни в различни жанрове - живопис, графика и пластики. Всички произведения ще бъдат оценявани от престижно международно жури. До този момент участие в него са потвърдили трима академици - Светлин Русев, Вежди Рашидов, Зураб Церетели, и един професор - ректорът на софийската Академия Николай Драчев.


Съвместната експозиция ще бъде представена премиерно в София на 3 март, а през идващото лято и в Москва.
Проектът е със съдействието от посланика ни в Русия Бойко Коцев, Министерството на културата, Комисията по културата и медиите в Народното събраниеа. От руска страна партньори са Руската художествена академия начело с нейния президент академик Зураб Церетели и Московският художествен институт „Василий Суриков".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:14 · 25.11.2017
Ха така, дечица ! Рисувайте, цапайте с героични краски историята си, радвайте се ! Като пораснете, все едно ще разберете, че нямате никаква история, че дедите ви са продажна хайдушка пасмина, изплюла се върху паметта на стотици хилядите солдати и аскери, загинали за България. Ще се сблъскате със свинщината на родните фашистки мутри, изяли и абасрали родината ви и ще поемете на Запад, за да не се върнете никога. А туканка, роящите се ромски скакалци, ще ошмулят, това което е останало от Суверенитета и Териториалната цялост на Щата Булгериън.
Потребител · 13:58 · 25.11.2017
Рисуват ли дeцата злато,32 тона злато дeто ни взeма Русия за ,,освобождeниeто,,?
Потребител · 07:14 · 26.11.2017
@Потребител Мръсeн турски помияр!
Потребител · 09:43 · 26.11.2017
@Потребител русофилчe смотано,научи историята си.
Потребител · 13:07 · 25.11.2017
с кога русите ще ни върнат документите дето ги взеха 45г или им били военна плячка защото то може и да се пише по тези и онези въпроси не само да се рисува и да се снимат филми за огради
Потребител · 07:15 · 26.11.2017
@Потребител Простак! Турско мeкeрe.
Потребител · 11:40 · 26.11.2017
@Потребител баща ти комунист ли бeшe или шумкар?
Потребител · 12:05 · 25.11.2017
а прочетоха ли историята в която русите влизат в плевен и вместо да освобождават се почва грабеж и когато си излизат да натоварят каруците и да се върнат се оказва че Осман паша вече е в града и повече грабене няма да има и чували ли са децата че вълчн войвода е платил войната с една пещера злато и руснаците го признават или казват кръгло 4 тона злато
Потребител · 07:16 · 26.11.2017
@Потребител О говeдо такова!. Робска душа си и турска подлога!
Потребител · 09:32 · 25.11.2017
Защо карат дeцата да рисуват руския окупатур причинил само нeщастиe на българския народ.
Потребител · 07:17 · 26.11.2017
@Потребител Турско мeкeрe си!
Потребител · 09:43 · 26.11.2017
@Потребител комунистичeска подлога си
Потребител · 22:25 · 24.11.2017
Браво и на българскитe и на рускитe дeца, Браво!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент