13:55 ч.

11.05.18

3 мин.

0

5

0

Предварително губим битката за историята

от проф.д.н. Нина Дюлгерова |

Предварително губим битката за историята

Изборът на нашите участници в българо-македонската комисия е доста странен


На 9 май Министерският съвет одобри състава на българската част на българо-македонската комисия по въпросите на историята и образованието. От 1 август 2017 г., когато беше подписан българо-македонският договор за добросъседство, който предвиждаше и създаването на тази комисия, се появи надеждата, че македонският въпрос в неговите исторически измерения и обективни оценки ще намери своето устойчиво решение в контекста на евроатлантическите политики на Република Македония. Всеки, който е запознат с генезиса и същността на създадения от Берлинския договор от 1878 г. македонски въпрос, е наясно, че в работата на тази комисия е реалният шанс да се защити истината за българската минало на Македония, която нито една Велика сила от 19 век не е отричала.


За голямо съжаление обявеният български състав на комисията попари надеждите за реални възможности за защита на българската кауза. За пореден път се прояви една тенденция, която през последните месеци набира скорост. Академици и професори в пенсионна възраст са най-активни във всичко, което може да ги задържи в публичното, ако е възможно и в политическото пространство. Това не е проблем, тъй като тяхната дейност едва ли ще има някакви негативни последствия.


Не така обаче стои въпросът със състава на българо-македонската комисия. От изявленията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева се разбира, че това са известни и утвърдени учени, някои от които са и с дипломатически опит за водене на българо-македонските преговори в областта на историята и образованието. Проблемът е обаче е в това, че в двете направления – дипломация и историческа компетентност по македонския въпрос фактите говорят друго. За т.нар. дипломати може да се използва известната във МВнР фраза, че са хора, които са минали през министреството, а това означава отсъствието на съответното образование и професионализъм. По отношение на научната експертиза по македонския въпрос може да се отбележи като добро попадение само името на Наум Кайчев. Всеки един от другите членове на комисията може и да имат професионално присъствие в своята историческа или филологическа област, но тя не кореспондира с историческите и образователните проблеми по темата. Да не говорим, че за някои от тях изследователската дейност е далечно минало.


Очакванията за включването на доказани професионалисти като Любомир Кючуков, дипломат, уачаствал в създаването на голям брой документи, свързани със съвременните българо-македонски отношения и с богат опит във воденето на преговори, както и на специалисти по нюансите и детайлите на сложната и многопластова история на Македония след Берлин 1878 г. като проф.д.н. Светлозар Елдъров, доц.д-р Александър Гребенаров, дипломатът доц.д-р Йордан Величков или Красимир Узунов, не се сбъднаха. Това означава, че българските членове на комисията ще присъстват, но едва ли ще водят преговори в защита на българската национална кауза. Явно това не е целта на тази комисия. За пореден път ще покажем смиреност и зависимост от външни сили, които прокарват свои интереси. Жалко, че отново конюнктурата определя избора, който в България остава подчинен на концепцията за удобните хора, чиято цел е подчиненост в името на парите, но не и на националните каузи.


Предварително губим битката за истинската история, но не трябва да се забравя сентенцията – важното е да се спечели войната, а не битката.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:25 · 13.05.2018
Накратко Що е Маке все е лайно
Потребител · 17:04 · 11.05.2018
"Битка"... "Война"... История... Нищо не става без Божията грижа за спасението ни! Унищожаваме себе си и други души с нашето желание да "покоряваме 8-хилядници" и пр. подобни "постижения". Истинските войни са, за да бъдат пожънати мъченици! Историята е такава: всеки може да определи националността си както реши. Важното е да се взема поука от лошата история и пример от добрата история....
Потребител · 20:32 · 12.05.2018
@Потребител Това тук не е църква, моля спести ни проповедите ти.
Потребител · 13:33 · 11.05.2018
ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ ПЕДЕРАСТИ УНИЩОЖАВАТ РОДИНАТА МИ. И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ НАД 90 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ДОРИ НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ
Потребител · 20:30 · 12.05.2018
@Потребител България не ти принадлежи, тази страна е родина за тези, които ти така презрително наричаш "педерасти" и "западни подлоги". И понеже 90 процента отт българи също не са на твоето мнение, не е лошо да започваш да свикваш, защото никой не иска да ти слуша мрънкането.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент