Победата в Мосул е началото на края за ИД

Победата в Мосул е началото на края за ИД | StandartNews.com

-Господин посланик, какво означава за Ирак освобождението на Мосул?
-Преди всичко ние имахме за цел освобождаването на хората преди земята. В града имаше над 1,5 млн души, които бяха обсадени от терористите. Тези хора бяха за нас приоритет. Жителите на Мосул наброяват 3.5 млн души общо. От тях 2 млн побегнаха от града след навлизането на ИД в града. Най-трудно бе да се различат цивилните от терористите, които се крият измежду тях. Положихме всички усилия да намалим жертвите между обикновените хора. Гражданското население бе използвано като жив щит. Джихадистите не им позволяваха да напуснат града. Но благодарение на специалните военни тактики на иракските правителствени сили успяхме да освободим града и неговите цивилни жители. Сега най-важната цел е да възстановим бързо напълно разрушената инфраструктура на града и да върнем бежанците по домовете им. Разрушенията са много и търсим международна подкрепа по този въпрос. Победата в Мосул е началото на края на ИД. Крилата на тази терористична организация, в която членуват хора от над 100 националности, са прекършени. Джихадистите си бяха присвоили Мосул като столица на измисления им халифат. Жените, които държаха като заложници, сваляха и изгаряха публично на площадите черните си хиджаби. Сега Ирак празнува, празниците ще продължат седем поредни дни по цялата страна.
Ирак ликува, ние тук също. Планирали сме голямо празнество в моята резиденция, за да отпразнуваме заедно с нашите български приятели победата в Мосул. В посолството има книга, където всеки е добре дошъл да изкаже мнение и да сподели радостта си от победата над терористите в Мосул, защото това е началото на края.

-Какви ще бъдат най-спешните мерки за нормализиране на живота в Мосул?
-Ще бъде организирана международна конференция за държавите, които искат да подпомогнат възстановяването на Ирак. Нужни са над 50 млрд долара за реставриране на страната. Много е важно бежанците да се върнат по родните си места и да работят по реставрирането на страната ни.

- Как ще се развиват занапред българо – иракските отношения?
-Българо–иракските отношения датират от 1958 г. През същата година бе открито и българското посолство в Багдад. Посланикът на Ирак в Белград бе акредитиран и за България за 10 години. През 1969 г. бе открито иракското посолство в София. След тази стъпка двустранните отношения се разширяваха и буквално процъфтяваха. Стотици иракски студенти идваха да се обучават в България, завършиха тук, някои от тях останаха завинаги в страната ви, създадоха прекрасни семейства и българо-иракско поколение. Българските фирми имаха огромен пазар в Ирак по онова време. Те участваха в многобройни проекти в областта на земеделието, строителството, пътната инфраструктура и други области. Сътрудничехме си тясно в сферата на отбраната. Да не забравяме, че България внасяше петрол от Ирак. Двустранният обмен между двете страни през 80-те години на миналия век беше достигнал над 1 млрд. долара. Политическите и икономическите отношения на двете държави бяха на най-високото ниво. През 1990 г. по време на войната с Кувейт тези отношения отслабнаха за съжаление поради наложените санкции върху Ирак от страна на международните организации. От 2003 г до 2008 г. България участва в рамките на коалицията във военните акции за сваляне на военната диктатура в Ирак. Около 300 български войници се сражаваха в мисията в Кербала. За голямо съжаление, няколко български воина намериха смъртта си там. Сега тези дипломатически отношения се завръщат на предишното си ниво. Бяха обменени редица посещения на високо ниво от страна на двете страни. Търговските отношения не са това, което бяха някога, но въпреки това съм убеден, че те ще върнат предишния си размер. През 2012 г. бе регистрирана най-високата търговска стойност на търговски обмен между двете страни - 250 млн долара. Дълбоко се надявам сега, след победата в Мосул, отношенията да се възродят, тъй като има много сфери, в които България и Ирак биха могли да си сътрудничат. Страната ни тепърва ще се нуждае от реконструкция и възстановяване. За момента в Ирак работят само 10 компании. Биха могли да са много повече. Списъкът на сферите за сътрудничество и на областите, в които Ирак ще се нуждае от стабилни партньори, е голям. Така че ние сме отворени към инвестиции и проекти.

-Как си сътрудничат Ирак и България в сферата на отбраната?
-През 2014 г. бе основана международната коалиция за борба с ИД. България много помогна на Ирак в тази борба. Бяха изпратени няколко големи пратки с оръжия за иракските правителствени военни сили. В рамките на тази подкрепа в България бяха организирани няколко тренировъчни лагери на иракски полицаи и офицери. Те успешно минаха своето обучение при българските си колеги.
Нашето сътрудничество укрепва. На 10 юли имах среща с президента Румен Радев, обсъждахме редица въпроси в двустранните ни отношения и тяхното развитие, най-вече в икономическата сфера. Бих искал да се организира конференция за бизнес обмен между двете ни страни. Българската страна ще продължи да организира обучения на иракските военни, полицаи и офицери. Българската страна изяви своята готовност да изпрати специалисти по военно дело в Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай